Kokkola, West-Finland

Kokkola, Finland Eens was Kokkola de rijkste stad van Finland met de grootste koopvaardijvloot van het land. Deze rijkdom en geschiedenis is vandaag de dag nog steeds zichtbaar. Wandel door de oude arbeiderswijk Neristan waar vroeger de vissers en zeevaarders woonden. Zoek naar kleine porseleinen hondjes op de vensterbank die volgens de traditie aangaven of de man thuis of op zee was.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Neristan

Struin door de sfeervolle straatjes van Neristan, het oude centrum dat vol staat met kleurrijke houten huizen. De oudste huizen gaan terug tot de zeventiende eeuw. Bordjes op de gevels vertellen over de vroegere bewoners en de geschiedenis van deze voormalige arbeiderswijk. Je kan ook een rondleiding met een gids nemen. Deze neemt je mee naar bijzondere plekjes en geeft nog meer achtergrondinformatie. Bezoek het oudste gebouw uit 1696 dat is omgetoverd tot een museum over de zeevaardersgeschiedenis.

Neristan, houten stad, Kokkola

Museum kwartier

Voor de kleine grootte van het stadje heeft Kokkola opvallend veel musea. In het museumkwartier vind je onder andere het K.H. Renlund's Museum, dat eigenlijk uit vier verschillende gebouwen bestaat. Het hoofdgebouw van het K.H. Renlund stelt hedendaagse kunst tentoon, het Pedagogy museum is een oude school en leert je over de geschiedenis van het Finse onderwijs en de handelaarshuizen Lassander en Roos geven een beeld van het leven in andere tijden. Een ander museum in het museumkwartier is Kieppi, Kokkola's Natuurhistorisch Museum. Bewonder hier een verzameling van mineralen, allerlei Finse dier- en vogelsoorten en meer dan 30.000 vlindersoorten.

Musea, Kokkola

Englanninpuisto

Op de plek waar vroeger een markt was voor de handel in teer ligt nu het uitgestrekte Engelse park. Het park is een mooi stukje groen in de stad en nodigt uit tot een wandeling. Volg de Sundet rivier richting het noorden en je komt uit bij de Botnische golf en het strand van Halkokarin. Bezichtig onderweg een boot van de Engelse Koninklijke Marine die tijdens een slag bij de wijk Halkokari als onderdeel van de Krimoorlog is veroverd. De Engelse soldaten die tijdens deze slag zijn gesneuveld, hebben hun laatste rustplaats gekregen op de Maria begraafplaats in de stad.

Englanninpuisto park, Kokkola

Tankar eiland

Op nog geen vijftien kilometer van de kust ligt Tankar. Dit eiland was in de negentiende eeuw de basis voor visserij en de zeehondenjacht. Een klein museum over de geschiedenis van de zeehondenjacht en de verdwaalde oude vissershuisjes in het landschap herinneren nog aan deze tijd. Tegenwoordig wordt Tankar ook wel het vuurtoreneiland genoemd vanwege de nog werkende vuurtoren die hier staat. Verken de prachtige natuur op het eiland en houd je ogen open voor de bijna 300 vogelsoorten die het eiland hun thuis noemen. Neem de boot vanaf Kokkola voor een leuke dagtrip naar Tankar eiland!

Tankar eiland Kokkola
Ballon!