Trier, Rijnland-Palts

Trier In Trier, de oudste stad van Duitsland, treed je in de voetsporen van de Romeinen. Geen enkele andere plaats boven de Alpen heeft zoveel overblijfselen uit de Romeinse tijd als deze stad in de vallei van de Moezel. Een rondje langs de overblijfselen uit deze tijd, waaronder de grote stadspoort, de thermen en het Romeinse amfitheater, mag bij een bezoek aan Trier dan ook niet ontbreken. Veel van deze overblijfselen staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Trier ligt op de rechteroever van de rivier de Moezel, een prachtig gebied vol wijnranken waar je fijn kunt fietsen en wandelen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Porta Nigra

De stadspoort Porta Negra is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Trier. Het is het grootste Romeinse bouwwerk in heel Duitsland. Het is één van de oorspronkelijk vier stadspoorten die door de Romeinen werden gebouwd in de tweede eeuw. Bijzonder is dat er bij de bouw geen cement werd gebruikt. De grote zandstenen blokken werden door klemmen bij elkaar gehouden. Tijdens de middeleeuwen ontstond er roetafzetting op de stenen. Aan deze zwarte laag dankt de poort zijn naam. Een stedentrip Trier is dus eigenlijk niet compleet zonder onder de tweeduizend jaar oude stadspoort doorgelopen te hebben. Je kunt het drie verdiepingen hoge bouwwerk beklimmen voor een mooi uitzicht over de omgeving.

Porta Nigra Trier

De Dom van Trier en de Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Dom van Trier staat midden in het centrum en is de oudste bisschopskerk van Duitsland. De oorspronkelijke Romeinse basiliek werd in 326 na Christus gebouwd, maar is sindsdien een aantal keer verwoest, herbouwd en uitgebreid. Een bezoek is gratis en zeker een aanrader, want de Dom is zowel van binnen als buiten indrukwekkend om te zien. Aangrenzend aan de kathedraal staat de Onze-Lieve-Vrouwekerk uit het jaar 1235. Dit is de oudste gotische kerk van het land. De plattegrond heeft de vorm van een Griekse roos. Ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk is gratis te bezoeken. Beide gebouwen kwamen tot stand op overblijfselen van Romeinse paleizen, gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Constantijn.

Trier

Romeins Amfitheater

Omdat Trier tijdens het Romeinse Rijk een belangrijke nederzetting was, mocht een amfitheater hier niet ontbreken. Het amfitheater van Colonia Augusta Treverorum werd tussen 160 en 200 na Christus gebouwd. Op dit moment staan er nog een aantal muren, het grondplan en wat ingangen. Je kunt ook de kelders onder het bouwwerk bezoeken. Opvallend is dat dit amfitheater tegen een natuurlijke heuvel werd gebouwd, waardoor het qua uiterlijk afwijkt van andere amfitheaters.

Trier

Sint Ganolfkerk

Net achter de Hauptmarkt staat nog een kerk. Deze wit met gele kerk heeft zijn oorsprong in het jaar 958, maar werd in de eeuwen daarna aangepast. De toren van de kerk kun je op veel plekken in Trier zien, want deze is maar liefst 62 meter hoog. Een bezoek is gratis.

Trier

Keizerbaden

Dit zijn de ruïnes van Romeinse thermen. Hoewel dit het vijfde grootste bad in het hele Romeinse Rijk was, is het nooit echt als bad gebruikt. In plaats daarvan werd het gebruikt als verdedigingswerk. Je kunt het complex bezoeken en door de ondergrondse gangen lopen. Er zijn overigens nog meer overblijfselen van Romeinse thermen in Trier; ook de Barbarathermen en de Thermen aan de Veemarkt zijn te bezoeken.

Keizerbaden Trier

Hauptmarkt

De grote markt van Trier is een ontzettend mooi, kleurrijk plein. Om het plein vind je kleurrijke huizen die in oorsprong variëren van de middeleeuwen tot de Renaissance. Dit centrale punt van Trier, met in het midden de vergulde Petrusfontein uit 1595, staat in de zomer vol met terrassen. In de winter wordt hier een kerstmarkt gehouden. Het is er in elk geval altijd gezellig en het plein is echt het middelpunt van de stad.

Trier Hauptmarkt

Karl Marx Huis

Trier is de geboorteplaats van Karl Marx. De Duitse denker die met zijn ideologie de economie en de sociologie sterk beïnvloedde, werd hier in 1818 geboren. Het oorspronkelijke huis waar hij werd geboren, is omgebouwd tot een modern en overzichtelijk museum dat in het teken staat van zijn ideeën over de maatschappij en het kapitalisme.

Karl Marx Trier

Vereinigte Hospitien

De Moezel staat bekend als een uitstekende regio voor wijn. Aan de rand van het centrum van Trier zijn de Vereinigte Hospitien, de oudste wijnkelders van de stad. Ze bestaan al sinds de tijd van de Romeinen en produceren jaarlijks omstreeks honderdduizend flessen. Je kunt hier mee met een rondleiding en zelf een glaasje wijn proeven.

Trier

Omgeving

De leisteenmijn van Fell

Op een halfuurtje rijden van Trier ligt de leisteenmijn van Fell. Hier werd al in de Romeinse tijd leisteen gewonnen. Leisteen was populair als dakbedekking omdat het enorm weerbestendig is. Het werken in de mijn was erg zwaar en slecht voor de gezondheid van de mijnwerkers. Hier kom je meer over te weten tijdens een rondleiding van een uur. Houd er rekening mee dat het in de mijn gemiddeld 12 graden Celsius is. In de winter (november tot en met maart) is de mijn gesloten.

Trier Hauptmarkt

Vervoer

Te voet

het historische centrum van Trier is prima te voet te verkennen. Veel bezienswaardigheden liggen namelijk op loopafstand van elkaar.

Openbaar vervoer

Trier is per trein goed te bereiken, zowel vanaf Nederland en de omliggende plaatsen in Duitsland. Trier heeft geen luchthaven.

Geschiedenis

Samen met Worms is Trier de oudste stad van Duitsland. In het dal van de rivier de Moezel waren al omstreeks 3000 jaar voor Christus menselijke nederzettingen. In de eerste eeuw voor Christus zagen ook de Romeinen het belang van een strategische kolonie langs de Moezel in. Zij stichtten hier een stad met de naam ‘Augusta Treverorum’. De stad groeide door de eeuwen heen in omvang en aanzien. Rond het jaar 300 was het de grootste stad ten noorden van de Alpen. Het was zelfs enige tijd de hoofdstad van het gehele West-Romeinse Rijk. Hierdoor kreeg de stad de opvallende bijnaam ‘het tweede Rome’. Vandaag de dag heeft geen enkele andere stad ten noorden van de Alpen zoveel sporen uit de Romeinse tijd als het Duitse Trier. Dit was voor Unesco reden genoeg om de stad op hun beroemde Werelderfgoedlijst te plaatsen.

Ballon!