Nationaal Park Harz, Saksen-Anhalt

Nationaal Park Harz Nationaal Park Harz heeft een afwisselend en wonderbaarlijk berglandschap. Luister naar de stilte in de dichte bossen of verwonder je over de rotsen, kliffen en de uitgestrekte natuur. Beklim de Brocken, met 1.141 meter de hoogste berg en geniet van het fenomenale uitzicht. Nationaal Park Harz heeft maar liefst acht bezoekerscentra, waar je meer te weten komt over het landschap en de flora en fauna van dit gebied. Ook geven ze hier tips over wandelroutes en andere activiteiten.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Brocken, Brockenhaus

In een markant gebouw op de vlakke top van de Brocken staat het Brockenhaus-bezoekerscentrum met museum. Op drie verdiepingen kun je je in een multimedia-avontuur storten en alles leren over de lange geschiedenis en fascinerende natuur van de hoogste berg in de wijde omtrek (1.141 meter). Het panoramische uitzicht vanaf het dak van het gebouw is adembenemend. Het Brockenhaus deed jaren geleden dienst als informatiecentrum van de Stazi. De grote koepel met schotel, antennes en afluisterapparatuur is onderdeel van het museum.

Brockenhaus

Brockenbahn

Je kunt niet met de auto de Brocken op en het museum bereiken. Kies in plaats daarvan voor de leukste manier: met de Brockenbahn-stoomtrein. De rit voert je omhoog via een van de hoogst gelegen smalsporen van Duitsland. De 19 kilometer lange spoorlijn heeft verschillende opstappunten. Vanaf het pittoreske plaatsje Wernigerode (tip: bezoek hier het kasteel!) duurt de rit zo'n uur en veertig minuten. Korter is het vanaf Drei Annen Hohne (zestig minuten) of Schierke (veertig minuten naar de top). Je kunt natuurlijk ook omlaag (of omhoog) wandelen via een van de wandelroutes. Voor de trein heb je een kaartje nodig, je kunt van tevoren een ticket kopen, zodat je gegarandeerd mee kunt. Meer info lees je op www.hsb-wr.de.

Brockenbahn in de Harz

Rond Torfhaus

Op een half uur rijden ten westen van het Brockenhaus ligt Torfhaus. Dit centrum heeft een grote parkeerplaats en bushalte. Hier vind je een tentoonstelling over de wildernis van Nationaal Park Harz. Torfhaus is het startpunt voor verschillende leuke wandelingen. Bewandel bijvoorbeeld de Goetheweg naar Brocken. De heen- en terugweg zijn bij elkaar ongeveer achttien kilometer lang en de wandeling duurt tussen de vijf en zes uur. Of ontdek de veengebieden met een wandeling rondom het Grote Torfhausven. Deze rondwandeling is 4,5 kilometer lang en duurt anderhalf uur.

De Goetheweg naar de Brocken

Hohne Hof ontdekkingscentrum

Het Hohne Hof ontdekkingscentrum ligt op een kwartier lopen vanaf de parkeerplaats en het treinstation Drei Annen Hohne. Dus ideaal om even te bekijken als je hier op de trein stapt naar de Brocken en Brockenhaus. Tussen mei en oktober rijdt er ook een aardgasbus vanaf de parkeerplaats naar het ontdekkingscentrum. Door de ligging aan de rand van het Nationaal Park Harz probeert het centrum een brug te slaan tussen de natuur aan de ene kant en de cultuur aan de andere kant. Het is een perfect startpunt voor wandelingen, mountainbike-tochten en familie-uitjes. Kinderen kunnen zich helemaal uitleven in de ontdekhoek en de avonturenspeeltuin of kunnen het bijzondere Paardenbloem-ontdekkingspad wandelen. Dit pad begint op de parkeerplaats en loopt naar het informatiecentrum en is 1,2 kilometer lang. Of ga in gesprek met een ranger en ontdek welke van de vele andere ontdekkingstochten bij jou past.

Hohne Hof in de Harz

Rond Schierke

Op nog geen kwartier rijden vanaf de parkeerplaats bij het Hohne Hof ligt het kleinste bezoekerscentrum van het park. Vooral als je van plan bent om de Brocken te gaan beklimmen is een bezoek aan Nationaal Parkhuis Schierke een goed idee. Hier kun je alle benodigde informatie over de tocht verkrijgen. Onder andere de sprookjestocht ‘De witte ree’ start hier. Deze magische wandeling van vijf kilometer (het is een fikse klim) is een aanrader om te maken met kinderen. De tocht eindigt in het Brockenhaus. Terug kun je met de trein.

Wandelpad nabij Nationaal Parkhuis Schierke

TITAN RT en Harzdrenalin

Op zoek naar avontuur? Ga dan naar het Harzdrenalin Center in Rübeland, ten oosten van het nationale park. Het is ongeveer een half uurtje rijden van Wernigerode, veertig minuten van Torfhaus. Wandel hier over de TITAN RT, een van de grootste wandelhangbruggen ter wereld. De brug is met een lengte van 483 meter een echt technisch meesterwerk. Op een hoogte van honderd meter heb je een indrukwekkend uitzicht over het onderliggende Rappbodetal en het stuwmeer. Voor de waaghalzen onder ons is er de Mega Zipline. Die naam liegt niet, met een lengte van ruim een kilometer is deze zipline met recht 'mega'. Zorgt de Mega Zipline niet voor genoeg adrenaline? Dan kun je altijd nog een bungeejump maken.

Wandelhangbrug naast de Rappbodedam

Thale Bergbahnen en Quedlinburg

Twintig minuutjes rijden ten oosten van de TITAN RT, ligt Thale. Neem hier de kabelbaan omhoog naar de Hexentanzplatz (de heksendansplaats). Boven kun je onder andere rodelen. Combineer het tripje met een bezoek aan Quedlinburg. Een middeleeuwse stad vol vakwerkhuizen. Natuurlijk is er ook een kasteel, dat zeker de moeite waard is; vooral het uitzicht op de stad en de bergen.

Thale Bergbahnen Harz

Vervoer

Om het natuurgebied te beschermen lopen er niet overal wegen door het Nationaal Park Harz. Daardoor is niet het hele gebied bereikbaar met de auto. Wel ligt er zo’n zeshonderd kilometer aan wandelpaden, die je tot aan de meest fascinerende uitkijkpunten zult leiden. Ook op de fiets mag je deze paden op, hoewel sommige drukbezochte plekken wel afgesloten zijn voor fietsers.

Geschiedenis

In de Harz barst het van de legendes over hekserij. Al in de zeventiende eeuw werd de Brocken beschreven als heksenverzamelplaats waar gekke dingen gebeurden. Er waren heuse heksenjachten en -veroordelingen, waaronder in Wernigerode en Quedlinburg. Een van Duitslands beroemdste wandelroutes is naar de heksen van de Harz genoemd: de Harzer Hexenstieg. Deze route doorkruist de Harz van oost naar west in 97 kilometer. Je zult de heksenbordjes naar de route en de verwijzingen naar heksen zeker tegenkomen. Overal zijn souvenirs in dit thema te koop. De echte betrouwbare achtergrondinformatie ontbreekt helaas, het blijft voornamelijk bij de sages en legendes.

Ballon!