Lutherstadt Wittenberg, Saksen-Anhalt

Lutherstadt Wittenberg Deze charismatische stad aan de rivier de Elbe, ligt middenin het natuurgebied Anhalt-Dessau-Wittenberg en behoort tot UNESCO Werelderfgoed. Originele uiterwaarden, glooiende heuvels en bosgebied maken dit natuurgebied bijzonder. Schaduwrijke binnenplaatsen en kleine rivierbeekjes typeren het stadsbeeld van Lutherstadt Wittenberg. Deze relatief kleine stad is bekend omdat hier de Reformatie begon. Lutherstadt verwijst naar de reformator Maarten Luther. Het vroegere woonhuis van Luther, de stadskerk St. Marien en de slotkerk behoren tot de bezienswaardigheden van de stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Woonhuis van Luther

Dit voormalig klooster was meer dan vijfendertig jaar lang een belangrijke plek voor Maarten Luther. Hier deed hij zijn ‘Reformatie-ontdekking’, gaf hij lezingen aan studenten uit heel Europa en schreef hij zijn geschriften die de wereld veranderden. Nu dient het huis als grootste museum over de geschiedenis van de Reformatie. Delen van deze authentieke plek waar Luther woonde, verkeren nog in oorspronkelijke staat, waaronder de Lutherstube. Het woonhuis valt onder de stichting Luthergedenkstätten en heeft vijf musea in beheer: de geboorteplaats van Luther en het sterfhuis van Luther in Eisleben, het ouderlijk huis van Luther in Mansfeld en het Lutherhaus en Melanchthonhaus in Wittenberg. De huizen in Wittenberg en Eisleben staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Woonhuis van Luther

St. Marien kerk

Deze kerk is het oudste gebouw van de stad en behoort tot UNESCO Werelderfgoed. Hier bracht Maarten Luther de boodschap van de Reformatie de wereld in. Bij het betreden van de kerk wordt je blik direct naar het altaar, ontworpen door Lucas Cranach de Oude, getrokken. De vier panelen tonen de basiskenmerken van het protestantse kerkleven en de reformatie van de kerk. Het wordt gezien als een bijzondere getuigenis uit de Reformatieperiode. Bekijk ook het indrukwekkende orgel en 'The World Judge'; een getuigenis van de theologie en vroomheid van de periode voor de Reformatie.

St. Marien kerk, Lutherstadt Wittenberg

Slotkerk

Naar verluidt zou Maarten Luther hier op 31 oktober 1517 zijn vijfennegentig stellingen aan de deur vastgespijkerd hebben. Deze gebeurtenis wordt gezien als het begin van de Reformatie. Je ziet er nu herinneringsdeuren met Luthers stellingen. Hierop staat de originele Latijnse tekst van de vijfennegentig stellingen.

Slotkerk, Lutherstadt Wittenberg

Piesteritz

Deze wijk in het westen van de stad was honderd jaar geleden zijn tijd ver vooruit. Deze ‘tuinstad’ werd ontworpen door Otto-Rudolf Salvisberg in opdracht van de Beierse stikstoffabriek. Deze moderne woonvorm was het gevolg van toenemende stedelijke en industriële groei. In totaal bood dit woningbouwproject moderne woonruimte aan circa tweeduizend medewerkers van de naastgelegen fabriek. Deze indrukwekkende fabrieksnederzetting is lokaal en internationaal nog steeds het toonbeeld van de soepele overgang naar klassiek moderne architectuur, bekend als de Bauhaus-beweging.

Piesteritz, Lutherstadt Wittenberg

Luther-Melanchthon Gymnasium

De originele school werd rond 1975 gebouwd, maar zag eruit als een troosteloos blok. Er werd een wedstrijd uitgeschreven om het bouwwerk een minder trieste aanblik te geven. Architect Friedensreich Hundertwasser raakte zo bij de herbouw betrokken met zijn kleurrijke, uitbundige stijl met omkaderde vlakken en lijnen. In zijn werk zijn invloeden van Gaudi en Jugendstil terug te vinden. De school is volgens velen een van de mooiste van Europa, dus neem hier zeker een kijkje.

Luther-Melanchthon Gymnasium

Wetenschapscentrum Futurea

Op een levendige en speelse manier brengt Futurea je van alles over de wetenschap bij. Leer hier alles over scheikunde vroeger, nu en in de toekomst. Waarom is stikstof zo belangrijk? Waarom is er hongersnood en waarom heeft moderne milieubescherming chemie nodig? Ontdek antwoorden op deze vragen, ga zelf aan de slag en help de toekomst vorm te geven.

Wetenschapscentrum Futurea

Vlinderpark Wittenberg

In het vlinderhuis leven ruim zevenhonderd vlinders van honderdveertig verschillende soorten. Dit kleine tropische paradijs in het westen van de stad heeft voornamelijk een educatief doel. Je leert er van alles over de kleurrijke en fascinerende wereld van de vlinder en hoe je op je eigen manier kunt bijdragen aan het behoud van deze diersoort. Daarnaast heeft het vlinderhuis ook enkele andere bewoners. De Chinese dwergkwartel en de twee dwergzijde-aapjes Oskar en Momo zorgen voor een natuurlijke balans in het huis.

Vlinderpark Wittenberg

Melanchthonhuis

Philipp Melanchthon was de belangrijkste metgezel van Maarten Luther. Melanchthon hield zich bezig met theologie en natuurhistorische onderwerpen. In dit museum vind je manuscripten, prenten, schilderijen en bustes. Ook wordt hier de stadsgeschiedenis van Wittenberg, die Melanchthon met de hand schreef, tentoongesteld. Een van de belangrijkste tentoonstellingen in dit museum is een groot portret van Melanchthon, gemaakt door Lucas Cranach de Oude.

Melanchthonhuis

Cranachs huis

Een goede vriend van Luther, de schilder Lucas Cranach de Oude, woonde lange tijd in Lutherstadt Wittenberg. Zijn huis, in het centrum van de stad, heet de Cranachhöfe. Het gebouw dient nu als museum, waar je leert over Cranach en de tijd waarin hij leefde. Het prachtige interieur, de architectuur, de mooie plafondschilderingen en stucversieringen in barokstijl getuigen van een grote rijkdom.

Bezoek het museum in Cranachs huis
Ballon!