Åland-eilanden, West-Finland

Aland-eilanden Wil je iets bijzonders en een nieuwe bestemming ontdekken? Denk dan eens aan Åland, een eilandengroep bestaande uit zo'n 20.000 eilanden, waarvan er ruim 60 bewoond zijn. De eilanden liggen tussen Finland en Zweden in en zijn verbonden middels bruggen en veel ferry-overtochten. Kortom, een echte eilandhop-bestemming. De havenstad Mariehamn is de enige stad op het eiland. Stap op het drijvende museumschip Pommern of struin langs de boetiekjes en winkels. Verken het middeleeuwse kasteel Kastelholm in Sund en het pittoreske postkantoor Eckerö Post-och Tullhus vlakbij Eckerö. Tijdens je ontdekkingstocht op de Åland-eilanden ervaar je dat er een mix is van Zweedse, Russische en Finse invloeden. De spreektaal is Zweeds, maar Åland behoort toe aan Finland en heeft een eigen autonome status, zichtbaar aan de eigen vlag en postzegel.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hoe reis je naar de Åland-eilanden?

  • De belangrijkste stad van de Åland-eilanden is Mariehamn. Vanaf zowel Stockholm (Zweden) als Turku (Finland) kun je een ferry boeken naar de stad Mariehamn. De overtocht duurt in beide gevallen ongeveer 5,5 uur.

  • Vanaf West-Finland (bij Turku) naar de Åland-eilanden kun je ook een prachtige, scenic eilandhop-route pakken, Ålandstrafiken. Het rijden van deze route is een echte aanrader en bestaat uit meerdere kortere ferry-overtochten, bruggen en dijken. Twee van deze ferry-overtochten raden we aan om te reserveren. De ferry-route vanaf Osnäs (ten noorden van Turku) naar Åva (Brandö) en van Torsholma (Brandö) naar Hummelvik (Vårdö). Op Brandö kun je dan b.v. overnachten in het Skärgårdshotell Gullvivan en de volgende dag reis je dan door van Brandö naar Vårdö.

  • Vanaf Zweden naar de Åland-eilanden kun je rechtstreeks vanuit Stockholm naar de hoofdstad Mariehamn (5,5 uur), maar ook wordt vaak de kortere oversteek van Grisslehamn (1,5 uur ten noorden van Stockholm) naar Eckerö (Åland) geboekt. Deze overtocht gaat frequenter dan de route Stockholm - Mariehamn en doet er maar 2 tot 2,5 uur over.

  • Ook is er een klein vliegveld bij Mariehamn. Er zijn vluchten mogelijk vanaf Amsterdam met een overstap via Stockholm, Helsinki of Turku.
Mariehamn Aland-eilandenSkargards Aland-eilanden

Mariehamn

Het idyllisch stadje Mariehamn is een prima uitvalsbasis om Åland te verkennen. De haven vormde voorheen de thuisbasis van grote zeilschepen wat nog steeds zichtbaar is aan de scheepsbouw en oude ambachten in de stad. Bezoek het Scheepvaartmuseum of stap op het drijvende museumschip de Pommern. Vlak bij de historische haven ligt het stadscentrum met een prachtig uitzicht over het water. Voor kunstliefhebbers is een bezoek aan het Kunstmuseum van Åland zeker de moeite waard. Geniet van de natuur rondom Mariehamn en verken de naburige kleine eilanden door een kajak te huren. Of maak een boottocht door de visrijke wateren van de regio.

Mariehamn, Aland-eilanden

Pommern en het Maritiem Museum

Naast het Scheepvaartmuseum ligt het Pommern-schip, een prachtig bewaard gebleven koopvaardijboot met vier masten. Het schip vervoerde ooit tonnen graan en een bemanning van 26 man op de handelsroute tussen Australië en Engeland. Alle hutten en kajuiten zijn nog in de originele staat zodat je een goed beeld kunt krijgen van het leven aan boord. Duik in de maritieme geschiedenis van de eilanden en bekijk de collectie van meer dan 150 scheepsmodellen en zelfs een echte piratenschipvlag uit de achttiende eeuw. Maak na een bezoek aan het museum een ​​wandeling door de pittoreske maritieme wijk van Mariehamn en ontdek de traditionele graan- en bootschuren.

Pommern en het Maritiem Museum, Aland-eilanden

Kastelholm kasteel

Ongeveer vijfentwintig kilometer vanaf Mariehamn bevindt zich in Sund het middeleeuws Kastelholm kasteel. De bouw van het kasteel begon in de jaren 1380 toen Finland deel uitmaakte van Zweden. Het Finse middeleeuwse fort is van architectonische waarde door de vijftien meter hoge torens en de rood granieten muur. Neem deel aan een rondleiding door het kasteel en bekijk de exposities over de geschiedenis van het kasteel, de archeologische vondsten en zelfs een middeleeuwse schat met zilveren munten.

Kastelholm kasteel, Aland-eilanden

Bomarsund

Het fort van Bomarsund was het meest imposante bouwwerk op de Åland-eilanden. Oorspronkelijk werd het gebouwd door het Russische leger als verdedigingswerk en werd tijdens de Krimoorlog in 1854 verwoest. De ruïnes van Bomarsund en de restanten van twee wachttorens zijn te bezichtigen als historisch monument. Op het nabijgelegen eilandje Prästö is in de oude pilotencabine een klein museum gevestigd.

Bomarsund, Aland-eilanden

Säskär vuurtoren

Boek een dagtocht naar deze 150 jaar oude, majestueuze buurtoren. De vuurtoren Säskär is tevens de meest afgelegen vuurtoren van Finland. Geniet tijdens de dagtocht van ongeveer vier tot vijf uur van de prachtige kustlijn van Åland en de ongerepte natuur.

Säskär vuurtoren, Aland-eilanden

Kökar eilandengroep

Vertrek met een veerdienst vanaf Lumparland naar Kökar, een van de meest afgelegen plaatsen in Finland. Kökar bestaat uit een groter eiland omringd door duizenden kleinere en vormt het meest zuidelijke deel van de archipel Åland. Ontsnap hier aan de tijd en ontdek de ruïnes van een middeleeuws klooster en de charmante oude houten huizen. Wandel langs de rotsachtige kust en pittoreske baaien en geniet van de rust en eindeloze vergezichten.

Kökar, Aland-eilanden

Eilandje Kobba Klintar

Het kleine onbewoonde eiland Kobba Klintar behoort ook tot de eilandengroep van Åland. Het oude loodsgebouw op het eiland fungeerde, met de hand gedreven misthoorn, als navigatiepunt voor zeelieden op weg naar Mariehamn. In het naastgelegen nieuwere gebouw staat een grotere misthoorn, aangedreven door een dieselmotor, deze wordt tijdens het hoogseizoen nog aan toeristen getoond. Boek een excursie die vertrekt vanaf het museumschip de Pommern in Mariehamn of huur zelf een boot en bezoek het oude loodsgebouw op het onbewoonde eiland.

Kobba Klintar, Aland-eilanden

Eiland Kumlinge

De veerdienst vanaf Hummelvik brengt je naar het eiland Kumlinge. De authentieke apotheek is een bezoek waard. Stap even binnen voor een kleine aankoop en bekijk de prachtige, historische apothekerskasten met kleurrijke flessen en laden. Breng een bezoek aan de Kumlinge kerk St. Anna. De kerk uit de veertiende eeuw staat bekend om de prachtige fresco's uit het vorige millennium, een gotisch altaarstuk en doopvont. Maak een wandeltocht over het eiland langs prachtige rotsformaties gevormd door de invloeden van de ijstijd en het water.

Kumlinge, Aland-eilanden

Duiken

Ten zuidoosten van Mariehamn liggen tal van scheepswrakken. Al sinds de oudheid vormt de archipel een handelsroute tussen Finland en Zweden en vormde de scheren en eilanden een bedreiging van schade aan de schepen. Mede door het kristalheldere water en het hoge aantal van scheepswrakken is deze locatie geliefd onder de duikers.

Duiken bij de Aland-eilanden

Fietstocht

Het vlakke en schilderachtige terrein van Åland maakt het gebied tot een waar paradijs voor fietsers. Volg de gemarkeerde fietsroutes over de eilanden en ontdek zo de prachtige natuur, historie en middeleeuwse locaties die de eilandengroep te bieden heeft. Maak gebruik van veerdiensten die je gratis van het ene eiland naar het andere eiland vervoeren.

Fietstocht, Aland-eilanden

Kajakken

Kajakken is de manier om je een te voelen met de natuur. De Åland-eilanden lenen zich perfect voor een individuele tocht of een georganiseerde excursie. Peddel langs de grillige kustlijn en ontdek de prachtige natuur die je vanaf het water kunt ontdekken. Misschien zie je wel zeldzame dieren die hier leven, zoals zeearenden.

Kajakken, Aland-eilanden
Ballon!