Quedlinburg, Saksen-Anhalt

Quedlinburg Op de heuvel torenen het slot en de vierkante torens van de Stiftskerk ver boven de stad uit. Een letterlijk hoogtepunt van de stad, want in de kerk ligt de beroemde kerkschat, de Domschatz. Rond de Schlossberg slingeren pittoreske straatjes met kleurrijke vakwerkhuizen omhoog. In veel gevels staan spreuken en jaartallen gegraveerd. Strijk neer op een van de gezellige terrasjes in de stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Quedlinburger Altstadt

De met klinkers bestrate, middeleeuwse steegjes en straten van Quedlinburg wachten op je. Het oude centrum herbergt ruim 1300 oude vakwerkhuizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Grote poorten leiden onder de huizen door naar kleine hofjes erachter. Via een kleine tunnel loop je naar de smalle Schuhhof, vroeger een hofje van schoenmakers. Deze komt aan de andere uit in de Hölle (de Hel), een smal straatje tussen het oude en het nieuwe centrum.

Quedlinburg

Neustadt

De naam zegt het al, de Neustadt is een nieuwer gedeelte van het historische centrum. Hoewel nieuwer, ook dit stadsdeel werd al in de middeleeuwen gebouwd. De twee torens van de Nikolaikerk steken boven de vakwerkhuizen uit. Het plein van de Neustadt rond de fontein de Mathildenbrunnen is weliswaar niet autovrij, maar je vindt er diverse gezellige terrassen en restaurants.

Quedlinburg

Schlossberg en St. Servatiuskerk

Op de heuvel midden in de stad ligt de St. Servaaskerk, een oude romaanse kerk uit de elfde eeuw. De kerk wordt nog steeds als zodanig gebruikt, maar deze is vooral bekend vanwege de kerkschat, de Quedlinburger Domschatz. De schat werd na de Tweede Wereldoorlog gestolen en is pas in 1987 teruggevonden. De bijzondere relikwieën liggen inmiddels weer veilig in de Domschatkamer van de kerk en kunnen hier bezichtigd worden. Een van de belangrijkste voorwerpen is een ivoren kam, de meer dan 1000 jaar oude Hendrikskam. Op de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de daken van de stad en op heldere dagen zie je de Harz in de verte liggen. De Schlosskrug is een goede plek om een terrasje te pakken.

Quedlinburg

Blasiikirche

In een zijstraat van het marktplein ligt de Blasiuskerk verscholen onder een grote boom. De fundamenten van de kerktoren stammen uit de periode voordat de stad Quedlinburg gebouwd werd. In de dertiende eeuw werd de gotische kerk hierop gebouwd, die in de 17e eeuw gerestaureerd werd met een barok kerkschip. Als je naar binnen loopt ga je terug in de tijd met de houten banken en de prachtige plafondschilderingen.

Quedlinburg

Raadhuis

Met ridder Roland voor de gevel is het renaissance Raadhuis van Quedlinburg een markant gebouw aan het marktplein. Het is ontstaan in de veertiende eeuw, maar het huidige gebouw stamt uit 1616. In de zomer is het twee verdiepingen hoge gebouw begroeid met klimop en hangen er voor elk raam geraniums. Aan de rechter zijkant van het gebouw zie je een schitterend glas-in-loodraam. 's Avonds is deze prachtig verlicht en kun je deze goed zien vanaf het terras van Café zum Roland, een gezellig café dat in maar liefst 7 met elkaar verbonden vakwerkhuizen gevestigd is.

Quedlinburg

Wipertikerk met crypte

Net buiten het centrum van de stad ligt de Wipertikerk (St. Wigbertkerk). De oude Ottoonse crypte uit de tiende eeuw is zeer bijzonder en ook deze kun je bezichtigen. De kerk erboven is van iets nieuwer datum en is door de eeuwen heen meermaals gerenoveerd en uitgebreid. Rond de kerk ligt een begraafplaats met diverse grafkelders die in de rotsen uitgehouwen zijn. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het slot van Quedlinburg.

Munzenberg Quedlinburg

De Münzenberg

Op een tweede heuvel midden in de stad ligt de Münzenberg, vanaf de oude binnenstad is het even een klim naar boven, maar dan sta je weer midden tussen de vakwerkhuizen. Deze zijn over het algemeen iets kleiner dan in de Altstadt, maar niet minder mooi. Dwaal door de kleine steegjes en je wordt beloond met een mooi uitzicht over de stad Quedlinburg en de Schlossberg. In de oude St. Marienkloosterkerk vind je een museum. De de kerk en crypte zijn te bezoeken.

Quedlinburg uitzicht vanaf de Munzenberg

Musea in Quedlinburg

De museumnacht in Quedlinburg is een jaarlijks terugkerend evenement, maar je kunt natuurlijk op elk moment de verschillende musea bezoeken. Naast de Domschatz is het vakwerkmuseum in het Ständerbauhuis een goede keus, dit is het oudste vakwerkhuis van de stad en je ziet het verschil in bouwstijl meteen. De Lyonel Feininger Galerij aan de Finkenherd heeft een prachtige collectie van deze Amerikaans/Duitse Bauhausschilder. Verder is er het Klopstockhaus, het geboortehuis van deze Duitse dichter en het geboortehuis van Gutsmuts, de grondlegger van de gymnastiek.

Standerbau Quedlinburg

Omgeving

Selketalbahn

Vanaf het station in Quedlinburg kun je met de stoomtrein de Harz in. Het toeristische treintje rijdt met ruim 100 jaar oude stoomlocomotieven met authentieke wagons, maar ook met modernere railbussen in authentieke stijl. Het is zeker een belevenis. In sommige treinen mag je ook de fiets meenemen, zo kun je bijvoorbeeld vanaf Gernrode of Mägdesprung terugfietsen naar Quedlinburg. De weg is grotendeels bergaf. In de stad zijn hiervoor fietsen te huur.

Quedlinburg

Thale

Thale is een dorpje waar van alles te beleven is. De rivier de Bode stroomt door het dal en het is een prachtige wandeling langs het water naar Treseburg (je kunt met de bus terug). Met een hoge kabelbaan ga je naar de Hexentanzplatz op de top van de rotsen. De naam zegt het al, alles staat hier in het teken van heksen en sagen. Suis van de berg in de Harzbob rodelbaan, neem een kijkje in het bergtheater of bezoek het wildpark Tierpark Harz. In het dal is een heuse kermis met een achtbaan, trampolines, een klimpark en midgetgolf. Je kunt hier ook met de stoeltjeslift naar de andere rotspunt, waar de Roßtrappe ligt, de hoefafdruk in de rotsen uit de sage van ridder Bodo.

Thale

Teufelsmauer

De imposante rotsen van de Teufelsmauer vind je op een kwartier rijden van Quedlinburg. De sage vertelt hoe de duivel graag een stukje land op aarde hebben wilde, de Harz. Hij kreeg zijn bouwwerk niet op tijd af, maar deze muur van hoge rotsen staat er nog steeds. Bij Weddersleben kun je een korte wandeling rond deze imposante rotsen maken en bij Blankenburg kun je een langere wandeling maken, die deels over de rotsen gaat.

Teufelsmauer Harz
Ballon!