Keulen, Noordrijn-Westfalen

Keulen In de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt Keulen, aan de oevers van de Rijn. De stad is de op drie na grootste van Duitsland en werd in 38 voor Christus gesticht door de Romeinen. De bekendste bezienswaardigheid in Keulen is de kathedraal waarvan de twee torens een hoofdrol spelen in de skyline. Verder staat Keulen bekend om de rijke geschiedenis, de handelstraditie, de vele musea en chocolade.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Dom van Keulen

De beroemde kathedraal is het belangrijkste herkenningspunt in de stad. De eerste steen werd gelegd op 15 augustus 1248 voor het Maria Hemelvaartfeest. De oude kathedraal bleek niet langer representatief als rustplaats van de Drie Koningen die aartsbisschop Rainald van Dassel in 1164 vanuit Milaan naar Keulen had gebracht. De relikwieën van de koningen maakten de kathedraal tot een van de belangrijkste pelgrimsoorden van Europa. De noordelijke toren is met 157,38 meter zeven centimeter hoger dan de zuidelijke toren. De zuidelijke toren heeft een uitkijkplatform, te bereiken via een dikke vijfhonderd traptreden. De enorme gotische kathedraal werd in 1996 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Dom van Keulen

Driehoek van Keulen

In Keulen zijn er meerdere hoge gebouwen vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Het beste uitzicht heb je vanaf de Driehoek van Keulen, een 103 meter hoog kantoorgebouw met een observatieplatform. Het gebouw staat aan de oever van de Rijn en telt 29 verdiepingen. Met een lift bereik je eenvoudig het observatieplatform. Vanaf het platform kun je alle toonaangevende gebouwen van de stad goed zien.

Driehoek van Keulen

Belgisches Viertel

Dé hotspot van Keulen is de trendy wijk Belgisches Viertel. Hier vind je hippe winkels en restaurants en een bruisend nachtleven. Verwonder je over de street art in de smalle straatjes en op mooie pleinen zoals de Brüsseler Platz. Struin lekker rond en bekijk dat unieke boetiekje en laat het Keulse leven aan je voorbij trekken op een fijn terras met een heerlijk regionaal biertje of wijntje.

Bier op het terras in Keulen

Museum Ludwig

Het Ludwig Museum is het museum voor moderne kunst in Keulen. Het museum bevindt zich vlak achter de dom en dicht bij het station. In het museum bekijk je beeldende kunst uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Een belangrijk onderdeel van de collectie is de afdeling Amerikaanse Popart met werken van onder andere Andy Warhol, Roy Liechtenstein en Edward Kienholz. Daarnaast vind je er ook werken vanuit de Russische Avant-garde uit de jaren twintig, schilderkunst van het Duits expressionisme en de grootste collectie schilderijen van Pablo Picasso in Duitsland.

Ludwig Museum

Dierentuin van Keulen

In de dierentuin van Keulen leven meer dan 10.000 dieren en zijn er wel 800 verschillende soorten te ontdekken. De dierentuin heeft een van de grootste olifantenparken van Europa, maar ook een typische bergboerderij die het leven van honderd jaar geleden laat zien met boerderijdieren van uitstervende rassen.

Dierentuin van Keulen

De Hohenzollern-brug

De Hohenzollern-brug is een spoorbrug over de Rijn. De brug werd gebouwd tussen 1907 en 1911 en vorm samen met het centraal station van Keulen een van de belangrijkste knooppunten van het Duitse en Europese spoornet. De naam van de brug verwijst naar het Huis Hohenzollern, de dynastie van Pruisen en het Duitse Keizerrijk.

De verlichte Hohenzollern-brug

Botanische tuin

De botanische tuin van Keulen is het oudste en meest traditionele openbare park van de stad. De tuin ligt in Riehl, een noordelijke wijk van Keulen nabij de linkeroever van de Rijn. De tuin beslaat een oppervlakte van 11,5 hectare. In de botanische tuin vind je meer dan 10.000 verschillende plantensoorten. Het is een heerlijke plek om een ontspannen wandeling te maken en meer te leren over de wereld van planten en bloemen.

Botanische tuin, Keulen

Chocolademuseum

Chocolademaker Hans Imhoff had al lange tijd de droom om een chocolademuseum te openen met daarin een fontein met een eindeloze stroom aan chocolade. In 1993 werd zijn droom waarheid en opende hij zijn chocolademuseum in Keulen, mét gigantische chocoladefontein met daarin 200 kilo warme, vloeibare Lindt-chocolade. In het museum leer je hoe chocolade wordt gemaakt: het hele proces van het roosteren, breken en malen van de cacaobonen, tot het eindproduct chocolade.

Leer alles over chocolade in het chocolademuseum

Wallraf-Richartz museum

Het Wallraf-Richartz Museum is een van de grootste kunstmusea in Duitsland. De collectie bestaat uit een overzicht van de Europese beeldende kunst van de dertiende tot aan het begin van de twintigste eeuw. Het museum ontstond toen Keuls geleerde Ferdinand Frans Wallraf zijn kunstverzameling naliet aan de stad Keulen. Na een grote schenking van koopman Johann Heinrich Richartz kon het museum in 1861 geopend worden. Het huidige gebouw stamt uit 2001. De collectie bevat werk van onder andere Stefan Lochner, Peter Paul Rubens, Rembrandt van Rijn, Paul Cézanne en Edvard Munch.

Wallraf-Richartz museum

Documentatiecentrum Nationaal-Socialisme (NS-DOK)

Het NS-DOK in Keulen is de grootste plaatselijke gedenkplaats voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme in de Bondsrepubliek Duitsland. In het centrum is aandacht voor de herdenking van de slachtoffers van het naziregime. Verder doet men onderzoek naar de stad Keulen ten tijde van het nationaalsocialisme. Het NS-DOK is gevestigd in het EL-DE-Haus, waar tussen 1935 en 1945 het hoofdkwartier van de Keulse Gestapo gevestigd was. Het EL-DE-Haus (de fonetische weergave van LD) is een verwijzing naar de initialen van Leopold Dahmen, die het complex liet bouwen en het aan de Gestapo verhuurde.

Ballon!