Lübeck, Sleeswijk-Holstein

Lübeck Welkom in Lübeck, ‘de koningin van de Hanze’. In de middeleeuwen was deze Duitse stad aan de Oostzee de hoofdstad van het machtige handelsnetwerk dat de Hanze werd genoemd. De middeleeuwse sfeer is nog altijd goed zichtbaar in het oude centrum, dat door water wordt omringd en volledig op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Met duizend historische gebouwen waan je je bij een wandeling door de kronkelende straatjes en langs oude koopmanshuizen even terug in de tijd. Het fotogenieke Lübeck behoort tot een van de mooiste steden van Duitsland.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het oude stadscentrum

Waan jezelf in de middeleeuwen bij een wandeling door het oude stadscentrum van Lübeck. Dit centrum vol smalle straatjes, een wirwar aan sfeervolle hofjes en oude koopmanshuizen staat in z’n geheel op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het centrum wordt volledig omringd door de rivier de Trave.

Lübeck

Holstentor

In de middeleeuwen kon je Lübeck alleen binnenkomen via een van de stadspoorten. Deze poorten werden streng bewaakt en gingen ’s nachts op slot. Hiervan zijn er nog twee overgebleven, waaronder de Holstentor uit 1478. Leuk detail: de muren van de Holstentor zijn maar liefst 3,5 meter dik. Tegenwoordig zit er in de poort een klein museum over de handelsgeschiedenis van Lübeck.

Holstentor Lübeck

Rondvaart

Het oude stadscentrum van Lübeck wordt omgeven door de rivier de Trave. Het centrum ligt dus letterlijk op een eiland. Je kunt hier een boottocht maken door de kanalen, waarbij je de gevels van de koopmanshuizen vanuit een ander perspectief ziet. De boot vaart ook een stukje door de haven, de grootste Oostzeehaven van Duitsland.

Lübeck

Kathedraal van Lübeck

De eerste steen van de Dom van Lübeck werd in 1173 gelegd. De 130 meter lange kathedraal werd tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog deels verwoest, maar later weer herbouwd. Ondanks de verwoesting is een groot deel van de oorspronkelijke inrichting van de kathedraal nog aanwezig.

Lübeck

Marienkerk

De grote Marienkerk is een kerk vol pracht en praal, met een versierd plafond en grote groene torens. Het is de op twee na grootste kerk van Duitsland. De bouw begon in het jaar 1250 en duurde zo’n 100 jaar. Hier staat sinds 1968 het grootste orgel ter wereld, met 10.000 orgelpijpen en buizen tot wel 11 meter hoog. Dit orgel produceert prachtige geluiden en muziek is dan ook erg belangrijk voor de Marienkerk. Bezoek je de kerk, let dan zeker ook op het beeld van de kleine duivel naast het gebouw. Hier is een legende aan verbonden. De duivel zou namelijk langs zijn gekomen om de bouw van de kerk te stoppen, maar de bewoners van Lübeck waren hem te slim af.

Marienkerk Lübeck

Stadhuis

Het stadhuis van Lübeck is een indrukwekkend gebouw. Het stond symbool voor de trots en macht van de stad in de Hanzetijd. De bouw duurde zo’n 100 jaar, daarom zie je meerdere bouwstijlen terug. Binnen in het gebouw is de raadskamer erg mooi om te zien. Hier werd vroeger recht gesproken.

Lübeck

Beklim de Sint Petri

Lübeck heeft zoveel (kerk-)torens dat het de bijnaam ‘stad van de zeven torens’ heeft gekregen. De Sint Petri wil je echter vooral bezoeken omdat je de toren kunt beklimmen (maar met de lift omhoog kan ook!). Dit levert een mooi uitzicht over de haven en oude stad op. De toren is 108 meter hoog en het uitzichtplatform bevindt zich op 50 meter hoogte.

Lübeck

Omgeving

Badplaats Travemünde

Lübeck ligt aan de Oostzee en is daarom uitstekend te combineren met het strand. Op 20 kilometer van de stad ligt de badplaats Travemünde. Je bereikt dit strand in een klein halfuurtje vanuit Lübeck. Plof neer in een van de kleurige strandstoelen die hier in de zomer staan en kijk uit over de baai van Lübeck. Het strand is bijna twee kilometer lang, dus kun je hier ook ontspannen wandelen.

Travemünde

Vervoer

Te voet

Lübeck is uitstekend te voet te verkennen. Het is namelijk geen hele grote stad en vooral het centrum is erg compact.

Per trein

Het centraal station van Lübeck bestaat al sinds 1908. Vanaf hier vertrekken treinen naar onder andere het 60 kilometer verderop gelegen Hamburg en de badplaats Travemünde.

Geschiedenis

De Noord-Duitse stad Lübeck werd in 1143 gesticht als eerste westerse stad aan de Oostzeekust. In de eeuwen daarvoor waren er al Slavische nederzettingen langs de rivier de Trave. De echte groei van Lübeck ontstond toen de stad in 1226 door keizer Frederik II werd uitgeroepen tot ‘vrije rijksstad’ van het Germaanse rijk. Daarmee gingen de stadspoorten letterlijk open voor handelaren.

Tussen de twaalfde en zestiende eeuw werkten veel Duitse en Nederlandse steden samen in een handelsverbond. Dit handelsverbond werd de Hanze genoemd en de deelnemende steden Hanzesteden. Het doel was om zoveel mogelijk handel te drijven, geld te verdienen en wederzijds te profiteren. Lübeck was een van deze Hanzesteden en wist zelfs uit te groeien tot de hoofdstad van het machtige netwerk. Bij het handelen werden contracten gebruikt die volgens het Lübecker Recht waren opgesteld. De opvolging van de afspraken in het contract kon desnoods via de rechtspraak worden afgedwongen, iets wat voor die tijd erg modern was.

Hoewel de macht van het Hanzeverbond in de zeventiende eeuw begon af te nemen, bleef Lübeck als centraal gelegen havenstad een belangrijke handelsplaats in de regio. De middeleeuwse sfeer bepaalt nog altijd het stadsbeeld van een van de mooiste steden van Duitsland. Met meer dan 1.000 oude gebouwen en een historisch centrum dat volledig op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, waan je jezelf hier gemakkelijk terug in de tijd.

In de loop der eeuwen heeft Lübeck diverse moeilijke perioden weten te doorstaan. In haar bestaansgeschiedenis waren er diverse grote branden in de stad. Vanaf het jaar 1806 werd Lübeck zeven jaar lang bezet door het Franse leger van Napoleon. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Lübeck een van de eerste Duitse steden die door de geallieerden werden gebombardeerd.

Ballon!