Traben-Trarbach, Rijnland-Palts

Traben-Trarbach Aan weerszijden van de rivier de Moezel ligt de stad van de jugendstil en riesling-wijn. In 1904 werden Traben en Trarbach samengevoegd tot een stad, die uitgroeide tot een welvarende wijnhandelsplek. Struinend door de straten van de twee stadsdelen kom je langs tal van architectonische hoogstandjes, wijnkelders en oude ruïnes die een aandenken zijn aan de rijke historie van de stad. Breng een bezoek aan het Mittelmosel-Museum, bewonder de jugendstilarchitectuur, wandel langs de oevers van de Moezel of proef de heerlijke moezelwijnen bij een wijngoed. Traben-Trarbach wordt omringd door uitgestrekte wijngaarden en bosrijk gebied, waar fietsers en wandelaars hun hart kunnen ophalen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Burchtruïne Grevenburg

Een bekende bezienswaardigheid in Traben-Trarbach is de veertiende-eeuwse burchtruïne Grevenburg. Tijdens oorlogen in de zeventiende en achttiende eeuw veranderde het slot wel dertien keer van eigenaar: in 1734 werd de burcht door de Fransen veroverd en verwoest. Vanaf het oude slot heb je een mooi uitzicht over de Moezel en het heuvelachtige landschap. Bij de ruïne vind je een eethuis en een prachtige tuin.

Grevenburg Traben-Trarbach

Vestingsruïne Mont Royal

In 1687 liet de Franse koning Lodewijk XIV de enorme vesting Mont Royal bouwen: er was plaats voor maar liefst twaalfduizend man en drieduizend paarden. Elf jaar later werd de vesting alweer verwoest na de Vrede van Rijswijk, die een einde maakte aan de Negenjarige Oorlog. Tegenwoordig zie je nog resten van de muur, kazematten en keldergewelven. Verken de fortruïnes op eigen houtje of woon een rondleiding bij. De vondsten die in de vesting zijn gevonden, worden tentoongesteld in het Mittelmosel-Museum. Kun je geen genoeg krijgen van ruïnes? Bezoek dan ook het oude Wolfer Klooster op zo´n vijf kilometer afstand van het stadscentrum.

Museum Traben-Trarbach

Jugendstil-architectuur

Een bekende bezienswaardigheid in Traben-Trarbach is de prachtige jugendstil-architectuur, ook art nouveau genoemd. In het stadsdeel Traben bewonder je het stadhuis Alter Bahnhof, hotel Bellevue, Villa Huesgen en Villa Nollen. In Trarbach ligt wijnhandel Julius Kayser waarin tegenwoordig het Buddha Museum is gevestigd en het iconische poortgebouw bij de brug over de Moezel. Veel van de bouwwerken zijn ontworpen door de Berlijnse Bruno Möhring: een van de belangrijkste architecten van de jugendstil in Duitsland. De bouwwerken in jugendstil worden afgewisseld met typische moezelarchitectuur en barokke villa´s.

Poortgebouw Traben-Trarbach

Museums-Zeile Trarbach

In het stadsdeel Trarbach bezoek je een viertal interessante musea: drie daarvan liggen vlak bij elkaar en vormen samen de Museums-Zeile. In het Haus der Ikonen bewonder je onder andere werk van iconograaf Alexej Saveljev. Het Mittelmosel-Museum – gevestigd in een schitterende barokvilla – richt zich op de geschiedenis van de regio. Het Zeitreise-Museum brengt middels verschillende tentoonstellingen de jaren vijftig van de vorige eeuw weer tot leven. Tot slot vind je op een paar minuten lopen van de Museums-Zeile het Buddha Museum.

Museums-Zeile Trarbach

Stadsrondleidingen

Door het jaar heen organiseert de stad verschillende rondleidingen. Van april tot oktober kun je eens per maand deelnemen aan een speciale avondwandeling. In vol ornaat - met lantaarn, mantel en hellebaard – leidt de nachtwacht je door smalle steegjes en langs verborgen plekken. In dezelfde maanden vindt er elke eerste zondag van de maand de rondleiding ´In de voetsporen van de Belle Epoque´ plaats, langs iconische jugendstilgebouwen. Tot slot kun je een tour door de wijnkelders onder de stad bijwonen. Laat je verder informeren bij de toeristeninformatie (Am Bahnhof 5).

Moezel zicht Traben-Trarbach

Wijngaarden

Al eeuwenlang is de wijnbouw van groot belang voor Traben-Trarbach. De stad wordt omringd door wijngaarden die gebouwd zijn op steile leisteenhellingen. Bezoek een van de wijngoederen in en rondom de stad voor een wijnproeverij en eventuele rondleiding door de wijnkelders. Kijk ook eens of je Winzer Vesper op het menu ziet staan: een regionale broodmaaltijd die perfect samen gaat met een heerlijk glaasje rieslingwijn. Bekende wijngoederen zijn Axel Emert, Trossen, Richard Boecking, Josef Ehses en Louis Klein. Houd er rekening mee dat je bij de meeste plekken van tevoren moet reserveren.

Wijngaarden

Omgeving

Wandelroute naar Bernkastel-Kues

Een mooie wandeling in de omgeving is de route van Traben-Trarbach naar Bernkastel-Kues. De wandeling is zo´n zeven kilometer en loopt door bosrijk gebied en via onverharde wegen langs wijngaarden met prachtige uitzichten over de Moezelvallei. De route begint bij de Grabenstrasse en eindigt in Bernkastel-Kues bij de Graacher Weg. Je kunt gemakkelijk de bus terugnemen naar het centrum van Traben-Trarbach.

Bernkastel-Kues

Luchtkuuroord Traben-Trarbach

In een kopermijn in het Kautenbachtal werd eind achttiende eeuw per toeval een sterke warmwaterbron gevonden. In de jaren die volgden werden er meer natuurlijke, geneeskrachtige bronnen ontdekt in de omgeving. Archeologische vondsten wijzen uit dat ook de Romeinen al op de hoogte waren van het bestaan van de bronnen en er lustig gebruik van maakten. Door de Duitse overheid is Traben-Trarbach een aantal jaar geleden erkend als zogenaamd luchtkuuroord: een prestigieuze titel onder de kuuroorden. Laat je verwennen in een van de spa´s in en rondom de stad en geniet van een heerlijk ontspannen dagje uit.

Fietsroute Steillagen-Weinbergstour

De omgeving van Traben-Trarbach is de ideale plek voor fietsliefhebbers. Zowel voor beginners en recreatieve mountainbikers als fanatieke sporters zijn er mooie routes uitgestippeld. De fietspaden lopen door prachtige beekdalen, groene bossen en langs uitgestrekte wijngaarden. De populaire Steillagen-Weinbergstour loopt over de steilste wijnbergpaden van Europa. Andere mooie mountainbikeroutes zijn de Zwei-Tälertour en de Zwei-Schanzen-Tour Bernkastel-Trarbach. De toeristeninformatie informeert je uitgebreid over de verschillende routes en plekken waar je fietsen kunt huren.

Moezel-landschap

Klooster van Springiersbach

Op zo´n twintig minuten rijden van Traben-Trarbach bezoek je het twaalfde-eeuwse augustijnenklooster: later werd het religieuze instituut een karmelietenklooster. Het barokke uiterlijk van de kloosterkerk is een ware lust voor het oog. Het klooster wordt omringd door prachtige natuur, waar je mooi kunt wandelen.

Vervoer

Te voet

Het centrum van Traben-Trarbach is goed te voet te verkennen: de bekendste bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar. Een brug verbindt de twee stadsdelen.

Openbaar vervoer

Traben-Trarbach heeft een treinstation. In twintig minuten reis je met de trein naar Bullay: vanaf hier vertrekken sneltreinen richting omliggende steden zoals Koblenz. Nabijgelegen plaatsen – waaronder Bernkastel-Kues – zijn goed per bus te bereiken.

Vanaf het vliegveld

Het dichtstbijzijnde vliegveld is Frankfurt-Hahn Airport op zo´n dertig minuten rijden.

Geschiedenis

Tot begin twintigste eeuw waren Traben en Trarbach – gelegen aan weerszijden van de rivier de Moezel - twee aparte plaatsen. In de negentiende eeuw werd Traben economisch steeds aantrekkelijker: het gebied dat vooral gericht was op wijnbouw, wekte de interesse van wijnhandelaren uit Trarbach. Na de grote stadsbranden in 1857 trokken veel handelaren de rivier over naar Traben. De oprichting van een wijngroothandel zorgde ervoor dat Traben in korte tijd een economische groei doormaakte. Trarbach bleef hierin achter. Na moeizame onderhandelingen stemden beide stadsbesturen uiteindelijk in 1904 in om de twee plaatsen samen te voegen tot een stad.

In de jaren die volgden werd de stad dankzij de wijnproductie steeds welvarender. Eind negentiende en begin twintigste eeuw was Traben-Trarbach na de Franse stad Bordeaux de grootste wijnoverslagplaats van Europa. De vraag naar rieslingwijnen groeide in rap tempo: de wijnen uit de Moezelstreek werden geëxporteerd naar Europese buurlanden en overzeese gebieden. Onder het stadscentrum werden tal van wijnkelders aangelegd, soms zelfs met meerdere verdiepingen.

Ook in 1879 woedden er verwoestende branden in beide stadsdelen. De oude stadskernen met middeleeuwse bouwwerken brandden bijna volledig plat. Dankzij de welvaart van de stad kon het centrum weer snel worden opgebouwd. Op de plek van de platgebrande bouwwerken kwamen prachtige jugendstilgebouwen, veelal ontworpen door de Berlijnse architect Bruno Möhring. Nog altijd zijn de jugendstilarchitectuur en de wijnproductie de twee grootste trekpleisters van de stad.

Ballon!