Dresden, Saksen

Dresden Dresden, de hoofdstad van de deelstaat Saksen, staat bekend om zijn rijke historie en indrukwekkende barokarchitectuur. Nadat dat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar verwoest is, zijn veel van de historische gebouwen weer in ere hersteld. De rivier de Elbe loopt dwars door Dresden en scheidt de stad in twee delen. Beide delen hebben hun eigen charme, maar vooral het oude centrum is een mooie plek. Bewonder de unieke bouwwerken, geniet van de ontspannen sfeer aan de oevers van de Elbe of strijk neer in een van de gezellige bars in de autovrije Weisse Strasse. De schilderachtige omgeving is een walhalla voor wandelaars, fotografen en liefhebbers van barokkastelen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Frauenkirche

De prachtige barokke Frauenkirche (Onze-Lieve-Vrouwekerk) is een bekende bezienswaardigheid in Dresden. De bouw begon in 1726 en werd ruim vijftien jaar later voltooid. Tijdens de bombardementen in 1945 raakte de kerk zwaar beschadigd en stortte hij in. Lange tijd herinnerde de ruïne de inwoners van de stad aan de verschrikkingen van de oorlog. In de jaren negentig werd de kerk opnieuw gebouwd. De kerk ligt aan de Nieuwe Markt, waar tevens het Cultuurpaleis en het Johanneum (zestiende-eeuwse stallen) aan grenzen.

Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk

Oude Markt

Op zoek naar een gezellige plek om een terrasje te pikken? Breng dan een bezoekje aan de Oude Markt. Zowel in de zomer als in de winter – wanneer er de jaarlijkse kerstmarkt plaatsvindt – is de Oude Markt een levendige plek. Aan het plein ligt de imposante Kreuzkirche: een meer dan negentig meter hoge kerk. Op circa vijftig meter hoogte bevindt zich een uitkijkplatform: het uitzicht over de stad is werkelijk prachtig. Je moet er wel 256 traptreden voor opklimmen!

Kerstmarkt in Dresden

Weisse Strasse

De Weisse Strasse is een favoriete plek voor een hapje en een drankje, zowel onder toeristen als de lokale bevolking. Deze autovrije straat barst van de gezellige bars en restaurants. Samen met enkele aangrenzende straten vormt dit deel van de stad het Kneipenviertel.

De Weisse Strasse is een goede plek voor een hapje en een drankje

Paleiscomplex Zwinger

Een indrukwekkende bezienswaardigheid in Dresden is het barokke paleiscomplex Zwinger, dat begin achttiende eeuw werd gebouwd in opdracht van koning August de Sterke. Rondom de binnenplaats van de Zwinger bevinden zich wel acht verschillende bouwwerken. Vandaag de dag zijn er enkele musea gevestigd in het oude paleiscomplex, waaronder de Gemäldegalerie Alte Meister. Een groot deel van de collectie bestaat uit meesterwerken uit de renaissance en de barok. Het bekendste stuk in het museum is de Sixtijnse Madonna van de Italiaanse kunstenaar Raphael.

Paleiscomplex Zwinger

Theaterplein

Aan het Theaterplein in de oude binnenstad van Dresden liggen drie imposante bezienswaardigheden: een opera, een paleis en een kerk. Het Residenzschloss Dresden diende als paleis voor de koningen en keurvorsten van Saksen en is een van de oudste gebouwen in de stad. Naast het paleis ligt de Katholische Hofkirche: een indrukwekkende kerk die zeker een bezoekje waard is. Aan de andere kant van het plein bewonder je de Semperoper: de prachtige, in renaissancestijl gebouwde staatsopera.

Theaterplein, Dresden

Rivier de Elbe & Brühlsche Terrasse

Op zoek naar een mooie plek om je even terug te trekken uit de drukte van de stad? Dan zijn de oevers van de Elbe – die dwars door de stad stroomt – de ideale plek. Met name de noordelijke oever is 's zomers een drukbezochte plek om in en aan het water te ontspannen. Daarnaast kun je ook prachtig wandelen en fietsen langs de rivier. Aan de zuidoever ligt een circa vijfhonderd meter lang en tien meter hoog terras: de Brühlsche Terrasse, ook wel 'het balkon van Europa' genoemd. Het terras biedt een magnifiek uitzicht over de stad en de Elbe. Verder worden er met regelmaat festivals en andere festiviteiten georganiseerd langs de rivier.

Brühlsche Terrasse Dresden

Park Grosser Garten

Dicht bij het oude stadscentrum ligt het prachtige park Grosser Garten, dat zo'n tweehonderd hectare beslaat. Bezoek hier het Zomerpaleis: een van de eerste voorbeelden van barokarchitectuur in Duitsland. Verder omvat het park een botanische tuin en de dierentuin van Dresden. Even geen zin meer om te lopen? Neem dan het minitreintje dat door het park rijdt; de Dresdner Parkeisenbahn. Het treintje rijdt van april tot en met oktober.

Het Zomerpaleis

Neustadt

Hoewel het oude stadscentrum (Altstadt) voor toeristen het interessantst is, heeft ook het nieuwe stadsdeel aan de andere kant van de rivier de Elbe veel moois te bieden. Een van de bekendste straten in Neustadt is de Louisenstrasse; dé plek om prachtige graffitikunst te spotten. In de nabije Görlitzer Strasse ligt de Kunsthofpassage waar verschillende kunstwinkels gevestigd zijn. Een bezoekje aan het Japanse Paleis kan niet uitblijven. In de achttiende eeuw werd dit bijzondere paleis in opdracht van August de Sterke gebouwd. Tegenwoordig huisvest het gebouw het Museum voor Volkenkunde. De Augustusbrug verbindt het nieuwe met het oude deel van Dresden. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op beide stadsdelen en op de rivier de Elbe.

Een huis in de Kunsthogpassage

Omgeving

Natuurgebied Saksisch Zwitserland

Als je houdt van wandelen in een schilderachtig landschap, zijn het natuurgebied en nationale park Saksisch Zwitserland de ideale dagtrip vanuit Dresden. Er lopen verschillende wandelroutes door het gebied. Je kunt je wandeling het beste starten vanuit Wehlen of Rathen: twee zeer fotogenieke dorpjes. Wehlen ligt op circa dertig kilometer afstand van Dresden. De S-Bahn lijn S1 – vergelijkbaar met de Nederlandse sneltram – doet er een half uur over. Met een pontje steek je vanaf het S-Bahn-station de rivier over om aan de juiste kant van Wehlen te komen. Als je met de auto komt, parkeer deze dan aan de zuidkant van het dorp. De S1 stopt ook bij het S-Bahn-station Kurort Rathen. Het dorp is daarnaast per boot over de Elbe te bereiken. Boten vertrekken vanuit het centrum van Dresden. Voor wie geen al te lange wandeling wilt maken, is het een aanrader om van het een naar het andere dorp te lopen: deze tocht langs het water is een kleine vijf kilometer.

Saksisch Zwitserland

Bastei

Een van de trekpleisters in het natuurgebied Saksisch Zwitserland is de Bastei: een imposante rotsformatie met een hoogte van driehonderd meter. Over de rotsen loopt een brug die ze onderling bereikbaar maakt. De panoramische uitzichten vanaf de brug over het natuurgebied zijn gewoonweg adembenemend. De Bastei ligt op circa vier kilometer afstand van Wehlen en op slechts een kilometer van Rathen. Bereid je wel voor op een klim naar boven.

Bastei in Saksisch Zwitserland

Slot Moritzburg

In het stadje Moritzburg – op slechts twintig kilometer afstand van Dresden – staat dit prachtige barokkasteel. In de zestiende eeuw liet hertog Maurits van Saksen het kasteel bouwen als jachtslot. Het imposante bouwwerk ligt op een schiereilandje, wat het geheel een sprookjesachtige uitstraling geeft. In de omgeving rondom het kasteel kun je goed wandelen. Het slot is het beste met een auto te bereiken.

Slot Moritzburg

Slot Wackerbarth

Hoewel dit slot al een bezienswaardigheid op zich is, is er nog iets bijzonders aan deze plek: in 2002 opende het slot zijn deuren als eerste 'belevingswijngoed' van Europa. Gedurende de hele week vinden er wijnrondleidingen met proeverij plaats. In het weekend kun je er tevens terecht voor een slot- en parkrondleiding. Het slot ligt op circa vijftien kilometer afstand van Dresden en is ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Neem de S-Bahn lijn S1 naar station Radebeul-Zitzschewig. Vanaf hier loop je in een kwartier naar het kasteel.

Slot Wackerbarth

Vervoer

Te voet of per fiets

Dresden is grotendeels goed per voet te verkennen. Het oude deel van de stad (Altstadt) is redelijk compact en de meeste bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Het nieuwe deel van Dresden (Neustadt) ligt aan de andere kant van de rivier de Elbe. De Augustusbrug verbindt de twee stadsdelen. Daarnaast is het ook een aanrader de stad per fiets te ontdekken. Op meerdere plekken in de stad kun je fietsen huren. Voornamelijk langs de Elbe is het heerlijk fietsen en wandelen.

Openbaar vervoer

Dresden beschikt over een uitgebreid bus- en tramnetwerk, waarmee grote delen van zowel het nieuwe als het oude deel van de stad goed bereikbaar zijn. Reis je meerdere keren op een dag met het openbaar vervoer, overweeg dan om een (familie)dagticket te kopen.

Sightseeing tour

De organisatie Stadtrundfahrt biedt verschillende sightseeingtours aan. Met een bus ga je langs de mooiste bezienswaardigheden in de stad. Raadpleeg de website van Stadtrundfahrt voor de tours, actuele vertrektijden en bushaltes.

Vanaf het vliegveld

De binnenstad van Dresden is gemakkelijk te bereiken vanaf Dresden Airport. De S-Bahn lijn S2– vergelijkbaar met de Nederlandse sneltram – vertrekt vanaf het vliegveld en brengt je in vijfentwintig minuten naar het centraal station (Dresden Hauptbahnhof).

Geschiedenis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Dresden hard getroffen. In 1945 verwoestten bombardementen een groot deel van de binnenstad. Vele prachtige barokke bouwwerken – de reden dat de stad ook wel 'Florence aan de Elbe' wordt genoemd – werden met de grond gelijk gemaakt. Na de oorlog lag Dresden in de DDR: tijdens deze periode werd de stad grotendeels herbouwd en meerdere historische gebouwen gereconstrueerd. Wanneer je door het oude stadscentrum langs deze prachtige bouwwerken loopt, lijkt het net alsof de stad nooit verwoest is geweest.

Ballon!