Koblenz, Rijnland-Palts

Koblenz Bij de stad Koblenz komen de Rijn en de Moezel samen. Op het punt waar deze rivieren samengaan staat een gigantisch standbeeld van keizer Wilhelm I. Dit monument, genaamd 'de Duitse Hoek', staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Door de fantastische, strategische, ligging zagen de Romeinen de plek eeuwenlang als hun thuis. In Koblenz vind je een mengelmoes van het romantische Rijndal, de Pruisische oudheid en de relaxte Franse levensstijl. Pak de kabelbaan, bezoek het fort en sta even stil bij het prachtige uitzicht over de rivieren en de stad. Eenmaal beneden kun je lekker gaan shoppen op de Löhrstraat en een verfrissende boottocht maken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het Kiespaleis

Dit prachtige, witte gebouw ligt midden in de stad. Het werd destijds gebouwd voor de laatste aartsbisschop van Trier, Clemens Wenzeslaus van Saksen. Later heeft keizer Wilhelm I hier nog een paar jaar gewoond. Het paleis staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Kiespaleis Koblenz

Deutsches Eck

Op het punt waar de Moezel en de Rijn samenkomen vind je de Duitse Hoek met een enorm standbeeld van keizer Wilhelm I. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit standbeeld vernietigd, maar gelukkig is het in 1993 weer herbouwd en staat het nu op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Vanaf hier kun je heerlijk wandelen over de boulevard langs de Rijn.

Duitse Hoek

Het Midden-Rijn museum

Het museum stelt tweeduizend jaar geschiedenis uit deze regio tentoon in de vorm van munten, kunstwerken, porselein, meubels, keramiek en textiel. Ook vind je hier een mooie collectie landschapsschilderijen van Duitse en Britse kunstenaars.

Bezoek het Midden-Rijn museum

Fort Ehrenbreitstein

Dit eeuwenoude fort heeft een fantastische ligging en bleek onverwoestbaar. Je kunt hier komen met de kabelbaan, met de auto of lopend. In het fort heb je een aantal musea en een restaurant. Het spreekt voor zich dat je vanaf deze plek een prachtig uitzicht hebt over de Rijn, de Moezel en de stad Koblenz. Het is een bezienswaardigheid in Koblenz die je niet mag missen.

Fort Ehrenbreitstein

Kasteel Stolzenfels

Het kasteel ligt ongeveer vijf kilometer van het centrum van Koblenz. Je waant je hier in het jaar 1823 als je kijkt naar de kantelen, de sierlijke gevels en de middeleeuwse invloed die hier nog steeds heerst. Kruip in de huid van de Pruisische koning Friedrich Wilhelm IV en loop door het kasteel waar alles nog precies zo is zoals de koning het heeft achtergelaten.

Kasteel Stolzenfels

Onze-Lieve-Vrouwekerk

In de oude stad vind je de Onze-Lieve-Vrouwekerk, gebouwd in allemaal verschillende stijlen. Vooral het glas-in-lood is een bezienswaardigheid en de historische schilderingen zijn ook zeker de moeite waard.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Omgeving

Burg Eltz

Op een half uur van Koblenz, onderweg naar Cochem, prijkt kasteel Eltz op een steile rots aan de Moezel. De geschiedenis van dit prachtige kasteel gaat zo'n 850 jaar terug. Het is een van de weinige kastelen in Europa die nooit heeft geleden onder verwoestende oorlogen en conflicten van heerschappijen in de regio. Geniet hier van de bijzondere architectuur, wandel door diverse kamers, met als hoogtepunt de schatkamer vol sieraden, wapens en goud. Er zijn dagelijks rondleidingen (ook mogelijk in het Nederlands). Een pendelbus brengt je van de parkeerplaats bij Wierschem naar het kasteel. Je kunt het stuk ook wandelen via het Traumpfad Eltzer Burgpanorama, die start bij het dorpshuis in Wierschem (12 kilometer v.v.).

Burg Eltz

Bacharach

Op zo'n drie kwartier rijden van Koblenz ligt het fotogenieke plaatsje Bacharach. In de vroege middeleeuwen was de stad een belangrijke haven vanuit waar wijn werd vervoerd. Het is niet moeilijk om je voor te stellen wat een bedrijvigheid het hier moet zijn geweest in die tijd, want het oude stadscentrum en de middeleeuwse stadsmuur zijn goed bewaard gebleven. Een bijzondere wandeling vanuit de stad maak je naar de gotische ruïnes van de Wernerkapelle, hoog boven de stad. Nog hogerop vind je Burg Stahleck, dat al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw fungeert als een jeugdherberg.

Bacharach

Vervoer

Te voet en per fiets

Koblenz kun je goed te voet verkennen. Bij Fahrrad Zangmeister, een van de oudste fietsenwinkels van Duitsland, kun je een fiets huren. Je kunt de fiets ook bij je hotel laten afleveren (als deze in een straal van vijftien kilometer ligt), maar daar zitten wel extra kosten aan verbonden.

Openbaar vervoer

Mocht je wat van de omgeving willen bekijken, dan is de bus een voordelige optie. Wil je wat verder het dal in, neem dan de trein.

Ballon!