Bernkastel-Kues, Rijnland-Palts

Bernkastel-Kues In de Moezelstreek ligt het idyllische Bernkastel-Kues. In 1905 werden de stad Bernkastel en het wijndorpje Kues samengevoegd tot één stad. Beide stadsdelen kennen een rijke geschiedenis. Zo is Kues de geboorteplaats van de beroemde filosoof Nicolaus von Kues en lijkt het centrum van Bernkastel net één groot museum, met het unieke Spitzenhäuschen aan het middeleeuwse marktplein als blikvanger. Verder vind je in de stad de ruïnes van Burcht Landshut, het Sint Nicolaus-hospitaal en het Moezelwijnmuseum waar je tevens een wijnproeverij kunt doen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Burchtruïne Landshut

Een bekende bezienswaardigheid in Bernkastel-Kues is de Burchtruïne Landshut. De burcht is gebouwd op de plek van een Romeins fort, dat stamt uit de vroege vijfde eeuw. In de negentiende eeuw werd de burcht op doek vastgelegd door de Britse schilder William Turner: het werk is te zien in het museum Tate in Engeland. Via een mooie en stevige wandeling door het bos loop je naar het oude slot. Ook kun je de burcht bereiken met de gele shuttlebussen van Burg-Landshut-Express. Boven op de heuvel kun je genieten van het prachtige uitzicht over de omgeving, onder het genot van een glaasje moezelwijn in het restaurant van de burcht.

Bernkastel-Kues

Wandelroute Moselsteig

Een van de langste wandelroutes van Duitsland is de Moselsteig. Deze prachtige route kronkelt door het schilderachtige dal van de rivier de Moezel. De route loopt vanaf Koblenz tot Perl en is oorspronkelijk 365 kilometer lang. Onderweg heb je veel panoramische uitzichtpunten en loop je door lieflijke stadjes met pleinen en vakwerkhuizen en langs oude burchtruïnes. De steile hellingen van de Moezelvallei zijn begroeid met wijngaarden, vooral met de Riesling druif waar deze streek bekend om staat. Bernkastel-Kues ligt ongeveer op de helft van deze wandelroute, die uit 24 etappes van 11 tot 24 kilometer bestaat.

Moselsteig

Marktplein

Het middeleeuwse marktplein is een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad. Hier, in het hart van het historische centrum van het stadsdeel Bernkastel, proef je de unieke sfeer van de stad pas echt. Het plein kent een mix van architectuurstijlen. Historische vakwerkhuizen, het stadhuis in renaissancestijl, barokke en gotische bouwwerken: je vindt het er allemaal. Het paradepaardje van de markt is het Spitzenhäuschen uit 1416, dat tegenwoordig een wijnbar huisvest. Het huisje is een typisch voorbeeld van de bouwkunst van wijnkelders aan de Moezel. De markt wordt tevens omringd door gezellige bars en kleine winkeltjes. Bezoek ook Karlsbader Platz: tevens een uniek en sfeervol plein waar in de zomermaanden regelmatig concerten plaatsvinden.

Marktplein Bernkastel-Kues

Parochiekerk Sint Michael

Aan de oever van de Moezel – in het stadsdeel Bernkastel – ligt de veertiende-eeuwse parochiekerk. De barokke façade biedt een groot contrast met de imposante vrijstaande toren, die onderdeel was van de vestingswerken van de stad en meer dan zeshonderd jaar oud is. Andere benoemenswaardige religieuze gebouwen in de stad zijn de Sint Agathakerk en de Sint Annakapel: de kapel is gebouwd op een heuvel op vijf minuten lopen van Burchtruïne Landshut en markeert het eindpunt van een oude kruisweg.

Parochiekerk Sint Michael Bernkastel-Kues

Sint Nicolaus-hospitaal

In het stadsdeel Kues bevindt zich het Sint Nicolaus-hospitaal: een oud verpleeghuis dat in de vijftiende eeuw werd opgericht door de beroemde theoloog, filosoof en wiskundige Nicolaus von Kues. Von Kues wordt gezien als een van de belangrijkste Duitse geleerden uit zijn tijd. Het hospitaal huisvest tegenwoordig een bejaardentehuis. De gotische kapel is open voor publiek: hier bewonder je een grafzerk met een levensgroot beeld van de filosoof. De imposante bibliotheek is tijdens een rondleiding te bezoeken. Wil je meer weten over het leven van Nicolaus von Kues? Bezoek dan ook zijn geboortehuis (Nicolausufer 49) met een permanente tentoonstelling over zijn leven.

St Nicolaus hospitaal Bernkastel-Kues

Moezelwijnmuseum

Naast het Sint Nicolaus-hospitaal ligt het Moezelwijnmuseum: een modern multimediamuseum waar je onder andere leert over het wijncultuurlandschap, terroir, wijnbouw op steile hellingen en druivensoorten. De nieuw verworven kennis kun je gelijk toepassen tijdens een wijnproeverij in de Vinotheek, gevestigd in de gewelfde kelders van het Sint Nicolaus-hospitaal. Er zijn hier maar liefst 160 verschillende wijnen opgeslagen die klaarliggen om geproefd te worden.

Moezelwijnmuseum Bernkastel-Kues

Omgeving

Slot Veldenz

Midden in het bos ligt het prachtige Slot Veldenz. Het vijftiende-eeuwse kasteel was het eerste grote slot in de Midden-Moezelregio. Regelmatig vinden er evenementen plaats, waaronder steekspelen, middeleeuwse concerten en wapendemonstraties. Het slot ligt op zo´n negen kilometer afstand van Bernkastel-Kues en is zowel met de auto als lopend vanuit het dal te bereiken.

Middeleeuws kasteel slot Veldenz

Kasteelruïnes van Manderscheid

Op een heuvel te midden van de prachtige natuur van de Moezelvallei liggen dicht bij elkaar twee indrukwekkende kasteelruïnes: op deze plek kwamen de grondgebieden van de keurvorsten van Trier en de graaf van Manderscheid bijeen. De kastelen worden slechts door het smalle Lieserdal van elkaar gescheiden. Eind augustus vindt er jaarlijks het Historische Kastelenfeest plaats. Je bereikt de kastelen in zo´n veertig minuten rijden van Bernkastel-Kues.

Kastelen Manderscheid

Romeinse wijnpers Brauneberg

Aan de linkeroever van de Moezel, tegenover het plaatsje Brauneberg, bevindt zich de oudste Romeinse wijnpers die in de Moezelvallei is gevonden. De wijnpers staat op de bergketen ´Dulcis Mons´ (Zoete Berg), zoals de Romeinen de plek noemden. In Brauneberg ligt tevens een vijftiende-eeuws franciscanenklooster dat tegenwoordig een historisch museum huisvest.

Wijngaard omgeving Bernkastel-Kues

Wandelroute Kletterweg Erdener

Op een kwartier rijden van Bernkastel-Kues ligt het plaatsje Erden: vanaf hier starten prachtige en avontuurlijke wandelroutes die dwars door het heuvelachtige landschap van de Moezel lopen. Je kunt kiezen uit verschillende tochten. De paden klimmen op bepaalde plekken flink omhoog via stevige ladders: zorg er dus voor dat je goede schoenen aantrekt. De wandelingen zijn minder geschikt voor mensen met hoogtevrees. Op de website kletterweg.de vind je uitgebreide informatie over de verschillende routes.

Omgeving Bernkastel-Kues

Villa Romana

In het plaatsje Veldenz – op een paar minuten rijden of een kwartiertje lopen van Slot Veldenz – bezoek je een Romeinse villa. In de kelders van Villa Romana zijn grote delen van een Romeins bad gevonden. Vandaag de dag huisvest het gebouw een museum, waar je regelmatig wisselende tentoonstellingen bezoekt en permanent een imposante collectie Romeinse munten bewondert. Een bezoek aan Villa Romana en Slot Veldenz vormen samen een perfect dagje uit in de omgeving.

Omgeving Bernkastel-Kues

Vervoer

Te voet

Het centrum van Bernkastel-Kues is goed te voet te verkennen. Een brug over de Moezel verbindt beide stadsdelen met elkaar.

Panoramatrein

Van mei tot oktober kun je een ritje maken in het toeristentreintje van de stad: onderweg passeer je onder andere het middeleeuwse marktplein, de parochiekerk Sint Michael en het Moezelwijnmuseum. De rit duurt circa drie kwartier, start tegenover de toeristeninformatie en rijdt door beide stadsdelen.

Burg-Landshut-Express

Van april tot oktober brengt een gele shuttlebus genaamd Burg-Landshut-Express je van en naar Burcht Landshut. De bus vertrekt vanuit het stadsdeel Bernkastel.

Openbaar vervoer

Omliggende plaatsen – waaronder Traben-Trarbach – zijn goed per bus te bereiken. De dichtstbijzijnde treinstations liggen in Wittlich en Traben-Trarbach, op zo´n dertig minuten rijden van Bernkastel-Kues.

Vanaf het vliegveld

Het dichtstbijzijnde vliegveld is Frankfurt-Hahn Airport op 35 kilometer afstand. Je bereikt de luchthaven in een half uur per auto.

Geschiedenis

De geschiedenis van Bernkastel-Kues gaat terug tot drieduizend jaar voor Christus. Archeologen groeven er resten van een neolithische nederzetting op: de oudste nederzetting die tot nu toe in de Moezelregio is gevonden. In het jaar zeshonderd voor Christus vielen de Kelten binnen, op zoek naar ijzer. Na de Kelten volgden de Romeinen, die er een nederzetting bouwden: onder de ruïnes van Burcht Landshut zijn resten gevonden van een Romeins fort dat stamt uit de vroege vijfde eeuw. De Romeinen begonnen er met de productie van wijn: nog altijd is wijnbouw een belangrijke inkomstenbron voor de inwoners van de Moezelstreek.

Eind tiende eeuw kreeg provoost Adalbero van Luxemburg een leengoed in de omgeving. Hij bouwde er een burcht en vernoemde het naar het dier in zijn wapen: de beer. Zo ontstond in de elfde eeuw Bärenkastell, later omgedoopt tot Bernkastel. In de dertiende eeuw groeide de burcht uit tot een grote plaats met stadsrechten. In 1905 werden Bernkastel en het wijndorpje Kues aan de andere kant van de Moezel samengevoegd tot één stad en met elkaar verbonden middels een brug.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!