Halle, Saksen-Anhalt

Halle, Saksen-Anhalt Halle, een prachtige stad aan de rivier Saale. De stad heeft een rijke artistieke en muzikale geschiedenis. Cultuur-en muziekliefhebbers hebben het dus voor het uitkiezen met alle musea en oude gebouwen. Loop bijvoorbeeld naar het marktplein in het oude centrum, de Alt Stadt. Hier tref je de Onze-Lieve-Vrouwe kerk met vier torens en de naastgelegen Rode Toren aan. Samen vormen zij het symbool van de stad. Als geboortestad van componist Georg Friedrich Händel zijn in Halle ook veel muziekreferenties te vinden. Het Händel-Haus, de ouderlijke woning van de componist doet nu dienst als museum. Of ga een avondje naar de opera.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Onze-Lieve-Vrouwe kerk en Rode Toren

De vier torens van de Onze-Lieve-Vrouwe kerk vormen samen met de Rode Toren hét symbool van de stad. Tussen 1529 en 1554 werd de marktkerk gebouwd op de plaats van twee bestaande kerken. De twee torens van de oude kerken bleven staan en werden met het nieuwe gebouw verbonden. Hiermee ontstond samen met de Rode Toren de bijnaam van de stad Halle: 'Stadt der fünf Türme', oftewel de stad van de vijf torens. Neem een kijkje in de kerk en beklim de 200 treden van de Rode Toren voor een panoramisch uitzicht over de prachtige stad Halle en omgeving.

Onze-Lieve-Vrouwe kerk en Rode Toren, Halle

Händel-Haus

Het geboortehuis van de componist en weldoener Georg Friedrich Händel is zeker een bezoekje waard. Het museum in het Händel-Haus bezit een grote collectie van historische muziekinstrumenten uit verschillende eeuwen. Bekijk ook de tentoonstelling over het leven en de muzikale werken van Händel. Loop daarna door naar de markt van Halle om het standbeeld van de componist te bekijken.

Händel-Haus, Halle

Schloss Moritzburg

In het historische Schloss Moritzburg bevindt zich het stedelijk kunstmuseum. Het museum bezit een collectie van schilderijen waarbij de nadruk ligt op de kunst na 1945, de Kunst der DDR en de hedendaagse kunst. Tot de verdere collectie behoort middeleeuwse houtsnijwerk uit Midden-Duitsland en imposante beeldhouwwerken.

Schloss Moritzburg, Halle

Rechtbank Halle

De rechtbank van Halle behoort tot de meest indrukwekkende gebouwen in de oude stad. Op de gevel van de erkers sieren portretten van beroemde rechtsgeleerden. Binnen is de bijzondere dubbele wenteltrap een ware blikvanger. Een rondleiding neemt je mee door de bijzondere rechtszalen in dit monumentale pand.

Rechtbank Halle

Kasteelburcht Giebichenstein

Ten noorden van het stadscentrum staat de kasteelburcht Giebichenstein op een heuvel. In de tiende eeuw was het de residentie van keizer Otto I en later van de aartsbisschoppen van Halle. Tegenwoordig is er een Hogeschool voor Kunst en Design gevestigd. Wandel door de rozentuin in de binnenplaats van het kasteel of beklim de toren om de stad van bovenaf te bekijken.

Kasteelburcht Giebichenstein, Halle

Leipziger Turm

De Leipziger toren is het enige overblijfsel van de voormalige stadsmuur. Waar de toren vroeger nog als uitkijkpunt gebruikt werd, doet het sinds het einde van de zestiende eeuw dienst als klokkentoren. Bewonder de toren goed van buiten want de binnenkant is helaas niet toegankelijk voor publiek.

Leipziger Turm, Halle
Ballon!