Sylt, Sleeswijk-Holstein

Sylt Het eiland Sylt is het grootste Noord-Friese Waddeneiland. Hier worden natuur, glamour en culinaire hoogtepunten op een unieke manier samengebracht. Het eiland wordt beschouwd als een van de mooiste plekken van Noord-Duitsland en bestaat ongeveer voor de helft uit beschermd natuurgebied. Door middel van de Hindenburgdam wordt het eiland verbonden met het vasteland. Het landschap wordt getypeerd door prachtige witte zandstranden, glooiende duinlandschappen, heide en kliffen.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Lister’s Elleboog

In het meest noordelijke stukje van het eiland vind je Lister’s Elleboog. Deze werd gevormd door de elementen water en wind en is een prachtig stukje ongerepte natuur. Behalve de twee vuurtorens vind je er verder niets. Het gebied is perfect om te voet of per fiets te ontdekken.

Lister`s Elleboog, Sylt

Oesterboerderij

In het noorden van Sylt, in het plaatsje List, bevindt zich de enige oesterboerderij van Duitsland, Sylter Royal. Ga na een rondleiding naar het proeflokaal Austernmeyer om de oesters op alle mogelijke manieren te proeven; gebakken of gerookt, natuurlijk of met spek en kruiden.

Oesters Austernmeyer

Boottocht naar de zeehondenbanken

Vaar vanuit de haven van List met een boot richting de zandbanken waar je zeehonden en bijzondere vogels kunt spotten. Of reserveer bijvoorbeeld een boottocht waar je krabben gaat vangen. Voor kinderen van vier tot acht jaar is er een avontuurlijke piratentocht van twee uur.

Zeehonden Sylt

De Rode klif

Als de avondzon op de klif valt, is deze prachtig rood-goud van kleur. De Rode klif is 52 meter hoog en bevindt zich tussen Kampen en Wenningstedt. De klif dient al eeuwenlang als oriëntatiepunt voor zeilers. Maak een begeleide wandeling waarbij je alles leert over de geologische kenmerken van het natuurschoon.

Rode klif, Sylt

Uwe Duin

De Uwe Duin is 52,5 meter hoog (een tikje hoger dan de Rode Klif) en is het hoogste punt van het eiland Sylt. Het ligt ongeveer een kilometer ten westen van het stadscentrum van Kampen en vlak bij de Rode klif. Op de top bevindt zich een uitkijkpunt dat je bereikt door 110 treden te beklimmen. Eenmaal bovenaan word je getrakteerd op spectaculair uitzicht. Bij mooi weer zie je zelfs het Deense Noordzee-eiland Rømø.

Het uitzicht vanaf de Uwe Duin

Grafheuvel Denghoog

Ten noorden van het dorp Wenningstedt ligt een van de belangrijkste graven uit het Stenen Tijdperk van Noord-Europa verborgen. De Denghoog is een soort hunebed van zo’n 5.000 jaar oud en ongeveer even oud als Stonehenge in Engeland. Het is een van de weinige originele stenen grafheuvels waar nog in gelopen kan worden.

Steentijdgraf Denghoog, Sylt

Keitum

Een van de mooiste dorpjes van Sylt, gelegen in het hart van het eiland, is Keitum. De voormalige hoofdstad van Sylt heeft een levendige geschiedenis. De rieten huizen, idyllische pleinen en eeuwenoude bomen maken Keitum tot een pareltje. Een van de bezienswaardigheden van Keitum is de St. Severin kerk. De kerk herbergt het grootste kerkorgel van Noord-Friesland met in totaal 3.145 pijpen. Daarnaast staat Keitum bekend om het ringrijden. Deze traditie wordt tot op de dag van vandaag in de zomermaanden uitgevoerd. Tijdens het evenement is het de bedoeling dat de ruiter in galop met een lans een kleine koperen ring probeert te doorboren.

Keitum, Sylt

Morsum Klif

In het meest oostelijke deel van het eiland vind je de Morsum Klif. Deze zandsteenformatie die miljoenen jaren geleden is gevormd, is twintig meter hoog en 1.800 meter lang. De zon zorgt voor een verscheidenheid aan kleuren zoals zwart, rood en wit. Een wandeling door dit gebied levert altijd een prachtig uitzicht over de Waddenzee op.

Morsum klif, Sylt

Rantum bekken

Dit stukje ongerepte natuur is het toevluchtsoord voor zeldzame trekvogels. De beste manier om dit stukje natuur te ontdekken is te voet of per fiets vanuit de haven van Rantum, in het zuiden van Sylt.

Rantum bekken, Sylt

Vuurtoren van Hörnum

Op Sylt vind je in totaal vier functionele vuurtorens, waarvan je alleen de vuurtoren in Hörnum kunt bezoeken. Een uitkijkplatform op vijftig meter hoogte geeft je een spectaculair uitzicht over het eiland.

Vuurtoren van Hörnum, Sylt

Golfen

Op het eiland zijn vier golfbanen. De onvoorspelbare zeebries en het spectaculaire uitzicht op de zee en de brede duinen zouden wel eens voor een uitdaging kunnen zorgen! De Budersand Sylt Golf Club werd in 2020 verkozen tot de beste golfbaan van Duitsland. Deze 18-holes-linksbaan ligt middenin het duinlandschap en weelderig heidegebied.

De Budersand Sylt Golf Club werd in 2020 verkozen tot de beste golfbaan van Duitsland
Ballon!