Cochem, Rijnland-Palts

Cochem Aan de rivier de Moezel ligt het schilderachtige wijnstadje Cochem. Het paradepaardje van de stad is de rijksburcht, die honderd meter boven de stad uittorent en een ware blikvanger is. Gekleurde vakwerkhuizen, kronkelige steegjes en historische bouwwerken domineren het straatbeeld van de stad. Proef de heerlijke lokale wijnen in een café aan het sfeervolle marktplein, struin over de Moezelpromenade, bezoek de historische mosterdmolen en geniet van de unieke sfeer die deze charmante stad ademt. Door het jaar heen bezoek je er tevens verschillende festiviteiten, waaronder de Moezel Wijnweek in juni en het Burchtfeest in augustus. Tot slot biedt ook de omgeving van Cochem veel moois: in het heuvelachtige landschap vind je tal van kastelen, wijngaarden en historische dorpjes met een rijke Romeinse geschiedenis. Daarnaast kun je er prachtig wandelen en fietsen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Rijksburcht Cochem

De bekendste bezienswaardigheid van Cochem is de rijksburcht. De prachtige burcht ligt op een heuvel en torent honderd meter boven de stad en de rivier de Moezel uit. Het slot werd in de elfde eeuw gebouwd, maar in de zeventiende eeuw werd het verwoest door Franse troepen. Jarenlang bleef de ooit zo machtige burcht een vervallen plek, tot de ruïne halverwege de negentiende eeuw voor een habbekrats werd gekocht door de Berlijnse industrieel Louis Fréderic Jacques Ravené. Tegenwoordig huisvest het oude slot een museum: van maart tot november kun je tevens een rondleiding bijwonen door de prachtige vertrekken van het kasteel. De burcht biedt een panoramisch uitzicht over de stad, de rivier en de omliggende wijngaarden.

Rijksburcht

Marktplein

In hartje centrum bezoek je het sfeervolle marktplein. De markt wordt omringd door gekleurde vakwerkhuizen en ligt vol met gezellige restaurants en bars, waar je neerstrijkt voor een heerlijk Duits gebakje of glaasje wijn uit de regio. Aan het plein bewonder je tevens het barokke stadhuis uit de achttiende eeuw. In het oude stadscentrum van Cochem vind je nog een aantal historische bouwwerken die veelal goed bewaard zijn gebleven. Breng een bezoekje aan de oude poortherberg uit 1625 en bekijk de middeleeuwse stadspoorten (Enderpoort, Balduinspoort en Muizenpoort). Voor een prachtig uitzicht op het stadscentrum en de hoger gelegen burcht steek je de Skagerrakbrug over, op vijf minuten lopen van de markt.

Marktplein

Cultuurcentrum Kapucijnenklooster

Vanaf de markt loopt je via een stenen trap richting het zeventiende-eeuwse kapucijnenklooster. Tot begin negentiende eeuw was het gebouw in gebruik als religieus instituut: vandaag de dag doen de oude kloostergebouwen dienst als cultureel centrum. Regelmatig vinden er interessante exposities, concerten, theatervoorstellingen en uiteenlopende culturele evenementen plaats.

Woon een concert bij in het Kapucijnenklooster

Sint Martinuskerk

Vlak bij het marktplein bevindt zich de vijftiende-eeuwse rooms-katholieke kerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de kerk verwoest door bombardementen: slechts de buitenmuren van het koor bleven overeind staan. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd de kerk heropgebouwd.

Sint Martinuskerk, Cochem

Moezelpromenade

De Sint Martinuskerk ligt aan de romantische Moezelpromenade. Maak een heerlijke wandeling langs het water en de prachtige gekleurde vakwerkhuizen of strijk neer in een van de groene parkjes langs het pad, waar je in alle rust kunt genieten van het uitzicht over de rivier.

Moezelpromenade, Cochem

Mosterdmolen

Een bekende bezienswaardigheid in Cochem is de tweehonderd jaar oude mosterdmolen, die vandaag de dag nog steeds in gebruik is. Dagelijks kun je een rondleiding bijwonen van circa een half uur: onder leiding van de molenaar zie je het productieproces, dat nog op traditionele wijze wordt uitgevoerd. Daarnaast kun je er natuurlijk de overheerlijke mosterd proeven, voor de liefhebber in combinatie met een braadworst.

Mosterdmolen, Cochem

Uitkijkpunt Pinner-Kreuz

Neem de kabelbaan (Sesselbahn) vanaf de Endertstrasse naar het uitkijkpunt Pinner-Kreuz. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad, de rivier en de heuvelachtige omgeving. Je vindt er tevens een restaurant met terras. Pinner-Kreuz is ook te voet te bereiken. Wil je een langere wandeling maken? Dan is de achttien kilometer lange Cochemer Ritterrunde een goede optie: het pad loopt langs het uitkijkpunt en gaat vervolgens verder het heuvelachtige landschap in.

Uitzicht wandeling Pinner-Kreuz

Omgeving

Burchtruïne Winneburg

Net buiten de stad bezoek je de burchtruïne Winneburg. Net als Rijksburcht Cochem werd het slot tijdens de Negenjarige Oorlog door Franse troepen verwoest: Winneburg werd echter nooit weer opgebouwd. Al meer dan driehonderd jaar is het een ruïne. Vanaf het stadscentrum loop je in circa vijfenveertig minuten naar de oude burcht. Bereid je voor op een flinke klim naar boven: op de top word je getrakteerd op prachtige uitzichten over de omgeving.

Burchtruïne Winneburg

Rondvaart over de Moezel

Een populaire activiteit onder toeristen is een boottocht over de prachtige rivier de Moezel. Vanaf Cochem vertrekken er verschillende tochten. Zo kun je een trip over het water maken naar het schilderachtige plaatsje Beilstein. De boot doet er circa een uur over: je hebt ruim de tijd om Beilstein te ontdekken voordat de boot weer terug vaart. Je kunt er ook voor kiezen om een rondvaart te maken zonder uit te stappen – zowel overdag als in de avond varen er boten. Op de website moselrundfahrten.de vind je uitgebreide informatie in het Duits en Engels over de verschillende mogelijkheden.

Rondvaart over de Moezel

Kanotocht over de Moezel

Zin in een sportief dagje uit? Maak dan een kanotocht over de Moezel! Een populaire route loopt van het nabijgelegen Ernst naar Klotten. Je bent zo´n anderhalf uur op het water. Bij de toeristeninformatie in Cochem kun je meer informatie opvragen en een dagtocht boeken.

Kanotocht over de Moezel

Geierlay Hangbrug

Houd je van avontuur en heb je geen last van hoogtevrees? Bezoek dan de grootste hangbrug van Duitsland in het stadje Mörsdorf, op een half uur rijden van Cochem. De spectaculaire brug is 360 meter lang en hangt honderd meter boven het dal. De Geierlay is gebouwd naar voorbeeld van hangbruggen uit Nepal. Wie een wandeling over de brug aandurft, wordt getrakteerd op spectaculaire uitzichten over de omgeving. De brug is het gehele jaar door gratis te bezoeken. Vanaf de parkeerplaats in Mörsdorf is het zo´n twee kilometer lopen naar de brug. Rondom de brug vind je een aantal mooie wandel- en fietsroutes. Laat je informeren in het bezoekerscentrum in Mörsdorf, waar je tevens fietsen kunt huren.

Geierlay Hangbrugl

Romeinse Wijnroute

Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de omgeving van Cochem: de stad ligt namelijk in de Moezelstreek - het oudste wijngebied van Duitsland. Door het gebied loopt de Romeinse Wijnroute (Romische Weinstrasse): de oorspronkelijke Romeinse bevoorradingswegen die langs de Moezel lopen. In de schilderachtige dorpjes langs de route vind je sfeervolle plekken om de lekkerste wijnen te proeven. Daarnaast zijn er in het gebied tal van overblijfselen uit de Romeinse tijd gevonden die je kunt bezichtigen, zoals het Romeinse aquaduct in Pölich en Villa Urbana in Longuich. Je kunt de regio ook lopend of met de fiets verkennen. Zo lopen de 275 kilometer lange fietsroute Mosel-radweg en de 375 kilometer lange wandelroute Moselsteig door de streek.

Romeinse Wijnroute

Burcht Eltz

Wie burcht Eltz bezoekt, waant zich in een waar sprookjesland. Wel vijfhonderd jaar lang werd er gebouwd aan het prachtige slot. De burcht ligt op een rots, ingesloten in het Eltzer bos: een beschermd natuurgebied met mooie wandelroutes, waaronder het bekende pad ´Eltzer Burchtpanorama´. Wat de burcht mede zo bijzonder maakt, is dat ze onbeschadigd alle oorlogen overleefde. Het moment dat je tussen de bomen door het perfect bewaard gebleven slot ziet liggen is werkelijk adembenemend. In het kasteel vinden rondleidingen plaats. Daarnaast kun je de schatkamer bezoeken met goud- en zilverstukken van wereldformaat. De burcht bevindt zich op een half uur rijden van Cochem.

Burcht Eltz

Vervoer

Te voet en per fiets

Het stadscentrum van Cochem is goed te voet te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar. Daarnaast zijn de stad en de directe omgeving ook per fiets goed begaanbaar.

Mosel-Wein-Express

: Door het stadscentrum van Cochem rijdt een toeristentreintje langs de belangrijkste bezienswaardigheden. De tour duurt circa dertig minuten en vertrekt vanaf de Skagerrakbrug, vlak bij het marktplein. Van Pasen tot november rijdt het treintje dagelijks.

Openbaar vervoer

Cochem heeft een treinstation: omliggende steden, zoals Koblenz en Trier, zijn goed per trein te bereiken. Het station ligt vlak bij het stadscentrum. Daarnaast zijn plaatsen in de buurt veelal per bus bereikbaar.

Vanaf het vliegveld

: Het dichtstbijzijnde vliegveld is Frankfurt–Hahn Airport, op circa 25 kilometer afstand van Cochem. In zo´n veertig minuten bereik je de stad per auto.

Geschiedenis

De leistenen bodem en vele zonuren maken het gebied rondom Cochem ideaal voor het verbouwen van druiven. Tweeduizend jaar geleden brachten de Romeinen de wijnbouw naar deze streek en begonnen er met de teelt van druivenranken. Via de weg die tegenwoordig bekend staat als de Romeinse Wijnroute werden grote delen van het Romeinse Rijk voorzien van wijn.

In de elfde eeuw werd de burcht van Cochem gebouwd in opdracht van paltsgraaf Ezzo van Lotharingen. Eind dertiende eeuw kwam het slot onder gezag van de bisschop van Trier, die het liet uitbouwen tot een sterke vesting: tevens werd de stad omringd door muren en poorten. Ondanks de sterke verdediging, ging het in 1689 mis: tijdens de Negenjarige Oorlog verwoestten Franse troepen onder leiding van koning Lodewijk de XIV de burcht en veroverden de stad. Eind zeventiende eeuw was de stad er na nog een aantal gevechtsperiodes slecht aan toe: verwoest, vrijwel verlaten en zeer verarmd. De wederopbouw van de stad kwam maar moeizaam op gang: pas halverwege de achttiende en negentiende eeuw bloeide de stad dankzij de handel in de streek weer een beetje op. Daarnaast kwam in deze tijd het toerisme op gang: vooral Engelse schilders trokken naar het sprookjesachtige gebied rondom Cochem, waar zij schilderden en tekenden langs de oevers van de Moezel.

Halverwege de negentiende eeuw kocht de Berlijnse industrieel Louis Fréderic Jacques Ravené de burchtruïne voor een symbolisch bedrag: conform de mode van de romantiek bouwde hij de burcht in neogotische stijl op. Nog altijd is het slot de grootste blikvanger en het paradepaardje van de stad, die tegenwoordig duizenden toeristen per jaar verwelkomt.

Ballon!