Essen, Noordrijn-Westfalen

Kettwig Essen Essen ligt midden in het Ruhrgebied, niet ver van de Nederlandse grens. Ondanks zijn industriële achtergrond heeft Essen veel meer te bieden. Zo is de Dom van Essen met haar beroemde schatkamer zeker een bezoek waard. Ook Villa Hügel is een architectonisch hoogstandje dat je niet wilt missen en het ligt op de oever van het meer Baldeneysee. Wil je toch wat van de industriële geschiedenis zien? Bezoek dan de voormalige kolenmijn Zollverein die een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO heeft veroverd.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kolenmijn Zollverein

Hoogtepunt van de industrie rond Essen is de oude kolenmijn Zollverein. Hier werden tot 1986 steenkool gewonnen, tegenwoordig is het een museum en staat de mijn op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn meerdere rondleidingen te boeken in de mijn en de cokesfabriek. Op het terrein liggen ook het Ruhrmuseum in de oude kolenwasserij en het Red-Dot-Design-museum, met interieurontwerpen uit de vijftiger jaren. Je verwacht het misschien niet, maar als klapper zijn hier in de zomer een zwembad en in de winter een ijsbaan te vinden.

Kolenmijn Zollverein Essen

Dom van Essen

De Dom van Essen zou je bijna vergeten tussen al dat industrieel geweld in de stad. Toch is deze kathedraal een bezienswaardigheid die je niet wilt missen tijdens je bezoek aan Essen. Met name de Dom-schatkamer is van groot belang. Deze herbergt een collectie aan wereldberoemde kunstwerken en historische artefacten, waaronder de Gouden Madonna en het Zwaard van Essen. Deze kerk vind je in het centrum van de stad, niet ver hier vandaan ligt ook de oude synagoge. Dit oude gebedshuis is prachtig gerestaureerd nadat het in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd raakte.

Dom van Essen

Kettwig

Op de oever van de rivier de Ruhr ligt de buitenwijk Kettwig. Het was ooit een zelfstandig dorp, maar is inmiddels opgenomen in de grote stad Essen. Het historische centrum is de grootste trekpleister. Hoewel ook deze wijk een industriële geschiedenis heeft, gaat de oorsprong terug naar de middeleeuwen. Dwaal door de mooie smalle straatjes omgeven door vakwerkhuizen en over gezellige plein met cafés. Stop even bij het raadhuis en de marktkerk. Net buiten Kettwig kan je het Schloss Hugenpoet bezoeken, tegenwoordig ook een hotel.

Kettwig Essen

Grugapark

Dat tuinbouw en industrie goed samen gaan bewijst het Grugapark. Het Ruhrgebied staat ook niet voor niets bekend om zijn tuinshows. Het Grugapark is een prachtig staaltje landschapsarchitectuur. De mooi aangelegde tuin en plantenmarkten zijn alleen al leuk, maar je kan zelfs met een treintje door het park. Neem ook zeker een kijkje bij het Hundertwasserhuis, de Grugatoren, de miniatuurspoorbaan bij het restaurant of in het kleine dierenpark. Naast plantenshows worden hier ook regelmatig concerten georganiseerd. Neem in de zomer een picknick mee en je kan hier genieten op één van de weides.

Grugapark Essen

Margarethenhöhe

De buitenwijk Margarethenhöhe is een pittoreske bezienswaardigheid. Het 'tuindorp' is in de eerste helft van de twintigste eeuw ontstaan voor werknemers van de Krupp staalfabrieken. De arbeidershuizen hebben allemaal een soortgelijke uitstraling, toch zijn er geen twee hetzelfde. Slenter door de smalle straatjes en over het gezellige plein. De wijk wordt helemaal omringd door bos, zeker een aanrader voor een wandeling, het Grugapark ligt hier overigens ook niet ver vandaan.

Margarethenhöhe Essen

Villa Hügel

Het imposante landhuis Villa Hügel is een must-see in de stad. Je kan dit oude woonhuis met zijn 269 kamers en de omliggende tuinen bezoeken. Laat je verrassen door de architectuur van het gebouw en de indrukwekkende schilderijengalerij. Tijdens een rondleiding word je geïnformeerd over het ontstaan van de villa en de vroegere eigenaren, de staalmagnaten van de Krupp familie. Het omliggende landgoed is groot en groen en je kan helemaal tot aan de Baldeneysee lopen.

Villa Hügel Essen

Baldeneysee

Door een stuwdam in de rivier de Ruhr is de Baldeneysee ontstaan. Tegenwoordig een groot recreatiemeer op korte afstand van de stad. Het is de plek voor watersporten zoals suppen, roeien en windsurfen. Zwemmen kan ook op aangegeven plekken. Ontdek het meer op rondvaartboot de Weiße Flotte of met de Hespertalbahn, een museumtreintje dat langs de oever rijdt. Voor wandelaars is er de Baldeneysteig. Deze stevige rondwandeling is bijna 27 kilometer lang en bied onderweg mooie vergezichten over de bossen en het meer. Onderweg kom je langs meerdere cafés voor een biertje waar je op je gemak kunt genieten van het uitzicht.

Baldeneysee Essen

Omgeving

Moviepark in Bottrop

Vlakbij de Duits plaats Bottrop ligt het populaire Movie Park Germany. Veel mensen kennen het park nog van de oude naam, Warner Brothers Movie World. Het thema in het park is de filmwereld en dit zie je overal terug komen. Niet alleen bij de attracties, maar ook bij de themagebieden waar je doorheen loopt. De attracties zijn geschikt voor alle leeftijden, jong en oud. Er zijn bootjes van Spongebob, een wildwaterbaan van Ice Age, een achtbaan van Star Trek en nog veel meer. Vergeet ook niet om één van de shows bij te wonen of om op de foto te gaan met de TV figuren die door het park rondlopen.

Moviepark Bottrop

Indoor skibaan Bottrop

In de Indoor skihal van Bottrop kan je skiën op de langste indoorskipiste ter wereld. De baan is gebouwd op een voormalige vuilnisbelt. De hotelketen Van der Valk is sinds 2004 de eigenaar van deze indoor skihal en heeft het all-inclusive concept toegepast. Je kunt een paar uur of een dag lang plezier beleven inclusief skimateriaal, eten en drinken. Naast skiën kan je hier veel meer doen, waaronder indoor skydiving, air jumpen en rodelen. Na al die activiteiten is het heerlijk om te genieten van een lekker drankje in de Biergarten van het complex. Deze Biergarten bevindt zich op hoogte waar je een mooi uitzicht hebt over het groene Ruhrgebied. Dit is tevens de startplek van de rodelbaan.

Indoor skibaan Oberhausen

Vervoer

Het Ruhrgebied grenst aan Nederland en daarmee ligt Essen ook niet ver van de Duits-Nederlandse grens. Vanuit het Limburgse Venlo ben je er binnen drie kwartier met de auto. Ook met het openbaar vervoer kun je vanuit ons land eenvoudig in Essen komen.

Eenmaal in Essen heb je veel opties om van A naar B te komen. Net als in de rest van Duitsland is het openbaar vervoer in deze industriestad goed geregeld. Er rijden bussen, trams en metro’s en de dienstregelingen zijn erg betrouwbaar.

Ballon!