Nationaal Park Hunsrück-Hochwald, Duitsland

Nationaal Park Hunsrück-Hochwald Nationaal Park Hunsrück-Hochwald kent een eeuwenoude geschiedenis: in de omgeving zijn sporen van de Romeinen, Kelten en Germanen terug te vinden. De combinatie van fascinerende historie en schitterende natuur maken dit een unieke plaats om te bezoeken. Er leven ook bijzondere dieren; namelijk de meeste wilde katten van heel Europa. Daarnaast kun je er zwarte ooievaars, wilde zwijnen en vleermuizen spotten. Nationaal Park Hunsrück-Hochwald heeft een aantal grote en kleine informatiepunten. Ook heeft het Nationale Park een eigen app, waarmee je alle belangrijke informatie in je broekzak hebt zitten.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

Hunsrückhuis

Dit is het belangrijkste centrale informatiepunt voor bezoekers van Nationaal Park Hunsrück-Hochwald. Ontdek in een interactieve tentoonstelling alles wat je wilt weten over het park. Of boek hier een van de wandelingen onder begeleiding van een ranger. Ervaar de natuur met al je zintuigen op het speciale zintuigenpad of waag je in het avonturengebied. Ook ligt er bij dit informatiecentrum een leuke speeltuin, waar kinderen zich even helemaal uit kunnen leven. Het Hunsrückhuis kijkt uit op de hoge berg Erbeskopf en is dus ook een goed startpunt voor wandelingen naar deze bezienswaardigheid.

Bezoek het Hunsrückhuis

Wildenburg

Rijd je vanaf het Hunsrückhaus twintig minuten naar het oosten, dan kom je aan bij Wildenburg. Een prachtige middeleeuwse toren die zo uit een sprookjesboek kan komen; dat is het eerste wat opvalt tijdens een bezoek aan de Wildenburg-ruïne. De resten van de middeleeuwse burcht passen uitstekend in het mythische rotslandschap. Vanaf de toren heb je een adembenemend uitzicht over de Idar-hoogvlakte. De toren is gratis te beklimmen. Vlak naast de toren ligt een groot wildpark, Wildfreigehege Wildenburg. Kom hier oog in oog te staan met wilde katten, herten, zwijnen en zelfs wolven. De rondwandeling door het wildpark is zo’n drie kilometer lang en voert over brede, goed toegankelijke paden.

De sprookjesachtige toren van Wildenburg

Keltenpark Otzenhausen

In het zuiden van het gebied (op 25 minuten ten zuiden van het Hunsrückhaus), vlak bij de Stausee Nonnweiler, ligt het Keltenpark: met een replica van een Keltisch dorp is dit informatiecentrum een bezienswaardigheid op zich. Een deel van de rijke geschiedenis van Hunsrück-Hochwald komt hier weer tot leven. Vanuit het Keltenpark kun je te voet naar de Keltische muur van Otzenhausen ('hunnenring'). Dit is een van de grootste Keltische verdedigingswerken van Europa. Ooit was dit een vestingmuur van twintig meter hoog en minstens zo breed, nu is de muur nog zo'n tien meter hoog. Desondanks nog erg indrukwekkend om te zien. Helemaal als je je bedenkt dat de geschiedenis van het gebied teruggaat tot zo'n vierhonderd jaar voor Christus. Onderweg heb je bovendien een mooi uitzicht op de omgeving en het stuwmeer van Nonnweiler. Leuk voor de hele familie: op zaterdagen vertrekt er vanuit het park een avonturentour, waarin je nog meer leert over de geschiedenis van het gebied.

Duik in de Keltische geschiedenis

Wandelen

Een aantal etappes van het bekende wandelpad Saar-Hunsrück-Steig lopen door het Nationaal Park. Ook sluiten er zes ‘droomlussen’ aan op deze paden. Droomlussen zijn rondwandelingen, die je naar de meest adembenemende plaatsen zullen brengen. De droomlussen in het Nationaal Park zijn tussen de 7,4 en 13,8 kilometer lang en je zult er per wandeling zo’n drie à vier uur over doen. Meer informatie over de droomlussen in Hunsrück-Hochwald vind je op de website van het nationale park Hunsrück-Hochwald.

Wandelen in Duitsland

Rangertours

Vanaf meerdere plekken in het Nationaal Park worden rangertours georganiseerd. Ga op pad met een parkwachter en leer alles over de natuur, cultuur en geschiedenis van Hunsrück-Hochwald. Voor mensen in een rolstoel of mensen die met een kinderwagen willen wandelen, is de ‘eilandtour’ vanaf het rangerpunt Thranenweier aan te raden. Alle rangertours zijn gratis en je hoeft je van tevoren niet aan te melden.

Op pad met een gids

Fietsen

Alle informatiepunten en een groot aantal bijzondere plekken binnen het Nationaal Park zijn met de fiets bereikbaar. Deze routes zijn ook verbonden met omliggende steden. Het is wel aan te raden om de routes met een mountainbike te fietsen. Veel van de paden bestaan uit grind- en bospaden en je zult meer dan eens flink moeten klimmen of dalen. Tien verschillende, gemarkeerde fietsroutes voeren je door het hele park heen.

Fietsen in het nationale park Hunsruck Hochwald

Geocaching

Ben je op zoek naar een spannende manier om het Nationaal Park te ontdekken? Ga dan geocoachen! Deze digitale speurtocht wordt steeds populairder en ook in Hunsrück-Hochwald zijn een aantal geocoaches te vinden. Om de natuur te beschermen zijn er een aantal regels opgesteld, waar de geocoaches wel en niet verstopt mogen worden. Pak je smartphone of gps en laat je door de wonderlijke natuur heen leiden op zoek naar de leukste schatten.

Ga op avontuur in Hunsrück-Hochwald

Morbach

Vanaf het Hunsrückhaus rijd je in een kwartiertje naar de plaats Morbach. Leuk om te zien, maar rijd vooral even door naar Burg Baldenau en struin door de overblijfselen van deze burcht uit 1320.

Burg Baldenau

Idar-Oberstein

Een half uur ten oosten van het centraal gelegen Hunsrückhaus ligt de mooie plaats Idar-Oberstein, bekend om de mijnbouw en (het slijpen van) edelstenen. De plaats heeft een schitterende ligging: omringd door steile rotswanden, in het dal van de rivier de Nahe. Kenmerkend zijn de kasteelruine en Felsenkirche die hoog boven de huizen uit torenen. Je kunt de kerk bekijken via een trap van 163 treden. Boven de kerk liggen het Neue Schloss en Alte Schloss. Deze zijn ook te bezoeken.

IdarOberstein

Vervoer

Nationaal Park Hunsrück-Hochwald is het beste te voet of per fiets te ontdekken. Je kunt met de auto bij de grote informatiepunten komen, waar jouw ontdekkingstocht kan beginnen.

Ballon!