Beilstein, Rijnland-Palts

Beilstein Beilstein wordt ook wel ´Doornroosje van de Moezel´ genoemd. Struin door de smalle steegjes, langs vakwerkhuizen en historische wijnkelders, het lijkt alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Bezoek de burchtruïne die boven het stadje uittorent, verwen jezelf met een wijnproeverij, bewonder de parochiekerk en strijk neer op een van de gezellige terrasjes. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de omgeving van Beilstein, want het stadje wordt omringd door prachtige natuur met wandel- en fietsroutes langs wijngaarden, oude kastelen en pittoreske dorpjes.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Burchtruïne Metternich

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Beilstein is de twaalfde eeuwse burchtruïne Metternich. Net als vele andere kastelen in de omgeving verwoestten Franse troepen ook deze burcht in 1689 tijdens de Negenjarige Oorlog. Het slot was toentertijd in handen van de familie Von Metternichs. Een onderdeel van het kasteel dat nog wel overeind staat is de vijfhoekige wachttoren van veertien meter hoog. De toren is toegankelijk voor publiek. In zo´n tien minuten wandel je van het stadscentrum naar de burchtruïne: op de top word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de rivier de Moezel en het pittoreske stadje.

Burchtruïne Metternich

Historische stadskern

De stadskern van Beilstein is één groot museum. Met tal van vakwerkhuizen en smalle steegjes waan je je even helemaal in de middeleeuwen. Bezoek het sfeervolle veertiende-eeuwse marktplein met de wijnkelder Zehnthaus en wandel langs het Amtshaus, dat met barokke elementen is versierd. Op de oever van de rivier ligt het Zollhaus uit 1634. Terug naar het heden: in de straatjes van Beilstein vind je gezellige restaurants, cafés en winkeltjes. Deze zijn vaak in de oude panden gevestigd, zo kun je ook makkelijk even binnen kijken.

Historische stadskern

Wijnkelder Zehnthauskeller

Wijnliefhebbers zijn aan het juiste adres in de omgeving van Beilstein. Al eeuwenlang staat de Moezelstreek met haar vruchtbare leistenen bodem en vele zonuren bekend om de productie van heerlijke wijnen. In het centrum van de stad bezoek je de zestiende eeuwse wijnkelder van de wijnfamilie Lipmann. Geniet van een wijnproeverij inclusief rondleiding door het kleine wijnmuseum. In de drukke zomermaanden is het verstandig om van tevoren te reserveren.

Wijnkelder Zehnthauskeller

Karmelieterkerk Sint Jozef

Een bekende bezienswaardigheid in Beilstein is de voormalige karmelieter kloosterkerk Sint Jozef. Tegenwoordig is het de parochiekerk van het stadje. Wat de barokke kerk met prachtig interieur en beschilderde wanden mede zo bijzonder maakt, is het Mariabeeld ´Zwarte Madonna van Beilstein´. Het beeld, dat zich in de Gnadenkapel bevindt, werd vermoedelijk vervaardigd in de twaalfde eeuw en is afkomstig uit Spanje.

Karmelieterkerk Sint Jozef

Omgeving

Moselkrampenpad

Van Ellenz naar Beilstein loopt een prachtige wandelroute langs de dorpjes Poltersdorf, Ernst en Bruttig-Fankel. De wandeling wordt aangeduid als ´Erlebnis Moselkrampen´. In de dorpjes bevinden zich historische gebouwen voorzien van informatiebordjes die je meer vertellen over de rijke geschiedenis van de omgeving. Op de website Erlebnis-Moselkrampen.de vind je uitgebreide informatie over de tocht en kun je tevens een routebeschrijving downloaden.

Uitzicht op het dorpje Poltersdorf

Moezel Fietsroute

Niet alleen wandelaars, maar ook fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Moezelstreek. Een van de populairste rivierfietsroutes in Duitsland is de 240 kilometer lange Mosel Radweg van Perl naar Koblenz. De prachtige route loopt langs tal van oude burchten (waaronder burchtruïne Metternich), pittoreske dorpjes en wijngoederen met wijngaarden die veelal op heuvels zijn aangelegd.

Moezelstreek

Burcht Pyrmont

Op zo´n half uur rijden van Beilstein bezoek je de dertiende-eeuwse Burcht Pyrmont. In de vijftiende eeuw kwam de burcht in handen van de familie Eltz. Niet ver van Burcht Pyrmont ligt Burcht Eltz die nog steeds in bezit is van de familie: een sprookjesachtig slot omringd door bosrijk gebied, dat perfect bewaard is gebleven. Tijdens de Franse Revolutie werd Burcht Pyrmont helaas wel verwoest: eind vorige eeuw kocht een particulier het slot en restaureerde het bouwwerk. De burcht is beperkt open en alleen onder begeleiding te bezoeken. Raadpleeg de website burg-pyrmont.de voor verdere informatie. Vlak bij de burcht loopt een prachtig bewegwijzerd wandelpad, dat onderdeel is van de ´Traumpfaden´ (droompaden). Op traumpfade.info lees je meer over de verschillende routes door de Moezelstreek.

Burcht Pyrmont

Boottocht over de Moezel

Vanuit Beilstein kun je een aantal prachtige boottochten maken over de schilderachtige rivier de Moezel. Vanuit de omliggende plaatsjes Ellenz en Poltersdorf gaat er een veerboot van en naar Beilstein: zowel de fiets als de auto mogen mee op het pontje. Daarnaast varen verschillende toeristenboten naar de nabijgelegen stadjes Cochem en Traben-Trarbach.

Boottocht over de Moezel

Vervoer

Te voet en per fiets

Het stadscentrum van Beilstein is compact en goed te voet te verkennen. De bekendste bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Daarnaast kun je er fietsen huren: maak een tocht langs de oevers van de Moezel of fiets naar de omliggende historische dorpjes.

Openbaar vervoer

Beilstein is een kleine stad: er rijden geen bussen of trams in het centrum en er is geen treinstation. Op een half uur rijden van het stadje ligt Pommern: vanaf hier kun je met de bus of trein verder reizen naar omliggende steden, waaronder Cochem, Koblenz en Trier.

Per boot

Veel toeristen arriveren in Beilstein per boot. Vanuit onder andere Cochem en Traben-Trarbach vertrekken regelmatig boten die je via een prachtige route over de Moezel naar het stadje brengen.

Vanaf het vliegveld

Het dichtstbijzijnde vliegveld is Frankfurt-Hahn Airport op zo´n 30 kilometer afstand. Je bereikt de stad in een half uur met de auto.

Geschiedenis

Archeologische vondsten wijzen uit dat de heuvel waar de burchtruïne Metternich staat al in de Romeinse tijd werd bewoond. De inwoners van de nederzetting leefden in alle waarschijnlijkheid van de wijnbouw: tweeduizend jaar geleden brachten de Romeinen de wijnteelt naar de Moezelstreek. Ook na de Romeinse overheersing bleef wijnbouw van groot belang voor de inwoners van Beilstein. Tot ver in de twintigste eeuw kenden de wijnboeren echter grote armoede: geld om te moderniseren was er niet. Het stadje bleef lange tijd ´in slaap´, vandaar ook de bijnaam Doornroosje van de Moezel. Dit maakt dat Beilstein vandaag de dag nog vrijwel onaangetast is en zijn middeleeuwse karakter heeft bewaard, wat jaarlijks duizenden toeristen trekt. Naast de productie van wijn is de toeristensector tegenwoordig dan ook een belangrijke inkomstenbron voor het stadje.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!