Nationaal Park Archipel, West-Finland

Nationaal Park Archipel Ontdek dit prachtige natuurwonder! Tussen de 20.000 en 50.000 eilanden van dit Nationale Park behoren tot de grootste archipel ter wereld. Het gebied maakt onderdeel uit van de Oostzee tussen de Botnische Golf, de Finse Golf en de Zee van Åland. De Archipel varieert van kleine rotseilandjes tot de grotere eilanden die bewoond zijn. Maak gebruik van de veerpontjes of bruggen om een bezoek te brengen aan de eilanden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Turku

De oudste stad van Finland, Turku, ligt aan de monding van de rivier de Aura en maakt deel uit van het beschermde Nationaal Park Archipel. Het oudste gebouw in de stad is de kathedraal en door de specifieke bouwstijl het toonbeeld van elegantie en schoonheid. Bezoek het Turku Art Museum en loop richting het centrum voor een heerlijke lunch in de markthal Turun Kauppahalli. Wandel over de boulevard voor een rondleiding door het imposante kasteel van Turku. Vanaf de stad Turku en de nabijgelegen plaats Naantalli varen regelmatig veerboten naar de Åland-eilanden.

Turku, Nationaal Park Archipel

Eiland Kumlinge

De eilandengroep Kumlinge, in het noordoostelijk gedeelte van de archipel, bestaat uit meer dan 800 eilanden. Van deze eilanden zijn vier eilanden bewoond. Kumlinge, Seglinge, Enklinge en Snäckö kunnen bereikt worden met kleine veerdiensten. Het eiland Kumlinge is het grootste eiland van de groep. Bezoek de Kumlinge kerk Sint Anne en bekijk de beroemde krijtschilderijen uit het vorige millennium.

Eiland Kumlinge, Nationaal Park Fins Archipel

Eiland Nagu

Het idyllische eiland Nagu ligt genesteld tussen Pargas en Korpo. Om het centrum van Nagu te bereiken, is een oversteek met een veerdienst vanuit Pargas noodzakelijk. Het levendige havenstadje Nagu, opgetrokken in Zweedse stijl, heeft aan de boulevard een aantal gezellige boetiekjes met souvenirs, designer matrozenkleding en restaurants met verse vis. Vergeet je verrekijker niet! De moerassige inhammen van het eiland zijn een uitstekend leefgebied voor wadvogels.

Eiland Nagu, Nationaal Park Archipel

Eiland Jurmo

Het pittoreske eiland Jurmo vormt door de rotsachtige kusten en de uitgestrekte heidevelden een optimaal leefgebied voor zeldzame vogels. Ga aan wal bij de haven aan de zuidkant van het eiland en ontdek het eiland te voet. Voor een lekkere lunch biedt het lokale restaurant gerechten gemaakt van verse lokale producten en het staat bekend om de steaks van vlees van de Highland koeien die op het eiland grazen. Huur een kajak en ontdek vanaf het water de prachtige kustlijn.

Eiland Jurmo, Nationaal Park Archipel

Eiland Utö

Neem vanuit het eiland Nauvo de veerdienst naar dit meest zuidelijke eiland van de Archipel. Deze veerdienst gaat een keer per dag en daarom is een verblijf voor een nacht aan te bevelen. Ontdek de gezellige haven, de ruige kust en de gastvrijheid van de lokale bewoners. Er is een klein museum en een kruidenierswinkel waar je het overheerlijke brood saaristoleipä kunt kopen. Bezoek het symbool van het eiland, de vuurtoren, die als eerste van Finland in 1763 werd gebouwd. Vanaf de vuurtoren heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving. Jaarlijks wordt het eiland bezocht door vele vogelliefhebbers om een glimp op te vangen van de trekvogels zoals de noordse sterns, eidereenden en grote zee-eenden.

Eiland Utö, Nationaal Park Archipel

Åland-eilanden

Tussen Finland en Zweden ligt deze schitterende eilandengroep in de Archipel zee. Vanuit beide landen is het eiland Åland via een veerdienst goed bereikbaar. Het bijzondere aan Åland is dat het eiland een Finse regio is met een autonome regering die onder andere herkenbaar is door de eigen vlag, de kentekenplaten en postzegels. Ontdek de winkelstraat met gezellige cafés, winkeltjes en musea in de hoofdstad Mariehamn. Het scheepvaartmuseum laat je op een interactieve wijze kennismaken met de historie van de scheepvaart. De burcht Kastelholms Slott is zeker een bezoek waard. Het kasteel uit de veertiende eeuw kent een lange geschiedenis van veldslagen.

Fort van Bomarsund, Åland
Ballon!