Saarburg, Rijnland-Palts

Saarburg Aan de oevers van de Saar ligt het idyllische Saarburg, omgeven door steile hellingen, uitgestrekte wijngaarden en bosrijk gebied. Jaarlijks trekt het Saarland vele wandel- en fietsliefhebbers, dankzij de omgeving vol oude burchten en uitgestrekte wijngaarden. Het paradepaardje van de omgeving is de Saarschleife: een vrijwel ronde bocht in de rivier bij het plaatsje Orscholz. Ook Saarburg zelf biedt veel moois: strijk neer op een terrasje aan het water of ga met de kabelbaan naar de top van de Warsberg voor een prachtig uitzicht.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Burchtruïne Saarburg

De bekendste bezienswaardigheid in Saarburg is de burchtruïne, die hoog boven het stadje uittorent. Halverwege de tiende eeuw werd het complex gebouwd: vandaag de dag is het een van de oudste hooggelegen burchten in het zuidwesten van Duitsland. Franse troepen brandden de burcht in de zestiende eeuw plat: slechts enkele torens en een deel van de oude stadsmuur staan nog overeind. Vanaf de burcht heb je een prachtig uitzicht over het stadje en het omliggende Saardal.

Burchtruïne, Saarburg

Waterval

In hartje Saarburg ligt een andere bekende bezienswaardigheid: de waterval. Aan de Buttermarkt stort het riviertje de Leukbach twintig meter naar beneden. Aan de voet van de waterval ligt een oude watermolen. De markt en grote delen van de binnenstad worden door het riviertje in tweeën gesplitst. Breng ook een bezoekje aan de oude vissers-schippershuisjes. Je vindt ze in de authentieke straatjes van de Benedenstad.

Waterval, Saarburg

Evangelische kerk van Saarburg

Bezoek de evangelische kerk van Saarburg, die werd gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw zwaar verwoest: een aantal jaren later bouwde men de kerk in originele staat weder op. Blikvangers zijn de prachtige glas-in-loodramen door de Trierse kunstenaar Werner Persy.

De Evangelische kerk van Saarburg

Sfeervol centrum

Saarburg is een sfeervol stadje, waar het vooral erg leuk is om rond te wandelen. Dwars door het stadje loopt een riviertje, de Leukbach genaamd. Aan beide kanten van de Leukbach vind je tal van gezellige restaurants met kleurige terrassen die pal aan het water liggen. Geniet van de historische huisjes, poorten en smalle straten met bruggetjes over de rivier.

Saarburg

Sint Laurentiuskerk

De neogotische Sint Laurentiuskerk is eveneens een bezoekje waard. Ook deze kerk liep in de Tweede Wereldoorlog behoorlijk wat schade op, maar werd in rap tempo weer in ere hersteld. Binnenin de kerk bewonder je de Traubenmadonna uit de vijftiende eeuw.

Sint Laurentiuskerk, Saarburg

Musea

In het centrum van Saarburg bezoek je een aantal interessante musea. Het Molenmuseum is gevestigd in een historisch molencomplex uit de dertiende eeuw: de raden van de molens worden aangedreven door de waterval. Bezoek daarnaast het Amüseum: een museum voor kunst, cultuur en geschiedenis dat traditionele Saarburgse ambachten belicht. Tot slot kun je in het Museum Glockengiesserei Mabilon terecht voor een duik in de geschiedenis van de voormalige klokkengieterij van het stadje.

Musea van Saarburg

Warsberg

Vanuit het stadscentrum brengt een stoeltjeslift (Sesselbahn) je in tien minuten naar de top van de Warsberg. Je kunt er ook voor kiezen om dwars door de wijngaarden naar boven te lopen: bereid je voor op een stevige wandeling. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over het stadje en het omliggende Saarland. Bij het bergstation ligt een restaurant en een rodelbaan. Boven op de Warsberg starten daarnaast een aantal mooie wandelingen.

Warsberg, Saarburg

Omgeving

Saarschleife

Bij het plaatsje Orscholz, op zo´n half uur rijden van Saarburg, bezoek je de beroemde Saarschleife: een vrijwel ronde bocht in de rivier de Saar. In het gebied rondom dit natuurwonder kun je prachtig wandelen en fietsen. De Saarschleife Tour is een wandeling voor getrainde lopers door ongerepte beekdalen, over prachtige bergpaden en langs de middeleeuwse burcht Montclair. De wandeling is zestien kilometer lang en start vanuit Mettlach. Daarnaast loopt er ook een mooie fietsroute door het gebied. De middelzware tocht van zo´n 65 kilometer start vanaf Parkplatz an der Saar in Mettlach. Het mooiste uitzicht op de Saarschleife heb je vanaf het uitzichtpunt Cloef: vanaf de parkeerplaats Cloef-Atrium in Orscholz loop je er in een kleine tien minuten naartoe. Vanaf het uitkijkpunt leidt een wandelpad door het bos je in een half uur naar het water.

Saarschleife

Boottocht over de Saar

Een populaire dagtrip in de omgeving is een rondvaart over de Saar: de prachtige rivier loopt dwars door een wonderlijk landschap. Voornamelijk het deel tussen Saarburg en Merzig wordt door velen bestempeld als een van de mooiste stukken van de rivier, waar de Saar een schitterend dal vormt. Het nauwe Saardal is omgeven door steile hellingen, uitgestrekte wijngaarden en scherpe rivierbochten. Rondvaartboten vertrekken onder andere vanuit Saarburg, Merzig en Mettlach. Een aanrader is om een rondvaart te maken in de Saarschleife: de boten die dit deel van de rivier aandoen vertrekken veelal vanuit Mettlach. Er vertrekken vanuit Saarburg ook een aantal mooie kanotochten: een sportief dagje uit voor het hele gezin!

Boottocht over de Saar

Wandelroute Schluchtenpfad

In 2006 werd het Schluchtenpfad uitgeroepen tot mooiste wandelpad van Duitsland. De bijzondere route leidt je over kronkelende, smalle paden door sprookjesachtige bossen. De middelzware wandeling is elf kilometer lang en start vanuit Rissenthal, op een half uur rijden van Saarburg.

Schluchtenpfad

Burcht Montclair

Bij het plaatsje Mettlach bezoek je een indrukwekkende middeleeuwse burcht. Montclair was ooit een van de grootste en machtigste burchten in de wijde omgeving. In de gerenoveerde burcht bevinden zich tegenwoordig een restaurant en museum. Daarnaast kun je er een rondleiding bijwonen door het imposante complex. Je bereikt de plek in zo´n half uur met de auto.

Burcht Montclair

Fietstocht bij Bostalsee

Op een uur rijden van Saarburg bezoek je het grootste recreatiemeer in het zuidwesten van Duitsland: de ideale plek voor een prachtige fietstocht. De middelzware tocht is zo´n dertig kilometer lang. Vanaf het recreatiecentrum bij de Bostalsee fiets je over Neunkirchen, Theley en Tholey naar Oberthal en via de Elzenberger Mühle weer terug.

Fietsen bij Bostalsee

Vervoer

Te voet

Het stadscentrum van Saarburg is goed te voet te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar.

Openbaar vervoer

Het centraal station van Saarburg ligt op zo´n vijftien minuten lopen van het stadscentrum, aan de andere kant van de rivier. Met de trein reis je naar omliggende plaatsen als Mettlach en Trier. Daarnaast bereik je verschillende nabijgelegen dorpen met de bus.

Vanaf het vliegveld

Het dichtstbijzijnde vliegveld is Luxembourg Airport op zo´n veertig kilometer afstand. Je bereikt de luchthaven vanuit Saarburg in zo´n twee uur met het openbaar vervoer (bus en trein) via Trier: houd er wel rekening mee dat je een aantal keer moet overstappen.

Geschiedenis

In het jaar 964 na Christus richtte graaf Siegfried von Luxembourg de burcht van Saarburg op: vandaag de dag is het een van de oudste hoogteburchten in het zuidwesten van Duitsland. In 1291 kreeg Saarburg stadsrechten. In de jaren die volgden breidde de stad steeds verder uit: Saarburg kreeg een stadszegel, er kwam een stadsmuur en het marktplein werd aangelegd. Door de jaren heen is Saarburg meerdere malen van hand tot hand overgegaan: hoewel de burcht verschillende oorlogen goed wist te doorstaan, werd deze uiteindelijk in de zestiende eeuw door Franse troepen platgebrand. Tegenwoordig is de ruïne van de oude burcht een populaire attractie in Saarburg.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!