Meissen, Saksen

Meissen in Saksen De zoektocht naar de formule om goud te ontwikkelen heeft van Meissen in de achttiende eeuw dé porseleinhoofdstad van Europa gemaakt. Tot op de dag van vandaag staat dit prachtige historische stadje dan ook in het teken van het 'witte goud'. Slenter door het oude centrum met de gezellige kleurrijke huizen of trek de mooie omgeving in. Door de gunstige ligging aan de Elbe zijn er talloze mooie wandel-, en fietsroutes in de buurt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Albrechtsburg

Hoog boven de stad torent de machtige Albrechtsburg uit. Het in 1425 gebouwde kasteel wordt ook wel de 'Acropolis van Meissen' genoemd. Hoewel het oorspronkelijk werd gebouwd als residentie, heeft het ook lange tijd gefunctioneerd als deel van het Meissner porselein-imperium. En ook vandaag de dag kun je hier voor informatie over het bijzondere porselein terecht, gezien het kasteel nu het thuis is van een museum over dit onderwerp.

Meissen in Saksen

Porseleinfabriek

In een zoektocht naar de formule om goud te ontwikkelen, vond de alchemist van keurvorst August de Sterke per ongeluk de receptuur voor porselein uit: tot 1710 kwam het al het porselein uit China. In Meissen kwam de eerste porseleinfabriek van Europa te staan en de Staatliche Porzellan Manufaktur Meissen is nog altijd in bedrijf. Grappig feitje: de keurvorst gaf opdracht tot de maak van een reeks porseleinen dieren waarvan onder andere een aapje in het Rijksmuseum is beland.

Meisen in Saksen

Wandelen en fietsen

Er zijn meerdere mooie wandel-, en fietsroutes in de omgeving van Meissen. Zo kun je een stuk van de prachtige Elbe-fietsroute rijden óf de Saksische wijnwandelweg lopen. De gehele tocht is negentig kilometer en begint in de Saksische Schweiz. De route gaat via Radebeul en Meissen omlaag, langs de wijnvelden en de Elbe. Het leuke hieraan is dat je dus ook een stuk kunt wandelen en dan op de terugweg een stuk per radarstoomschip kunt reizen. Op ongeveer een half uur rijden (met de auto) van Meissen ligt het bekende Wijngoed Hoflössnitz.

Meissen in Saksen
Ballon!