Nationaal Park Sächsische Schweiz, Saksen

Nationaal Park Saksisch Zwitserland Op de grens van Duitsland en Tsjechië ligt Nationaal Park Saksisch Zwitserland (Nationalpark Sächsische Schweiz in het Duits). Het Nationaal Park ligt op zowel Duits als Tsjechisch grondgebied. Het Tsjechische deel wordt ook wel Boheems Zwitserland genoemd. De regio is op te delen in twee gedeelten. Het Nationaal Park zelf beslaat 93,5 vierkante kilometer en het omliggende natuurgebied is maar liefst 287,5 vierkante kilometer groot. De regio rondom het Elbezandsteengebergte is werkelijk sprookjesachtig, maar ook de rest van het park is schitterend. Dichtbegroeide bossen, indrukwekkende rotsformaties, oude burchten en adembenemende uitzichten kenmerken het gebied. In het gebied zijn tal van informatiepunten te vinden, die je verder op weg helpen en van achtergrondinformatie voorzien.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Nationaal Park Centrum Sächsische Schweiz

In de stad Bad Schandau ligt het Nationaal Park Centrum. Tijdens een eerste bezoek aan het Nationaal Park is een stop bij dit bezoekerscentrum aan te raden, maar ook als je het gebied al iets beter kent zul je hier elke keer weer iets nieuws leren. Het centrum geeft je een goede indruk van het gebied, de flora en fauna en alle bezienswaardigheden. In interactieve tentoonstellingen maak je nader kennis met de natuur van het park en de diverse evenementen die regelmatig georganiseerd worden zijn leuk en leerzaam. Je kunt ook met een gids op stap. Een bezoek aan dit centrum is een perfect startpunt voor jouw ontdekkingstocht door het Nationaal Park.

Elbsandstein in Nationaal Park Saksisch Zwitserland

Informatiepunten

Verspreid over het park liggen nog veertien informatiepunten. Elk van deze punten focust zich op een bepaald thema en geeft antwoord op vragen die tijdens wandelingen op zullen komen. Ook zijn deze informatiepunten bij uitstek de plek om even te rusten tijdens een wandel- of fietstocht. Kijk dus goed welk van deze punten op jouw route ligt. In deze karakteristieke gebouwtjes leer je het park nog beter kennen. Sommige van de tentoonstellingen, zoals degene in de historische blokhut Brand, zijn gericht op kinderen.

Informatiepunten Saksisch Zwitserland

De Bastei

De bekendste en populairste bezienswaardigheid van Nationaal Park Saksisch Zwitserland is de rotsformatie de Bastei. Deze ligt op nog geen half uur rijden vanaf het Nationaal Park Centrum. Bovenop de berg heb je een fenomenaal uitzicht op andere bezienswaardigheden, zoals het aan de andere kant van de rivier gelegen Fort Kӧnigstein. Door de rotsformatie loopt ook een lange brug. Vanaf deze brug heb je een adembenemend uitzicht op het Elbezandsteengebergte. Bij andere uitkijkpunten van de Bastei kun je je laten betoveren door de idyllische uitzichten over de Elbe-vallei en de rivier de Elbe. Vlak bij de populaire toeristische trekpleister ligt een grote parkeerplaats, maar je kunt ook aan de overkant van de rivier parkeren en met een pontje richting de Bastei varen.

De Bastei in Nationaal Park Saksisch Zwitserland

Kastelen en burchten

In de romantische natuur van het Nationaal Park zijn een aantal prachtige kastelen en burchten te bewonderen. Fort Kӧnigstein is een ware legende. Lange tijd werd deze schitterende vesting gezien als de veiligste plaats in heel Saksen, waardoor menig hertog hier zijn toevlucht zocht. Tegenwoordig vormen het Fort en het omliggende terrein een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Duitsland. Maar ook het noordelijker gelegen Barokslot Rammenau is sprookjesachtig. Loop door de historische interieurs uit de achttiende en negentiende eeuw en maak je reis naar het verleden compleet met een wandeling door de tuinen. Tijdens de vele evenementen die er door het jaar heen in het slot georganiseerd worden, komt de geschiedenis nog meer tot leven. Of bezoek het zuidelijk gelegen Slot Kuckuckstein, waar de tijd duizend jaar stil lijkt te hebben gestaan. In welk deel van het park je ook bent, er is altijd wel een kasteel, fort of burcht in de buurt om te bezoeken.

Fort Königstein in Nationaal Park Sächsische Schweiz

Wandelen

In het Nationaal Park ligt zo’n vierhonderd kilometer aan wandelpaden en als je de omliggende omgeving meerekent bevat het gebied zelfs elfhonderd kilometer aan paden. Alle paden zijn goed gemarkeerd en navigeren in de omgeving is daardoor erg gemakkelijk. Er zijn wandelroutes te vinden voor elke moeilijkheidsgraad. De officiële website van het Nationaal Park Saksisch Zwitserland heeft een erg uitgebreid overzicht van diverse wandelroutes. Kies van tevoren een of meerdere mooie wandelingen uit en ga goed voorbereid op pad. Bij de informatiepunten kun je uiteraard nog meer informatie krijgen over de mooiste wandelroutes.

Nationaal Park Sächsische Schweiz biedt genoeg mogelijkheden voor wandelingen

Fietsen

Een aantal wandelpaden binnen het Nationaal Park zijn ook aangemerkt als fietspad. Deze (bos)paden zijn wel vaak smal en niet geasfalteerd. Ook zul je regelmatig flinke beklimmingen moeten maken en moet je rekening houden met takken op het pad; je ziet er dan ook vooral mountainbikers. De fietspaden zijn verbonden met het nationale Elbe-fietspad en het Boheemse fietspadennetwerk. Deze paden zijn wel grotendeels goed geasfalteerd. Om jouw fietstocht in het Nationaal Park wat eenvoudiger te maken, rijden er speciale fietsbussen. Deze bussen brengen jou en je fiets naar de mooiste plekken om een fietstocht te beginnen.

Fietsen in Nationaal Park Sächsische Schweiz

Boottochten

Wil je op een andere manier genieten van de prachtige natuur van het gebied? Dan is een riviercruise op een historisch stoomschip een goed idee. Stap in Dresden aan boord van een van de oude boten, zoek een mooi plaatsje op het dek en geniet ontspannen van al het moois dat voorbij zal komen. Ook zijn er langs de rivier verschillende verhuurders van kano’s en motorboten te vinden. Huur een boot voor een paar uurtjes, of ga de hele dag begeleid op pad. De keuze is aan jou.

Boottocht in Nationaal Park Sächsische Schweiz

Kirnitzschtal-tram

Een ritje met de nostalgische Kirnitzschtal-tram is een unieke belevenis. Nergens anders ter wereld kun je een Nationaal Park binnenrijden met een tram. De trambaan van acht kilometer loopt van Bad Schandau naar de Lichtenhain-waterval en bestaat al sinds 1898. Onderweg zal de tram een aantal keer stoppen. Deze haltes zijn de perfecte startpunten voor prachtige wandelingen.

Kirnitzschtal-tram in Nationaal Park Sächsische Schweiz

Busreizen

Door Nationaal Park Saksisch Zwitserland rijden verschillende bussen langs alle belangrijke bezienswaardigheden. Veel van de bushaltes zijn het startpunt voor mooie wandelroutes, waarbij je later weer bij een andere halte op de bus kunt stappen. In fascinerende vintage bussen en treinen brengt de Saksisch-Bohemische Nationaal Park Express je naar de populairste bestemmingen van de omgeving. Kijk van tevoren goed welke route je wilt reizen.

Tourbussen Saksisch Zwitserland

Vervoer

Het Nationaal Park Sächsische Schweiz is goed te bereiken per auto. In de buurt van grote bezienswaardigheden ligt vaak een parkeerplaats. In het Nationaal Park kun je ook kiezen voor een van de andere vervoersmiddelen, om zo de beleving nog specialer te maken. De natuur ervaar je het beste tijdens een wandel- of fietstocht.

Ballon!