Nationaal Park Hainich, Thüringen

Nationaal Park Hainich Nationaal Park Hainich is klein, maar fijn! Het is het enige Nationale Park van Thüringen en meteen een van de oudste beukenbossen in Europa. Op ontdekkingstocht door dit bijzondere park kom je zeker een aantal van deze enorme bomen tegen. Wandel over het boomkroonpad, bezoek het historische centrum van Lutherstad Eisenach of maak een stadswandeling door Mühlhausen, het kan hier allemaal.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Nationaal Park Hainich

In het voorjaar strekt een witte bloemendeken van daslook zich uit onder de bomen, de natuur kan hier helemaal zijn gang gaan. De oudste boom in het park is dan wel geen beuk, maar een 800 jaar oude eikenboom van bijna 5,5 meter dik, de Betteleiche. In het oude bos leven veel verschillende diersoorten, waaronder verschillende spechten en de Europese wilde kat. De kans is klein dat je deze laatste tegenkomt in het bos, maar je weet het nooit. Het Nationaal Park centrum ligt in Thiemsburg, hier vind je veel informatie over het park, het is ook het beginpunt van verschillende wandelingen.

Nationaal Park Hainich

Boomkroonpad en wilde katten

Bij het Nationaal Park centrum in Thiemsburg ligt het ruim 500 meter lange boomkroonpad. Deze neemt je mee langs de toppen van de bomen waar je een prachtig uitzicht hebt over het Nationale Park, vooral vanuit de uitkijktoren. In de herfst verkleurt het loofbos schitterend. De Europese wilde kat leeft weliswaar in dit park, maar ze zijn erg schuw. Wil je ze toch even zien, er is een opvang voor deze viervoeters in het dorpje Hütscheroda. Je kan hier een mooie wandeling maken over een bospad waar je veel informatie leest over deze katachtigen.

Boomkroonpad Nationaal Park Hainich

Wandelen en fietsen

Ruim 120 kilometer aan wandelpaden wachten op je. Een aantal lange-afstandswandelpaden lopen dwars door dit park, maar er zijn uiteraard ook kortere wandelingen. De meeste routes zijn rondwandelingen, je loopt dus zelden hetzelfde pad terug. In het weekend kan je een wandeltocht met een boswachter maken, deze vertelt je heel veel over de flora en fauna in dit gebied. Voor fietsliefhebbers is er een route dwars door het park. Deze 25 kilometer lange Nationalpark-Rundweg voert over bospaden en landweggetjes. Deze begint bij het boomkroonpad en neemt je onder andere mee langs de bijzondere Betteleiche, deze zomereik wordt op 800 jaar oud geschat.

Wandelen Nationaal Park Hainich

Lutherstad Eisenach

De prachtige stad Eisenach heeft een historisch centrum. Dwaal in de Altstadt langs het gotische raadhuis, de twaalfde-eeuwse kerk, de Georgenkirche en het Lutherhuis, een van de oudste vakwerkhuizen in de stad. De belangrijkste bezienswaardigheid is kasteel Wartburg, hier vertaalde Maarten Luther het nieuwe testament naar het Duits, toen hij in het kasteel ondergedoken zat. Eisenach is een echte muziekstad, de bekende componist Johann Sebastian Bach werd hier geboren. Maar componisten zoals Telemann, Pachelbel en Wagner, hebben hier gewoond en gewerkt. In het Bachhuis vindt je een tentoonstelling over deze componist.

Eisenach, Thuringen

Bad Langensalza

De naam doet het al vermoeden, Bad Langensalza is een kuuroord, door de zwavelbronnen die hier ontdekt werden. Daarnaast is hier ook een bron met zout water ontdekt, niet verwonderlijk dat je hier verschillende thermaalbaden vindt. Een hiervan is de Rosengarten, een prachtig aangelegde rozentuin. Hoewel je hier niet direct in het water kan genieten is het een fijne plek om te ontspannen, net als in de naastgelegen Japanse tuin. Het historische centrum van de stad is ook een aanrader. De oude stadsmuur is mooi bewaard gebleven en er zijn twee kastelen, de Dryburg in het centrum en Slot Friederiken net buiten de oude stadsmuur.

Bad Salzungen Thuringen

Mühlhausen

In de prachtige stad Mühlhausen is veel te zien en te doen. Te beginnen met een stadswandeling door het historische centrum. Dwaal langs de vele verschillende kerken, zoals de gotische Divi-Blasii-Kerk, Marienkerk en de Sankt-Petri-Kerk. Van de oude stadsmuur is veel bewaard gebleven en je kan de nu nog 2,2 kilometer lange muur en verschillende poorten bezoeken. Het gotische raadhuis stamt uit de dertiende eeuw en herbergt prachtige schilderingen. Een frisse neus haal je in de groene parken die je op verschillende plekken vindt. Op een regenachtige dag zijn het brandweermuseum en het telefoniemuseum leuke uitstapjes.

Muhlhausen Thuringen
Ballon!