Nationaal Park Eifel, Noordrijn-Westfalen

Nationaal Park Eifel Glooiende heuvels, dichte bossen, vulkanische meren, kleine riviertjes en karakteristieke dorpjes: dat is Nationaal Park Eifel, vlak bij de Belgische grens. Het belangrijkste bezoekerscentrum ligt in Vogelsang in een destijds door de nazi's gebouwd kasteel. Ga wandelen, fietsen of stap in een koets en ontdek het gebied op een totaal andere manier. Verspreid over het park vind je diverse bezoekerscentra en informatiepunten om je van alle nuttige informatie te voorzien.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Informatiecentra (nationale park poorten)

Bij verschillende ingangen van het Nationaal Park Eifel vind je ‘nationale park poorten’. Deze informatiecentra geven je alle benodigde informatie voor jouw bezoek aan de Eifel. Ook zijn er in deze centra verschillende kleine tentoonstellingen die je meer inzicht geven in de geschiedenis en ontwikkeling van het beschermde gebied. Bekijk een film over het Nationaal Park en krijg met een digitaal terreinmodel een eerste indruk van het park. Je vindt de nationale park poorten bij de toegangen in Simmerath-Rurberg, Schleiden-Gemünd, Heimbach, Monschau-Hӧfen en Nideggen. Kijk dus van tevoren goed welk van deze entrees het meest logisch is voor jouw reis en begin het bezoek aan het park bij het bezoekerscentrum.

Bezoekerscentra bezienswaardigheden Eifel National Park

Nationaal Park-Centrum Eifel (Vogelsang)

In tegenstelling tot de nationale park poorten ligt dit grotere bezoekerscentrum midden in het park, in het complex Vogelsang. Het gebouw werd in 1934 gebouwd door de nazi's als trainingslocatie. Tegenwoordig is hier een groot bezoekerscentrum gevestigd met rondleidingen, tentoonstellingen, workshops en excursies. In een van de interactieve tentoonstellingen word je meegenomen op een ontdekkingsreis door de natuur van de Eifel. Je krijgt een beeld van de gigantische diversiteit aan flora en fauna van het natuurgebied. Voel aan opgezette dieren, luister naar dierengeluiden en ruik aan de meest fascinerende planten. Gemiddeld zul je tussen een uur en anderhalf uur zoet zijn met de tentoonstelling. Er moet wel toegang worden betaald om het centrum te kunnen bezoeken, maar dit is het zeker waard.

Nationaal Park-Centrum Eifel

Wandelen vanuit Vogelsang

Als je de tijd hebt, kun je vanuit het centrum Vogelsang mooie wandelingen maken. Loop bijvoorbeeld naar de voetgangersbrug Victor-Neels-Brucke (één kilometer, vlak terrein) voor een mooi uitzicht over de rivier de Urft en eventueel een wandeling of fietstocht langs de oever. Indrukwekkend is ook de stuwdam bij de Urftsee. Deze ligt op ruim vijf kilometer wandelen van Vogelsang. Je kunt er ook naartoe rijden (45 minuten vanuit Vogelsang) of vanuit Kermeter naartoe wandelen (3,5 kilometer).

Urft Dam staumauer

Sterrenpark Nationaal Park Eifel

Het park ligt ver weg van grote steden en er is dan ’s nachts ook erg weinig lichtvervuiling. Dit maak het bij uitstek geschikt om sterren te kijken. Speciaal hiervoor is een Sterrenwacht (Sternewarte) opgezet bij het Nationaal Park-Centrum Eifel. Hier worden speciale avonden georganiseerd, waar je een unieke sterrenwandeling maakt onder de schitterende sterrenhemel. Van tevoren moet je je hiervoor wel online of telefonisch aanmelden bij de Sterrenwacht. Trek stevige wandelschoenen en warme kleren aan. Anti-muggenspray is ook geen overbodige luxe.

Sterrenhemel in Nationaal Park Eifel

Wandelen in Nationaal Park Eifel

Met zo’n 240 kilometer aan wandelpaden kun je prachtige wandelingen maken door het Nationaal Park Eifel. Bijna elke dag worden er door parkrangers wandeltochten georganiseerd. Veel van deze wandeltochten zijn gratis en hoeven niet van tevoren geboekt te worden. Ook kun je prima zelf op pad gaan in het Nationaal Park Eifel. De wandelroutes staan goed gemarkeerd. Het ene moment wandel je tussen imposante beukenbomen, om vervolgens tussen de meest kleurrijke bloemenvelden door te lopen. Hoor het geklater van de riviertjes op de achtergrond of klim omhoog bij een van de vele uitkijkpunten van het park. Je kunt informatie over de routes krijgen bij een van de bezoekerscentra

Wandelen in Nationaal Park Eifel

Boottocht

Vanaf de Schwammenauel-steiger bij de plaats Hasenfeld (op circa een half uur rijden van Vogelsang) vertrekt regelmatig een boot voor een mooie tocht over de Rursee. De tocht brengt je vanaf Heimbach-Schwammenauel naar Rurberg en weer terug. Twee keer per maand vaart er een parkranger mee, om je van extra informatie te voorzien tijdens de schitterende reis. Hiervoor hoef je niet te reserveren of extra te betalen, maar je moet wel gewoon een kaartje voor de boottocht kopen.

Boottocht over de Rursee

Natuurbelevingsgebied Wilder Kermeter

Voor mensen die wat slechter te been zijn of gezinnen met wandelwagens is een wandeling over het goed aangelegde wegennet in het natuurbelevingsgebied Wilder Kermeter een aanrader. De routes staan goed aangegeven en er zijn meerdere rustpunten (met sanitair). Vanaf de parkeerplaats Kermeter lopen meer dan vijf kilometer aan wandeloutes door het natuurgebied. Op het uitkijkpunt Hirschley heb je een adembenemend panoramisch uitzicht op de Rursee. De diverse informatiepunten onderweg zijn zo aangepast dat ook mensen die beperkt zijn in zicht en/of gehoor, van de informatie gebruik kunnen maken. Maar eigenlijk is een wandeling over ‘De Wilde Weg’ voor iedereen een unieke belevenis.

Wilder Kermeter, Nationaal Park Eifel

Koetsrit

Van de vele manieren om het Nationaal Park Eifel te ontdekken is een koetsrit wel de meest speciale optie. Van april tot en met oktober kun je vanaf Vogelsang via Walberhof naar Wollseifen en terug rijden in een paardenkoets. De tocht begint bij het Nationaal Park-Centrum Eifel en is zo gemaakt dat het ook toegankelijk is voor mensen met een beperking. Tijdens een rit van meer dan twee uur kun je je laten betoveren door de schoonheid van het gebied.

Bezienswaardigheden Nationaal Park Eifel

Wild spotten

In het Nationaal Park Eifel wonen veel bijzondere dieren. Vlak bij het plaatsje Dreiborn vind je een uitkijkpunt waar je bijna altijd wel herten en ander wild zult kunnen zien. Met name tijdens de bronsttijd, in september en oktober, is het aanschouwen van de herten spectaculair. Het uitkijkpunt is zo ingericht dat je lekker beschut staat, zodat je ook met slechter weer prima wild kunt spotten. Tijdens de bronsttijd zijn er ook regelmatig parkrangers aanwezig om meer informatie te geven. Zorg zelf voor een verrekijker, zodat je de dieren nog beter kunt observeren.

Wilde dieren in Nationaal Park Eifel

Monschau

Nationaal Park Eifel heeft niet alleen schitterende natuur, maar ook de pittoreske dorpjes in de omgeving zijn leuk om te bezoeken. Een van die karakteristieke plaatsjes is Monschau. Typische witte huisjes met donkerbruine balken bepalen hier het straatbeeld en het lijkt wel alsof je terug in de tijd bent gereisd. De vele cafés en restaurants bieden genoeg mogelijkheden om even uit te rusten na al je avonturen in het Nationaal Park. Of ontdek de rijke geschiedenis van het plaatsje met bijvoorbeeld een bezoek aan de dertiende-eeuwse burcht.

Monschau

Vervoer

Hoewel een milieuvriendelijke aankomst met het openbaar vervoer door het Nationaal Park Eifel wordt aangemoedigd, is het park ook met de auto goed bereikbaar. Rondom het park zijn genoeg parkeerplaatsen te vinden en ook bij het Nationaal Park-Centrum Eifel kun je parkeren, net zoals bij het begin van de wandelroutes in het Natuurbelevingsgebied Wilder Kermeter (aan de weg L15). Het wandelnetwerk in het park is goed aangelegd en routes zijn duidelijk te vinden. Alle informatiecentra kunnen je hierbij verder helpen. Ook kun je in het park rondfietsen op 104 kilometer aan fietspad. In de regio van het park zijn genoeg aanbieders van huurfietsen (ook e-bikes) te vinden.

Ballon!