Reisinfo Saarland, Duitsland

Tijd voor een stop in Saarland tijdens je rondreis in Duitsland. Hoewel Saarland al ruime tijd tot Duitsland behoort, is de Franse invloed op het gebied duidelijk merkbaar. Je wordt er niet begroet met ‘hallo’, maar met ‘salü’. Dat lijkt natuurlijk erg veel op het Franse ‘salut’. Ook de levensstijl van de Saarlanders komt overeen met die van de Fransen. Er is een grote waardering voor het goede leven: mooie gerechten, goede wijn en een ontspannen levensstijl. Saarvoir vivre wordt het genoemd.

Saarbrücken, Duitsland
Hunsrück-Hochwald, Duitsland

Frankrijk en Duitsland hebben door de jaren heen gestreden om Saarland vanwege de natuurlijke bronnen die het gebied rijk is. Na beide wereldoorlogen eindigde Saarland in Franse handen, maar in beide gevallen werd een referendum georganiseerd waar de inwoners stemden voor terugkeer naar Duitsland.

Langs de rivier de Saar liggen wijngaarden. De wijnen die hier geproduceerd worden, kun je proeven op alle terrassen in de regio. De omgeving is leuk om per boot te ontdekken. Ga mee met een boottocht, of vaar zelf rond met een kano. De Saarschleife is een plek om op je lijstje te zetten. Deze haarspeldbocht in de rivier is omgeven door groen. Kodakmomentje!

Verspreid door de regio vind je veel Romeins erfgoed in de vorm van bijvoorbeeld archeologiepark Villa Borg en Villa Nennig. Ook de voormalig staalfabriek Völklinger Hütte is een bezoek waard. De fabriek is in zijn geheel in originele staat bewaard gebleven en is ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Saarbrücken is de hoofdstad van Saarland en staat voornamelijk bekend door de universiteit en kent een mooi oud centrum. Doordat de stad een studentenstad is, hangt er een levendige sfeer.

Rondreizen door Saarland, Duitsland

De route hieronder is een mooie rondreis die je gedeeltelijk door Saarland brengt. De route is uit te breiden met andere plaatsen, dit kun je doen door op de knop 'bewerk in routeplanner' te klikken.

Rondreis Nationale Parken in de bergen

Natuurliefhebbers opgelet, tijdens deze camperrondreis bezoek je de mooiste natuurparken middenin de bergen. Adembenemende uitzichten, kronkelende bergwegen en ontelbare wandelmogelijkheden wachten op je. Je begint in het Zwarte Woud, om verder te rijden naar de Bodensee en het bergdorp Davos. Bedwing jij de passen van Nationaal Park Stelvio op de fiets of toch liever met je camper? Snuif de Italiaanse sfeer op in Lugano, voordat je gaat wandelen in Nationaal Park Gran Paradiso. De laatste stop is Natuurpark du Haut-Jura in Frankrijk, waar natuur en lekker eten hand in hand gaan.

SaarschleifeNationaal Park EifelKeulenBodensee
Ballon!