Bautzen, Saksen

Bautzen Op ongeveer 60 kilometer ten oosten van Dresden, gelegen op een rotsplateau boven de Spree-rivier, ligt de Saksische stad Bautzen. Een stad die bekend staat om een middeleeuwse skyline met veel torens, waarvan er één erg scheef staat. Daarnaast staat de stad bekend om zijn mosterd, twee beruchte gevangenissen en is het de hoofdstad van de Slavischsprekende Sorben. Hoewel de Sorben een minderheid zijn, zie je de invloeden van de cultuur duidelijk terug in bijvoorbeeld culturele instellingen en op de tweetalige openbare bewegwijzering.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Gedenkplaats Bautzen I en IIv

De voormalige Stasi-gevangenis Bautzen II in de wijk Nordostring, is omgedoopt tot gedenkplaats voor de gevangenissen Bautzen I en Bautzen II. In het museum wordt een beeld geschetst van hoe er tijdens het naziregime, de Sovjetbezetting en de SED-dictatuur politiek tegenstanders gevangen werden genomen onder onmenselijke omstandigheden. De originele arrestatiecellen, de isolatievleugel en de open binnenplaatsen zijn in goede staat bewaard gebleven en scheppen een indrukwekkend beeld van het leven en lijden van de mensen die er gevangen zaten.

Gedenkplaats, Bautzen

Dom van Bautzen

De Sint-Pieterskathedraal is een van de oudste en grootste simultaankerken in Duitsland. De kerk werd gesticht in de dertiende eeuw en kreeg zijn huidige vorm in 1430. De kerk in het centrum van Bautzen wordt sinds 1524 gebruikt door zowel katholieke als protestante christenen. De contracten met daarin regels over eigendom en erediensten, die tijdens de Reformatie zijn gesloten, zijn nog steeds van toepassing. In de kerk bevinden zich twee orgels. Een voor de katholieke christenen en een voor de protestantse.

Sint-Pieterskathedraal, Bautzen

Stadhuis

Het stadhuis van Bautzen dateert uit 1213. In beginsel werd de benedenverdieping gebruikt door de rijkste kooplieden van de stad: lakenmakers. Na een tijd werd de ruimte te klein en verhuisden zij. Pas in 1489 begon men aan de bouw van de eerste toren van het stadhuis, die in 1493 afgerond werd. In de jaren die volgden ging de toren diverse malen ten onder door brand en storm. In de achttiende eeuw werd het stadhuis herbouwd naar een ontwerp van Johann Christoph von Naumann en kreeg het de huidige vorm.

Stadhuis, Bautzen

Reichenturm

De Reichenturm is een opvallende verschijning in het centrum van Bautzen. De toren staat namelijk erg scheef. Op een vierkante sokkel, die waarschijnlijk dateert uit de veertiende eeuw, werd de massieve ronde toren met een houten structuur en kegelvormig dak gebouwd. De toren is door de jaren heen meerdere keren in brand gestoken en vernietigd. Na de Tweede Wereldoorlog dreigde de toren om te vallen en is de fundering verstevigd. Vanaf het observatiedek van de 'Scheve Toren' van Bautzen heb je een prachtig uitzicht over de stad en omgeving.

Reichenturm, Bautzen

Oude waterkunst

De watertoren, in zijn huidige vorm gebouwd in 1558, werd gebruikt om de stad te voorzien van drinkwater en later bronwater dat via leidingen werd aangevoerd. Tegelijkertijd had de toren de functie van verdedigingswerk. Dit zie je terug in de stenen loopbrug en het kanon in de top van de toren. Het appartement van de watermeester was ook ondergebracht in de toren. Hij was verantwoordelijk voor de werking van de watervoorziening van de stad. Tegenwoordig is de toren een museum met een uitkijkplateau op 47 meter hoogte.

Wasserturm, Bautzen

Sorbisch museum

In dit museum duik je in de geschiedenis van de Sorben. Het Sorbisch museum werd opgericht in 1900 en bevat een collectie die dateert vanaf 1856. In 1937 werd al het openbare Sorbische leven verboden en verplaatste men de collectie naar het Wendisches Museum. Pas in 1974 vond de collectie zijn thuis op de huidige locatie in het zouthuis van Bautzen. De collectie bestaat uit zo’n 35.000 stukken. Je vindt er veel kostuums en gebruiksvoorwerpen, maar ook een uitgebreide kunstcollectie en een poster- en fotoarchief.

Bezoek het Sorbisch museum

Dinosauruspark Kleinwelka

Tien minuten ten noordwesten van Bautzen bevindt zich Dinosauruspark Kleinwelka. In het dinosauruspark komt de oertijd weer tot leven. In een oerwoudachtige groene omgeving leer je alles over hoe dinosaurussen vroeger leefden, hoe zij zich voortplantten, hun jongen groot brachten en hoe roofsauriërs op jacht gingen. In het park staan meer dan 200 indrukwekkende dino's, waarvan sommigen tot wel 30 meter hoog. Ze brullen, snuiven, stinken en laten de aarde beven. Tussen de attracties is er alle ruimte om te klimmen, glijden, te ontdekken en met water te spelen.

Dinosauruspark Kleinwelka
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!