Saarbrücken, Saarland

Saarbrucken Het oorspronkelijke Saarbrücken ligt op de linkeroever en wordt door de Alte Brücke verbonden met de gezellige wijk St. Johann. Vanaf de rivier de Saar vormen de Ludwigskirche en het prachtige kasteel van Saarbrücken het symbool van de stad. Breng een bezoek aan het Historisch Museum Saar en maak kennis met de geschiedenis van de stad die vaak een onderdeel was van de strijd tussen Duitsland en Frankrijk. Steek de rivier de Saar over en slenter door de nauwe straatjes naar de St. Johannermarkt waar wekelijks een boerenmarkt plaatsvind. Loop door naar de basiliek St. John of stap binnen bij het Rathaus van Saarbrücken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel Saarbrücken

Op de linkeroever prijkt op een zandstenen rots het symbool van de stad, Kasteel Saarbrücken. Het barokke kasteel uit de achttiende eeuw, ontworpen door de Friedrich Joachim Stengel werd in de jaren tachtig gerenoveerd. Het moderne glazen centrale gebouw maakt het kasteel uniek en biedt mogelijkheden voor evenementen en tentoonstellingen. Breng een bezoek aan het naastgelegen Historisch museum Saar of wandel door de kasteeltuinen en geniet van het prachtige uitzicht over de stad en de rivier de Saar.

Kasteel Saarbrucken

Historisch Museum Saar

Naast het kasteel Saarbrücken staat het spectaculaire gebouw van het Historisch Museum Saar. Een gebouw met bijzondere architectuur en bouwstijl ontworpen door Prof.Dr. Gottfried Böhm. De tentoonstellingsruimtes zijn op verschillende verdiepingen tot wel veertien meter onder het slotplein! Boek een rondleiding en bezoek het kasteel met historische kamers en ondergrondse vestingwerken en kazematten uit de zestiende eeuw. Jaarlijks vinden er aan de oever van de Saar exposities plaats van internationale kunstenaars en worden er voor liefhebbers van theaterkunst en muziek festivals georganiseerd.

Museum Saarbrucken

Slotkerk Saarbrücken

Breng een bezoek aan de voormalige gotische kasteelkerk, Schlosskirche Saarbrücken. Inmiddels is de kerk een klein museum en is het doopvont en de bijzondere glas-in-lood ramen, ontworpen door Georg Meistenmann, het bekijken waard. De kerk is ook een bezienswaardigheid vooral om de laatste rustplaats van de vorsten van Nassau-Saarbrücken.

Saarbrucken

Ludwigskerk

Samen met het nabijgelegen kasteel vormt de Ludwigskerk het symbool van de stad Saarbrücken. De Ludwigskerk werd gebouwd onder leiding van de architect Friedrich Joachim Stengel en vormt een mooi geheel met het plein, de Ludwigplatz. Een prachtig voorbeeld van barokke eenheid. In de Tweede Wereldoorlog werd de Ludwigskerk bijna volledig verwoest en bleven alleen de omringende muren over. De wederopbouw van de kerk begon in 1949, maar door onenigheid over de reconstructie is deze nog niet geheel voltooid. Stap zeker even binnen in deze prachtige kerk en verwonder je over het witte interieur en de details in de kerk.

Saarbrucken

Stadspark Deutsch-Franzosischer Garten

In het moderne stadspark vind je een door tuinarchitect Jean P. Bernard ontworpen rozentuin met meer dan 120 verschillende soorten rozen. Neem vooral een kijkje bij het waterorgel, want met een lengte van 45 meter en veertien waterfiguren behoort het tot een van de grootste waterorgels van Duitsland. In het parkachtige gedeelte 'Ehrental" tref je winterlinde, eiken en beuken aan. De erebegraafplaats is een rustplaats voor Duitsers en Fransen die tijdens de Slag om Spichern in 1870 zijn gesneuveld.

Stadspark Saarbrucken

Rathaus St. Johann

Het imposante stadhuis kenmerkt de stad Saarbrücken. Het stadhuis van Saarbrücken werd van 1897 tot 1900 in neogotische stijl gebouwd door de architect Georg J. von Hauberrisser. Vanuit de 54 meter hoge toren klinken dagelijks wisselende melodieën gespeeld door een beiaard. De oorspronkelijk bewaard gebleven voorkant is versierd met zandstenen figuren die oude ambachten uitbeelden, zoals een mijnwerker, een smelterij en een leerlooier. De balzaal in het stadhuis is het bekijken waard. Hier vinden jaarlijks meer dan 1000 huwelijken plaats in een feestelijk versierde omgeving.

Rathaus Saarbrucken

Basiliek van St. John

De barokke kerk St. Johann werd tussen 1754 en 1758 gebouwd onder leiding van de architect Friedrich Joachim Michael Stengel. Na een grote restauratie werd de prachtige barokke bouwstijl uit de achttiende eeuw weer zichtbaar. Bekijk bij het binnen stappen van de basiliek de schitterende bronzen portaal gemaakt door kunstenaar Ernst Alt uit Saarbrücken. Het orgel staat in de wijde omstreken van Saarbrücken bekend als een imposant instrument. Het hoofdorgel en beide koororgels kunnen apart of tegelijk bespeeld worden en bevatten samen zestig klankregisters en 4.312 orgelpijpen.

St. John Saarbrucken

Vaartocht op de Saar

Maak tijdens je verblijf een vaartocht over de Saar. Stap bij het Staatstheater Saarbrücken, vlakbij de Alte Brücke, op één van de rondvaartboten en geniet tijdens een vaartocht vanaf het water van de prachtige uitzichten op het omringende landschap.

Vaartocht Saarbrucken
Ballon!