Leipzig, Saksen

Leipzig De stad Leipzig is een dynamische en wellicht voor de toerist een wat onbekende stad. Hier vind je nog geen grote drukte, maar voldoende bezienswaardigheden voor een mooie citytrip. De stad heeft een hip en een wat alternatief imago en heeft veel kunstzinnige projecten zoals Die Spinnerij. Leipzig voelt niet groots aan, maar draagt wel vele grootse bijnamen: muziek- en beurzenstad, heldenstad, stad van de vreedzame revolutie en Klein Parijs. Leipzig wordt ook wel vergeleken met Berlijn, vanwege de hippe, alternatieve sfeer.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Thomaskerk

Een van de twee hoofdkerken in Leipzig is de beroemde Thomaskirche. De kerk is vooral bekend doordat Johan Sebastian Bach hier als Thomascantor het Thomanerchor leidde, maar ook omdat Maarten Luther hier heeft gepreekt in 1539. De eerste funderingen van de kerk stammen uit de Romeinse tijd, maar in de dertiende eeuw werd het een abdijkerk met een bijbehorend klooster. De kerk heeft een opvallend, steil dak en een mooie toren die je mag beklimmen. In 1950, het Bachjaar, werden de stoffelijke resten van Bach, uit de gebombardeerde Johanneskerk naar de Thomaskerk overgebracht.

Bach Leipzig

Völkerschlachtdenkmal

Een van de bekendste herkenningspunten van Leipzig is dit imposante oorlogsmonument ter herinnering aan de overwinning op Napoleon in 1813. Tijdens deze Slag bij Leipzig vochten een half miljoen soldaten, waarbij meer dan 100.000 doden en gewonden vielen. Voor een mooi uitzicht over de stad en de omgeving kun je de enorme trap beklimmen. Ook mag je het monument van binnen bekijken.

Völkerschlachtdenkmal Leipzig

Gewandhaus

Het beroemde concertgebouw van Leipzig noemt men het Gewandhaus. Muziek speelt een belangrijke factor in de geschiedenis van Leipzig. Al in 1212 werd het beroemde Duitse jongenskoor Thomanerchor opgericht, dat 27 jaar lang geleid werd door Johann Sebastian Bach. Bach werkte tot zijn dood in Leipzig en was verantwoordelijk voor missen en bijzondere kerkelijke festiviteiten in de Nikolai- en Thomaskerk. Een andere bekende inwoner van Leipzig was de componist Richard Wagner. Tot vandaag de dag merk je de invloeden van deze twee grootheden en speelt het Leipzig Symfonieorkest samen met het Thomanerchor in de Thomaskerk of de Opera van Leipzig.

Gewandhaus Leipzig

Panometer

Het Panometer bevindt zich in een architectonisch, rond gebouw. Het is een voormalige opslagplaats voor aardgas. De kunstenaar Yadegar Asisi heeft hier een aantal thematische tentoonstellingen gecreëerd over onderwerpen zoals de Mount Everest, de Slag bij Leipzig en de Titanic. Bij deze thema’s wordt prachtige muziek, licht en beeldmateriaal gebruikt, waardoor het een indrukwekkende belevenis wordt.

Panometer Leipzig

Bosehaus

Het Bosehaus wordt beschouwd als een van de belangrijkste renaissancegebouwen in Leipzig en herbergt het Bach-archief en het Bach-museum. De grote permanente tentoonstellingen geven je inzicht in de wereld van Johann Sebastian Bach. Je vindt er vele kostbare instrumenten, documenten en kunstwerken van zijn hand. Veel van de belangrijkste composities van Bach schreef hij in Leipzig, waaronder de beroemde Johannes- en Matthäus-Passion.

Bach Leipzig

Mädler-Passage

Leipzig wordt getypeerd door unieke bogengalerijen, die herinneren aan het belang van Leipzig als beursstad. Al meer dan 500 jaar bepalen de arcadebogen het stadsbeeld.. Een van de bekendste arcadesystemen vind je in de elegante Mädler-Passage. Uniek aan de arcades van Leipzig ten opzichte van andere steden, is dat ze niet alleen bewaard zijn gebleven, maar dat er ook nieuwe worden toegevoegd.

Mädler-Passage Leipzig

GRASSI Museum voor Volkenkunde

Met meer dan 200.000 objecten bezit het GRASSI Museum in het centrum van Leipzig een ​​van de grootste etnografische collecties in Duitsland. De exotische, waardevolle en tot op zekere hoogte internationaal unieke exposities tonen de kunst en levensstijl van bijna alle culturen van de wereld. Er is tevens een ​​bibliotheek met een verscheidenheid aan etnische literatuur en een restauratiewerkplaats.

Grassi museum Leipzig

Omgeving

Leipziger Neuseenland

Dit gebied is ook wel bekend als het New Lake District van Leipzig. Dit gebied van vele aangelegde meren, wordt verbonden met natuurlijke rivieren. Het gebied is rijk aan wandel- en fietsroutes en de vele meren nodigen uit tot allerlei watersportactiviteiten. Daarnaast worden er in Neuseenland ook jaarlijks kleine en grote festivals en sportevenementen georganiseerd.

Leipziger Neuseenland

Lutherweg

De Lutherweg is een pelgrimsroute van 550 kilometer lang en loopt door 27 plaatsen in verschillende deelstaten in het midden en noordoosten van Duitsland. In vergelijking met andere pelgrimsroutes, is de Lutherweg vrij jong. In de deelstaat Saksen voert de route je langs de voetsporen van Maarten Luther over heide- en bosgebieden, langs rivieren als de Elbe en Mulde en komt bij historische plaatsen van de Reformatie zoals Leipzig.

Lutherweg pelgrimsroute

Geschiedenis

De inwoners van Leipzig hebben een belangrijke rol gespeeld in de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989. De stad is het nationale symbool van verzet tegen het communistische regime en kreeg de bijnaam 'Stad van de vreedzame revolutie'. In september 1989 gingen enkele honderden burgers voor het eerst de straat op. Cruciaal was de betoging op negen oktober, de Dag van de vreedzame revolutie, toen 70.000 demonstranten riepen ‘Wij zijn het volk’ en ‘geen geweld’. De beelden van deze demonstratie voor vrijheid en democratie bereikte alle uithoeken van de wereld en verwierp daarmee het regime. De laatste keer dat er gedemonstreerd werd, was drie dagen voor de val van de Berlijnse Muur, wat het einde van de DDR inluidde.

Ballon!