Reisinfo Sleeswijk-Holstein, Duitsland

In de kern van het schiereiland Jutland ligt de meest noordelijke deelstaat van Duitsland, Sleeswijk-Holstein. Deze regio ligt op de grens met Denemarken en grenst verder aan de Noordzee, de Oostzee en twee andere Duitse deelstaten. Tot halverwege de negentiende eeuw, behoorde dit stuk land toe aan Denemarken, waardoor er een aantal verschillende talen worden gesproken. Naast Duits en Deens, wordt er in sommige delen van Sleeswijk-Holstein ook Nedersaksisch, Zuid-Juts en Noord-Fries gesproken.

Lübeck, Duitsland
Sylt, Duitsland

In Sleeswijk-Holstein heeft zowel aan de Noordzee als de Oostzee verschillende gezellige badplaatsen zoals Gelting en Timmerdorferstrand. Een van de mooiste haventjes aan de oostkust is de museumhaven van Kappeln waar traditionele houten zeilschepen aangemeerd liggen. Een ander gezellig plaatsje is Laboe; een echt vissersdorpje. De Oostzee is perfect om te leren zeilen en langs de kust heb je veel wandel- en fietspaden. Ook zijn er speciale routes uitgezet voor nordic walking, een vrij populaire sport in dit gebied. Langs het kustgebied van de Noordzee staat bijna altijd een sterke wind, wat dit gebied bijzonder geschikt maakt voor strandzeilen en kitesurfen. In het zuidwesten vind je het Nationale Park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer. Dit biosfeerreservaat voor de kust behoort tot UNESCO Werelderfgoed en is het thuis voor vele planten- en diersoorten. Onder begeleiding kun je hier wadlopen of een boottocht maken naar de zeehonden die liggen te luieren op zandbanken in zee.

In het zuidoosten van Sleeswijk-Holstein vind je het Hertigdom Lauenburg en Stormarn. Een groot deel van dit gebied is bedekt met bos en meren, ideaal voor een wandel-, fiets- of boottocht. Ook het binnenland wordt getypeerd door rivierlandschappen, heuvels en bossen. Er zijn veel boerderijen en boerderijwinkels, met verse groenten en fruit van het land. Het zuidwesten van de regio staat bekend om ambachten, keramiek en culturele tradities.

De oude Hanzestad Kiel is de grootste stad van Sleeswijk-Holstein en ligt aan de Oostzee. Door de eeuwen heen heeft deze stad zich ontwikkeld als grote havenstad. Ieder jaar wordt hier de Kieler Woche georganiseerd, inclusief zeilregatta. Het is een groot en gezellig evenement dat duizenden bezoekers trekt. De drukke en gezellige straatjes van Kiel, romantische binnenplaatsen, marktpleinen en de haven maken Kiel een aantrekkelijke plaats om te bezoeken.

Een stukje Nederland kom je tegen in de plaats Friedrichstadt, in het noorden. Nederlandse kolonisten brachten fraaie, oerhollandse grachten en grachtenpandjes met trapgevels mee. Ook de Hanzestad Lübeck met haar historische kerken, middeleeuwse poorten en kronkelige straatjes is zeker een bezoekje waard.

Rondreizen door Sleeswijk-Holstein, Duitsland

Een aantal van onze rondreizen voert door de regio Sleeswijk-Holstein. Je rijdt er immers vaak doorheen op weg naar bijvoorbeeld Scandinavië. Bekijk onderstaande rondreizen maar eens. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' pas je alle reizen helemaal naar wens aan.

Rondreis Denemarken Doen

Op je reis door Denemarken kun je natuurlijk de gezellige hoofdstad Kopenhagen bezoeken, maar je kunt ook het eiland Funen en schiereiland Jutland ontdekken. Bezoek de duinen en stranden voor eindeloze wandelingen en geniet van rust, ruimte en de prachtige natuur.

Nationaal Park VadehavetKopenhagen, havenVrijheid blijheid met je camperKopenhagen, zeemeermin
Rondreis Eilanden en meren van Zweden

Wist jij dat Zweden een kustlijn heeft met tienduizenden eilanden? Tijdens deze bijzondere camperrondreis bomvol eilanden en meren in Zuid-Zweden en Denemarken, staan er meerdere op het programma. Per huurcamper reis je via de unieke archipel van Göteborg naar de grote meren Väter en Vänern in het hart van Zuid-Zweden. Uitgestrekte naaldbossen, landelijke dorpen en pittoreske havenstadjes wisselen elkaar af tijdens deze unieke camperroute. Hoogtepunten zijn de eilanden Gotland en Öland in Zweden en Møn in Denemarken, maar ook de kuststadjes Västervik en Ystad zijn echte aanraders.

Mon DenemarkenVästervikRotskust bij de archipel van GöteborgBlue Lagoon Gotland
Rondreis Magisch Scandinavië

Beleef unieke ervaringen in het hoge noorden van Europa tijdens deze magische camperreis dwars door Scandinavië. Je reist vanaf Nederland naar de Noordkaap en bezoekt Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland in een reis. Je reist via hoge bergen en diepe fjorden, dwars door het toendra-landschap van Lapland naar Finland, het land van de Duizenden Meren. Bezoek de prachtige eilanden van Zweden en Noorwegen zoals Vesterålen en de Lofoten, die ook wel de mooiste bestemming van de wereld wordt genoemd. Deze droomreis combineert het allemaal!

LofotenKopenhagen, zeemerminLübeckBremen
Ballon!