Monschau, Noordrijn-Westfalen

Monschau Het oude centrum van de stad kronkelt met de Roer mee. Op de ene oever ligt de burcht, op de andere oever een groen stadspark met meerdere uitzichtpunten. Dwaal door de middeleeuwse straatjes met aan beide kanten prachtige vakwerkhuizen. Het centrum van Monschau is echt gezellig, je kunt er lekker rondsnuffelen in leuke winkeltjes of op een terras boven het water genieten van de sfeer en het bijzondere uitzicht.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Middeleeuws centrum

Slenter door het langgerekte centrum van Monschau. Vanaf de bruggen over de Roer heb je een uniek kijkje op de stad. Oude vakwerkhuizen die hoog boven het water uittorenen. In veel panden zitten restaurants en cafés met een terras boven het water. Het Marktplein is het hart van de stad, de fontein op het plein herinnert aan de lakenindustrie, drie personen beelden ambachten uit die hier mee te maken hadden. Verder kom je langs oude kerken en kloosters. De oude burcht van Monschau zie je van verre liggen. Je kunt deze weliswaar niet bezoeken, maar er heen wandelen en genieten van het uitzicht is zeker de moeite waard.

Middeleeuws centrum, Monschau

Rotes Haus

De naam zegt het al, het vakwerkhuis is opvallend rood geschilderd. Dit huis was het hart van de lakenindustrie in de achttiende eeuw. Johann Scheibler heeft het speciaal laten bouwen als woonhuis om in de handgeweven lakens te kunnen handelen. Tegenwoordig is het een museum dat een goed beeld geeft van het leven destijds. De rijkdom die de lakens en doeken opleverden is volop aanwezig. De kamers zijn versierd en de wenteltrap heeft leuningen compleet uit hout gesneden. Je kunt ook de oude stalenboeken bekijken. Laat je verrassen door de kwaliteit en de patronen die ze toen al konden creëren. De stoffen uit Monschau werden door heel Europa verkocht.

Rotes Haus, Monschau

Museum Lernort Natur

Voluit heet het museum Erlebnismuseum Lernort Natur, een mond vol, maar het museum doet de naam alle eer aan. Je beleeft en leert hier veel over de natuur doordat je alles mag aanraken. Je voelt, ruikt en ziet de dieren die in de Eifel (en de rest van de wereld) leven en leefden. Het is een leuk interactief museum voor kinderen, vol met opgezette dieren, pootafdrukken, maar ook een levend bijenvolk en mierenkolonie. De dieren zijn hier niet per toeval terecht gekomen, ze hebben allemaal hun eigen geschiedenis. De tentoonstellingen laten zien hoe hun natuurlijke leefomgeving eruit ziet. En hoewel deze niet in de Eifel leefde, kun je hier ook een reusachtige grizzlybeer aaien.

Museum Lernort Natur, Monschau

Glasblazerij Monschau

De Monschauer Glashütte geeft dagelijks demonstraties hoe glas geblazen wordt. Aan woestijnzand worden kleuren toegevoegd en dit wordt daarna gesmolten in de oven. Het is heel bijzonder om te zien hoe er door te blazen, te knijpen en te trekken aan het hete zand, zo iets moois kan ontstaan. De demonstraties zijn op vaste tijden, maar je kan de hele dag door een kijkje nemen in het atelier.

Glasblazerij Monschau

Haller Ruïne

Vanaf het Marktplein in Monschau wandel je omhoog naar de Haller ruïne. Dit is een oude toren op de Rahmenberg die je vanaf het dal ziet liggen. De oorsprong en de functie zijn onbekend, maar feit is dat het een indrukwekkend uitkijkpunt boven de stad is. Het is natuurlijk altijd leuk om even bij een oude ruïne rond te kijken, het is ook maar een paar minuten lopen.

Haller Ruïne, Monschau

Omgeving

Wandelen en fietsen

Monschau ligt tussen twee nationale parken in, de Hoge Venen en de Eifel. In deze natuur kun je volop wandelen en fietsen. Loop een dagetappe van de Eifelsteig, een wandelroute van in totaal 313 kilometer lang. Bij Monschau loopt deze langs een grote granieten rots die bekend staat als Keizer Karel's Bedstee. De fietsroutes Vennbahn en Rurufer zijn ook aanraders. De Vennbahn loopt parallel aan een oude treintracé, het Roeroeverfietspad loopt langs de rivier de Roer. Beiden zijn vrij vlak en voeren over goede wegen. Een unieke fietsroute is de Railbike bij Leykaul (net in België), met een speciale fiets kun je hier een zeven kilometer lange route over de rails afleggen. Even een dagje niet zelf actief zijn? Je kunt een oude tractor huren om de omgeving van Monschau te ontdekken.

Wandelen en fietsen in de omgeving van Monschau

Nationaal Park Eifel

Nationaal Park Eifel is één van de mooiste en meest veelzijdige natuurparken in Duitsland. Je kunt hier natuurlijk oneindig wandelen en fietsen, maar er zijn ook prachtige kratermeren te vinden. De Eifel is namelijk deels van vulkanische oorsprong. Bij Monschau liggen meerdere stuwmeren, bij de Eiserbacksee een mooi zwemstrand. Het bezoekerscentrum voor de Eifel bij Vogelsang is een half uur rijden. Dit is een oud gebouw van de nazi's dat omgetoverd is tot een compleet natuurcentrum waar je alles over de Eifel te weten komt. Een sterrenwandeling op een heldere avond is zeker een aanrader, de Eifel is zo donker dat je ontelbaar veel sterren ziet. De sterrenwacht ligt vlak bij dit bezoekerscentrum, meld je wel even online aan.

Nationaal Park Eifel

Nationaal Park Hoge Venen

Nationaal Park de Hoge Venen ligt grotendeels in België, maar dat is echt op steenworp afstand van Monschau. Ook dit natuurgebied nodigt uit om te wandelen. Wandelpaden en vlonders voeren door het waterrijke veenlandschap. Natuurcentrum Ternell (in België) is vanaf Monschau een mooi startpunt om dit gebied te ontdekken. Hier zijn een museum, kruidentuin en een speeltuin gevestigd. Je kunt hier ook meerdere wandelingen beginnen. Kijk ook eens naar het aanbod van tochten met een gids, zo kun je bijvoorbeeld op zoek naar bevers.

Nationaal Park Hoge Venen

Mosterdmolen

Op een paar kilometer van Monschau ligt Senfmühle, een door een waterrad aangedreven mosterdmolen. De familie biedt rondleidingen aan in de molen en je ziet van dichtbij hoe zij hun mosterd produceren en ook hoe dit in het verleden in zijn werk ging, nog voordat zij een waterrad hadden. Natuurlijk hoort hier ook een winkeltje bij met allerlei mosterdproducten. De molen is verder uitgebreid met een restaurant, een wijnkelder en zelfs een escape room.

Bezoek de mosterdmolen in Nationaal Park Eifel
Ballon!