Paderborn, Noordrijn-Westfalen

Paderborn Noordrijn-Westfalen Universiteitsstad Paderborn staat met zijn 1200 jarige geschiedenis en historische bouwwerken in aantrekkelijk contrast met haar moderne gebouwen en hightech musea. Een wandeling door het centrum is een reis door verschillende eeuwen langs vakwerkhuisjes en de gezellige Marktplatz. In het centrum staan prachtige kerken als de Dom en het oude raadhuis. Wandel langs de korte rivier de Pader, die middenin de stad ontspringt en wandel in korte tijd naar het barokke Slot Neuhaus omgeven door .

Bezienswaardigheden & activiteiten

Dom van Paderborn

Je komt bijna ogen tekort in de Dom van Paderborn door de vele gangetjes, kelders en kapelletjes. Deze indrukwekkende kathedraal ziet er vrij nieuw uitziet, en dat klopt, want deze is na de Tweede Wereldoorlog herbouwd. Toch hangt er een rustieke sfeer zoals die bij eeuwenoude kathedralen te voelen is. Vergeet niet door de deur naar de binnentuin te gaan, want daar kun je het kenmerkende raam met de drie hazen bekijken. Het Laat-Gotische gouden tabernakel is een van de highlights.

Dom van Paderborn Noordrijn-Westfalen

HNF MuseumsForum

Het Heinz Nixdorf MuseumsForum is het grootste computermuseum ter wereld. Dit moderne complex heeft een prachtige verzameling van de meest uiteenlopende computergerelateerde zaken, van 5000 jaar oude informatietechniek tot de laatste hightech snufjes van de digitale wereld. Naast verzamelobjecten kun je heel veel zelf proberen, zoals telefoneren met oude luidsprekers, avatars besturen met bewegingen en legendarische videogames als Pac-Man uittesten. Dit interactieve museum is daarmee uitermate geschikt voor het hele gezin.

HNF MuseumForum Paderborn Noordrijn-Westfalen

Slot Neuhaus

Dit voormalige paleis van de bisschoppen van Paderborn gaat terug tot in de veertiende eeuw. Het slot bestaat uit vier vleugels met ronde hoektorens en een gracht. In de historische refter is een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van dit renaissance bouwwerk. Breng een bezoekje aan de indrukwekkende, barokke tuin voor wat ontspanning. Maak een wandelingetje, speel een potje midgetgolf of pak een terrasje. Voor de kleintjes zijn er verschillende speeltuinen te vinden.

Paderborn Noordrijn-Westfalen

Adam en Eva huis

Het Adam en Eva huis uit de zestiende eeuw is één van de oudste en mooiste vakwerkhuizen in Paderborn. De opvallende gevel is versierd met een bijzonder houtsnijwerk over Adam en Eva, vier evangelisten, dieren en grappige mannengezichten. Het huis is alleen van buiten te bezichtigen.

Adam en Eva huis Paderborn Noordrijn-Westfalen

Bronnen van Paderborn

In Paderborn ontspringen maar liefst 200 bronnen die samen het riviertje de Pader vormen. Met zijn vier kilometer lengte is het de kortste rivier van Duitsland. Vroeger waren de bronnen erg belangrijk voor de stad. Watermolens werden er door aangedreven en het drinkwater werd gebruikt voor het beroemde bier van de stad. Er loopt een mooie wandelroute langs het riviertje door het historische centrum naar Slot Neuhaus.

Paderborn Noordrijn-Westfalen
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!