Bad Kreuznach, Rijnland-Palts

Bad Kreuznach Op de oever van de rivier Nahe, te midden van het weelderige groen, ligt het kuuroord Bad Kreuznach. Deze stad is een wellness-stad ten top, het staat helemaal in het teken van ontspanning en gezondheid. Vooral zout speelt nog steeds een belangrijke rol in de stad. In het Kurpark ligt een zoutwaterbron en het openlucht inhalatorium Salinental, hier ervaar je de gezonde werking van zoutnevel. Verder is het een stad met verschillende musea en een mooie oude binnenstad. Voeg hier een glas lokale wijn aan toe en je wilt hier nooit meer weg.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wellesscentrum Bäderhaus

Dompel je lichaam en geest onder in de thermale wateren van het Bäderhaus. In dit saunacomplex vind je een grote selectie aan sauna's en staan de wellness-specialisten voor je klaar. Ook zijn er verschillende warm- en koudwaterbaden in Romeinse stijl, zodat je kunt relaxen zoals de Romeinen dat 2000 jaar geleden al deden. Er zijn overigens tal van kuuroorden in de buurt die gespecialiseerd zijn in de behandeling van bepaalde aandoeningen; bijvoorbeeld tegen reuma en chronische pijn.

Wellesscentrum Bäderhaus, Bad Kreuznach

Brückenhäuser

Bovenop de oude brug over de Nahe zijn een aantal huizen gebouwd, de zogenaamde de Brückenhäuser. Een unieke bezienswaardigheid. De stenen boogbrug werd rond het jaar 1300 gebouwd en toen er een paar honderd jaar later te weinig ruimte binnen de stadsmuren was, bouwden de inwoners hun huizen op de brug. De oude woningen zijn vakwerkhuizen van meerdere verdiepingen hoog staan op de pijlers van de brug. Overdag, maar ook zeker 's avonds een indrukwekkend gezicht. Vanaf de tegenover gelegen Geissenbrücke heb je het beste uitzicht op deze bijzondere constructie.

Brückenhäuser, Bad Kreuznach

Stadsparken en musea van Bad Kreuznach

Er is ook zeker genoeg groen in de stad zelf te vinden, dankzij een aantal mooie stadsparken. Het Kurpark is een mooi opgezet park waar de rivier de Nahe dwars doorheen stroomt. Er is een wandelpromenade met bloemperken aangelegd. de Elisabethquelle is een bron met zout water waar een heilzame werking aan toegeschreven wordt. In het prachtige Schlosspark kun je rustig wandelen tussen de exotische planten en enorme bomen. Museum Schlosspark is in het oude landhuis bij de vijver gevestigd. In dit museum kom je van alles te weten over de kunst, cultuur en de geschiedenis van Bad Kreuznach. Andere musea zijn het archeologisch museum Römerhalle met overblijfselen van een Romeins paleis en het PUK poppentheater museum.

Schlosspark, Bad Kreuznach

Salinental

Breng een bezoek aan Europa's grootste openlucht inhalatorium. Ten zuiden van Bad Kreuznach staat een lange houten stellage van meer dan een kilometer lang en bijna tien meter hoog waar aan beide kanten zout water wordt verneveld. Een wandeling langs de muren zou onder andere goed zijn voor je luchtwegen en de huid. Dus ga lekker wandelen en adem die zoute lucht zelf in. Onderweg kom je er achter hoe deze stellages onderdeel uitmaakten in de geschiedenis van de zoutwinning in dit gebied.

Salinental, Bad Kreuznach

Omgeving

Bad Münster am Stein-Ebernburg

Dit kleine stadje ligt een paar kilometer ten zuiden van Bad Kreuznach en staat ook volledig in het teken van wellness. Hier vind je een alles voor een goede gezondheid; frisse berglucht, de mooiste wellnesscentra en een fantastisch uitzicht op het Rode Rotsen gebergte. Het water is afkomstig uit het dal Salinental en zou een geneeskrachtige werking op je geest hebben. Boek een heerlijke wellnessbehandeling en je voelt je als herboren. Je hebt dan weer alle energie om de kasteelruïne Rheingrafenstein te bezoeken. Door de hoge ligging bovenop de rotsen heb je een weids uitzicht over de omgeving.

Bad Kreuznach

Wijngaarden en wijnroute

Bad Kreuznach is de ideale bestemming voor mensen die de ontspanning van wellness met wijn willen combineren. Een ontspannen vakantie in alle opzichten! De stad ligt middenin de glooiende landschappen van de Nahevallei, waar meerdere wijngaarden liggen. Proef een heerlijk glas wijn op een terras in Bad Kreuznach, kies voor een wijnproeverij bij een wijngaard of volg de 130 kilometer lange wijnroute, "de Nahe Weinstraβe". Deze neemt je mee langs de belangrijkste wijndorpen in de omgeving.

Nahe Weinstraβe, wijngaarden, Bad Kreuznach

Neroberg en Mainz

Met een oude kabeltram kun je naar de top van de Neroberg. Eenmaal boven heb je een spectaculair uitzicht over de Rijn en de steden Mainz en Wiesbaden. Verder kun je hier mooie wandelingen maken en is er een zwembad in de buurt om in de zomermaanden lekker af te koelen. Als je toch in de buurt bent kun je een bezoek aan de levendige stad Mainz brengen. Bekijk oude universiteit, steek een kaarsje aan in de Dom of de Stefanskerk en bekijk de eerste gedrukte bijbel in het Gutenberg Museum.

Neroberg, Duitsland
Ballon!