Görlitz, Saksen

Görlitz Met zo’n 4000 officiële monumenten, prachtige gebouwen, levendige horeca en als geliefd decor voor vele films, is de stad Görlitz een bezienswaardigheid op zichzelf. De stad is lang niet bekend bij iedereen,maar wordt als een van de mooiste steden van Duitsland beschouwd. Na de Tweede Wereldoorlog werd de grens met Polen opnieuw getrokken, waardoor delen van de stad vandaag de dag tot Polen behoren. De rivier de Neisse dient als natuurlijke grens tussen Duitsland en Polen. Bijzonder in deze heilige stad zijn de vele kerken en kapellen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Sint-Petrus en Pauluskerk

Het symbool voor de stad is de Sint-Petrus en Pauluskerk. Het is waarschijnlijk een van de oudste kerken van de stad en dateert uit de elfde eeuw. De 72 meter hoge neogotische, puntige torens en het koperen dak van de kerk zijn indrukwekkend om te zien. Naast deze kerk, beschikt Görlitz over zestien andere grote en kleine kerken uit verschillende tijden. Het is dus niet verwonderlijk dat sommige bezoekers een stadstoer door Görlitz ook wel ervaren als een kerkentoer.

Sint-Petrus en Pauluskerk, Görlitz

Monumentale huizen en gebouwen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Görlitz volledig bewaard gebleven. Vooral de huizen in het oude stadscentrum fascineren met hun rijkelijk versierde gevels, artistieke gewelven en beschilderde plafonds. Nergens anders in Duitsland vind je zo'n grote dichtheid aan uitvoerig gerestaureerde architectonische monumenten als in Görlitz. Breng een bezoek aan het stadhuis, de Schönhof, het treinstation of het warenhuis. Deze prachtige gebouwen vertellen ieder hun eigen verhaal.

Het historische centrum van Görlitz

Altes Rathaus

Het Alte Rathaus van Görlitz is een stadhuis in het historische stadscentrum. Het prachtige interieur van het stadhuis (1369) dateert uit de renaissance. De uitbreiding in neorenaissance stijl werd in 1903 voltooid en versierd met de stedelijke wapens. Als bezoeker kun je de 60 meter hoge toren van het stadhuis verkennen, waarin veel te leren valt over de geschiedenis. Na het beklimmen van de 191 treden word je beloond met een panoramisch uitzicht over de stad.

Altes Rathaus Görlitz

Schönhof

Deze voormalige brouwerij was actief tot de twintigste eeuw en onderscheidt zich door de architectuur. Het oude renaissancehuis herbergt nu het Silezisch Museum. Silezië was vanaf de negende eeuw een historische regio die zich uitstrekte aan weerszijden van de rivier de Oder in Polen. Ook in Duitsland (rond Görlitz) en Tsjechië lag vroeger een deel. In de achttiende eeuw werd Silezië ingelijfd bij Pruisen. Naast artistiek beschilderde plafonds en vele opmerkelijke details, zijn er in het museum schatten uit de Silezische cultuur en geschiedenis te ontdekken.

Schönhof, Görlitz

Treinstation

Met een bezoek aan het art nouveau-treinstation, stap je terug in de tijd. De prachtig versierde lobby, hoge bogen en grote kroonluchters zijn fascinerend om te zien. Görlitz is onder andere aangesloten op het treinnetwerk richting Berlijn en Dresden-Neustadt.

Treinstation, Görlitz

Cultuurhistorisch museum

Bijzonder aan dit museum is dat het zijn collecties presenteert in drie monumentale gebouwen. In het Barokhuis, de Kaisertrutz en in de Reichenbacher Turm worden talrijke objecten tentoongesteld die van belang zijn geweest in de kunst- en wetenschapsgeschiedenis. Van schilderijen uit de veertiende tot eenentwintigste eeuw tot zilverstukken, keramische werken, prenten, tekeningen en geschriften.

Gorlitz cultuurmuseum

Jakob Böhmehuis

Jakob Böhme was een van de belangrijkste theologen van de Reformatie. Elf jaar lang woonde hij in het huis, waar vandaag de dag een permanente tentoonstelling te vinden is over zijn leven. Hij was een filosoof en magistraal denker, die met zijn wijsheden vele geleerden en kunstenaars wist te inspireren.

Jakob Böhme, Görlitz

Warenhuis

Dit Art-Nouveau 'Kaufhaus' wordt beschouwd als het mooiste en best bewaarde warenhuis van Duitsland en is gemodelleerd naar het Berlijnse warenhuis Wertheim. Voor wie de film The Grand Budapest Hotel gezien heeft, zal dit warenhuis erg bekend voorkomen. Voor deze film diende het gehele warenhuis als filmset.

Warenhuis, Görlitz

Gerhart Hauptmann-theater

In de rijkversierde zaal met authentiek stucwerk en gouden decoratie valt vooral het plafond met zijn rode en gouden ornamenten op. Ook zie je talloze knap geschilderde figuren. De prachtige kristallen kroonluchters zorgen voor een theatraal effect. Het theater biedt een breed scala aan culturele uitvoeringen op het gebied van muziektheater, drama, concerten en dans.

Gerhart Hauptmann-theater, Görlitz
Ballon!