Weimar, Thüringen

Weimar Als je van de Duitse geschiedenis en cultuur houdt, kun je een bezoek aan Weimar eigenlijk niet overslaan. Deze stad wordt gezien als het Duitse epicentrum van de achttiende-eeuwse Verlichting. De lijst met beroemdheden die in Weimar gewerkt en geleefd hebben is lang. Onder andere Nietzsche, Goethe, Bach, Kandinsky en Liszt hebben tijd in Weimar doorgebracht. Herinneringen aan deze grootheden zijn overal in de stad terug te vinden. De binnenstad heeft veel oude, kleurrijke gebouwen en prachtig plein met het historische stadhuis.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hertogin Anna Amalia-bibliotheek

Een van de grote publiekstrekkers in Weimar is deze schitterende bibliotheek. De bibliotheekzaal in rococostijl bestaat uit drie verdiepingen en omvat circa één miljoen boekdelen. Helaas heeft in 2004 een rampzalige brand een groot deel van de bibliotheekzaal en tienduizenden boeken verwoest. Gelukkig kon door middel van donaties deze onvervangbare zaal worden herbouwd en konden boeken worden gerestaureerd. Per dag mogen er maar 290 mensen de rococozaal bezoeken. Dit betekent dat je ruim van tevoren online je kaartjes moet reserveren. Per dag worden er vanaf 9.00 uur vijftig kaarten aan de kassa van de historische bibliotheek verkocht. Deze kaarten zijn altijd razendsnel uitverkocht. De rest van het gebouw is ongelimiteerd te bezoeken.

Hertogin Anna Amalia bibliotheek, Weimar

Slot Belvedere

In Weimar staan verschillende kastelen en historische huizen, maar Slot Belvedere is toch wel een van de elegantste. Het achttiende eeuwse slot, in barokstijl, vormt het middelpunt van een groot complex met veel bijgebouwen en werd in het verleden gebruikt voor festiviteiten. Het kasteel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en huisvest een prachtige collectie fraaie meubels en kostbaar porselein. Ook buiten valt genoeg te kijken. In de botanische tuin zijn veel exotische planten en bloemen. Maak vooral een wandeling door de achttiende en negentiende eeuwse kasteeltuinen in Franse en Engelse stijl.

Slot Belvedere, Weimar

Concentratiekamp Buchenwald

De geschiedenis van Weimar bestaat helaas niet alleen uit mooie herinneringen. Concentratiekamp Buchenwald, op zo’n tien kilometer vanaf het stadscentrum, is hier een voorbeeld van. Dit maakt deze bezienswaardigheid uiteraard niet minder belangrijk of indrukwekkend. Op het terrein zijn nog diverse gebouwen van het concentratiekamp te bekijken. Ook is de toegangspoort met de wachttorens bewaard gebleven. In het vroegere depot is een indrukwekkende tentoonstelling te zien over de geschiedenis van Buchenwald. Alle aspecten van het vroegere concentratiekamp worden gedetailleerd beschreven en er zijn verschillende, soms lugubere, objecten te zien. In andere gebouwen zijn een kunstexpositie en wisselende tentoonstellingen te bekijken. Toegang tot concentratiekamp Buchenwald is gratis.

Concentratiekamp Buchenwald, Weimar

Weimar Haus

Hoewel je in dit museum heel veel leert over de lange geschiedenis van Weimar, gebeurt dit niet zoals in een klassiek museum. Je gaat niet alleen dingen uit de geschiedenis van de stad zien en lezen, maar zult ze ook kunnen voelen, ruiken en horen. Een bezoek aan het Weimar Haus moet je ervaren. Vooral voor kinderen is dit een erg leuke manier om in aanraking te komen met de rijke historie van de stad.

Weimar Haus

Shakespeare-monument in Park aan de Ilm

Een keuze maken uit de vele parken en tuinen in Weimar is bijna onmogelijk, maar dit park aan de rivier de Ilm is altijd een goede keuze. Het park werd vanaf 1778 met medewerking van Goethe aangelegd. Je hoeft het park niet ver in te lopen en je kijkt al uit op het idyllische Ilmdal. Iets verder gelegen in het park kom je een Shakespeare-monument tegen. Dit monument werd in 1904 ontworpen en was het eerste monument voor Shakespeare op het vasteland van Europa. Aan de westzijde van het park staat het Liszt-huis. Het is zo ingericht dat het lijkt alsof de componist er nog zou kunnen wonen.

Park aan de Ilm

Veel interessante musea

In Weimar zijn veel interessante musea te bezoeken. Het Goethe-huis is een van de bekendste, maar ook het Bauhaus-museum is erg populair. Als je meer te weten wil komen over de rijke geschiedenis van Weimar, is het Stadsmuseum een aanrader. Liefhebbers van moderne kunst mogen het Nieuwe Weimar museum niet missen. En voor de prehistorische geschiedenis van Thüringen moet je in het Thüringen Museum zijn. Let er op dat veel musea niet de hele week geopend zijn.

Bauhaus museum

Vervoer

Als je van plan bent om een groot deel van de toeristische bezienswaardigheden in Weimar te bezoeken, is het aan te raden om een Weimar-kaart aan te schaffen. Met deze kaart kun je gratis naar binnen bij veel musea, reis je gratis met de stadsbussen en kun je een gratis stadsrondleiding doen. Ook krijg je korting op veel andere activiteiten en bezienswaardigheden. De kaart is online te koop, maar is ook verkrijgbaar bij de lokale VVV en in verschillende hotels.

Ballon!