Reisinfo Thüringen, Duitsland

Thüringen staat bekend als het groene hart van Duitsland en kent een opvallende geschiedenis. Zo is het de geboorteplek van bekende Duitsers als dichters Goethe en Schiller en Martin Luther. In de dorpen en steden vind je veel burchten en kastelen die je meenemen naar een ver verleden.

Hainich, Duitsland
Weimar, Duitsland

Thüringen heeft een aantal bijzondere natuurparken. Zo is er Nationaal Park Hainich, dat het grootste beukenbos van Duitsland beschermd. Het is een van de weinige plekken waar de wilde kat nog leeft en waar een deel van de natuur bewust oerwoud blijft. In het park vind je verschillende belevingspaden zoals het Boomkronenpad. In het geliefde Thüringer Wald ligt een natuurreservaat dat door UNESCO wordt beschermd als onderdeel van het ‘Mens en Biosfeer’-programma (MAB). Dit is een wereldwijd netwerk van reservaten dat zorgt voor het behoud van de biodiversiteit en duurzame ontwikkeling. En, alsof het nog niet genoeg is, vergeet niet het uitgestrekte Harzgebergte te bezoeken met de Brockenberg als letterlijk hoogtepunt.

Voor outdoorliefhebbers liggen wandelen en fietsen natuurlijk voor de hand, maar ook de wintersporter kan terecht in Thüringen. Het Thüringer Wald kent honderden kilometers langlauf loipen en meer dan dertig skiliften en pistes. Ook voor skischansspringen, bobsleeën, sneeuwschoenwandelingen en tochten met een arrenslee zit je hier goed.

De hoofdstad Erfurt is de op een na oudste stad van Duitsland en heeft een mooi oud centrum waar veel karakteristieke gebouwen de tijd goed doorstaan hebben. Als snack eet je er een Thüringer bratwurst. Op houtskool bereid en geserveerd op een pistoletje met echte Thüringer mosterd naar geheim recept. Ook buurstad Weimar is een bezoek waard. Een groot deel van het centrum is onderdeel van UNESCO’s werelderfgoedlijst. Weimar is ook de plek waar Walter Gropius in 1919 Bauhaus vestigde en waar je vandaag de dag het Bauhaus-museum, het Haus am Horn en de Bauhaus universiteit kunt bezoeken om meer te leren over de opvallende bouwstijl.

Rondreizen door Thüringen, Duitsland

Onze rondreis Nostalgische DDR brengt je onder andere naar Weimar. Meer van Thüringen zien? Klik dan op 'bewerk in routeplanner' en voeg plaatsen toe.

Rondreis Nostalgische DDR

De Nostalgische DDR route is een unieke rondreis door voormalig Oost-Duitsland, waarbij je een stap terug doet in de tijd van het IJzeren Gordijn. Via historische steden, indrukwekkende overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog en bijzondere natuurgebieden ga je op onderzoek naar het heden en verleden van de oude DDR.

DresdenSächsische SchweizMcRent camperBerlijnse Muur
Ballon!