Winterberg, Duitsland

Winterberg Oneindig veel mogelijkheden voor een heerlijke vakantie in het veelzijdige gebied van het Rothaargebergte, dat is Winterberg! De prachtige vakwerkhuizen vormen de oude binnenstad en in het centrum van de stad staat de St. Jacobuskerk, bekend als tussenstop bij de pelgrims op weg naar het Spaanse Santiago de Compostela. De Kahler Asten Toren is een imposant bouwwerk en staat op de twee na hoogste berg in het Rothaargebergte. Het mooie natuurgebied en de omgeving van Winterberg leent zich goed voor heerlijke wandel- en fietstochten. In de zomer zijn er volop recreatiemogelijkheden voor het hele gezin.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Outdoor activiteiten voor jong en oud

Wie denkt dat Winterberg alleen in de winter een bezoek waard is, die heeft het mis. Ook in de zomermaanden zijn er veel sportieve buitenactiviteiten zoals uitgebreide wandel- en fietsmogelijkheden. De mooiste wandelingen zijn de route naar de Ruhrquelle (bron van de rivier de Ruhr), de kloven en bruggen route in het Helletal en naar het historische dorpje Elkeringhausen. Voor gezinnen is natuurspeeltuin Aventura een aanrader. Dit avonturenpark heeft de grootste speeltuin van Europa en er zijn allerlei gratis activiteiten voor het hele gezin op maar een kwartier vanaf het centrum van Winterberg.

Winterberg

Slot Berleburg

Ten zuiden van Winterberg, in Bad Berleburg, vind je nog een van de weinig bewoonde kastelen, Slot Berleburg. In de dertiende eeuw is het kasteel begonnen als klooster, waarna de monniken het verpachtten aan graaf Siegfried van Wittgenstein. Op dit moment bewonen de nazaten van deze graaf het kasteel nog steeds. Maak een rondleiding langs vele schatten en proef de sfeer van de zeventiende eeuw.

Slot Berleburg, Winterberg

Kahler Asten

De Kahler Asten staat met zijn hoogte van 841 meter bekend als het middelpunt van Hoogsauerland en is de meest bekende berg van Noord-West Duitsland. In de omgeving zijn er verscheidene wandelroutes en is er een 20 meter hoge uitzichttoren die kan worden beklommen tegen een kleine vergoeding. Via een smalle wenteltrap kan de top van de toren worden bereikt en geeft je een schitterend uitzicht over het Sauerland.

Kahler Asten, Winterberg

Erlebnisberg Kappe

Een berg vol met speelplezier, sport en uitdagingen voor het hele gezin. Er zijn verschillende attracties, zoals een mountainbikepark, een klimbos en diverse speeltuinen. De spectaculaire rodelbaan van 700 meter lang biedt een avontuurlijke afdaling en is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. De Panorama brug, een wandelbrug hoog boven de grond, biedt een schitterend uitzicht over Winterberg. Vrij nieuw op de Kappe berg is de Fly Line. Hangend aan een zipline suis je in een rustig tempo door de bossen naar beneden.

Erlebnisberg Kappe, Winterberg

Sint Jacobuskerk

De Sint Jacobuskerk stamt uit de achttiende eeuw en is gewijd aan de heilige Jakobus. Tijdens de tocht naar het graf van de apostel Santiago de Compostela in Spanje namen de pelgrims een rustmoment bij deze kerk. Het barokke hoogaltaar bestaat uit drie lagen, waarvan de oudere gedeeltes uit het begin van de achttiende eeuw stammen.

Sint Jacobuskerk, Winterberg

Zoutgrotten

Zout wordt niet alleen gebruikt als ingrediënt in gerechten. Bij een bezoek aan de zoutgrotten van Winterberg kom je meer te weten over de functie van zout en de helende en ontspannende werking. De grotten zijn ingericht als wellness omgeving met heerlijke ligstoelen en ontspannende muziek. Reserveer vooraf een tijdstip om zeker te zijn dat er een plaatsje vrij is.

Zoutgrotten, Winterberg

Omgeving

Diemelsee

Op ongeveer 45 minuten rijden vanaf Winterberg ligt het prachtige natuur- en recreatiegebied Diemelsee. Het meer wordt gevormd door de imposante stuwdam bij Helminghausen. Fiets een gedeelte van de 110 kilometer lange Diemelradweg, neem deel aan een van de vele uitgezette wandelroutes of ga het water op met een bootje.

Diemelsee, Winterberg

Ertsmijn in Ramsbeck

Eind januari 1974 werd de Ertsmijn in Ramsbeck gesloten, waarna men besloot om de mijn om te vormen tot een museum. De bezoekersmijn bestaat uit een gedeelte bovengronds, het Mijnbouwmuseum met een grote collectie aan mineralen en stenen en een ondergronds stelsel van mijngangen. Met een treintje ga je tot ongeveer zeshonderd meter onder de grond en krijg je een rondleiding die een indruk geeft hoe de ertsmijnbouw eeuwenlang werd bedreven.

Ertsmijn in Ramsbeck

Attahöhle

De druipsteengrot Attahöhle behoort tot een van de langste grottenstelsels in Duitsland. In 1907 werd het grottenstelsel per toeval ontdekt en nu is er een rondleiding mogelijk door het gangenstelsel van ongeveer drie kilometer lang die zeker de moeite waard. In de loop der eeuwen zijn er prachtige formaties van stalagmieten en stalactieten gevormd.

Attahohle, Winterberg

Fort Fun Abenteuerland

Het familiepretpark Fort Fun Abenteuerland ligt op twintig kilometer afstand van Winterberg en biedt vermaak voor zowel jong als oud. Waan je in het Wilde Westen in de achtbaan Devil's Mine, maak een rit door het park met de stoomtrein Santa Fé Express of de bezoek een spannende stuntshow dat zich afspeelt in een nagebootst Wild West stadje.

Fort Fun Abenteuerland, Winterberg
Ballon!