Vaasa, West-Finland

Vaasa, West-Finland De langste brug van Finland, een archipel met 5.000 eilanden, meer dan twintig musea en de meest zonnige stad van het land. Als het op statistieken aankomt, heeft Vaasa niets te klagen. Dankzij haar universiteit is het stadje aan de Botnische Golf bovendien erg levendig, met genoeg keus wat betreft bezienswaardigheden. Wandel door het park met de ruïnes van Oud Vaasa, leer meer over de aarde in Museum Terranova en neem een duik bij een van de stadsstranden. Maak daarna een rit naar de Replot-brug. Dit iconische bouwwerk vormt de toegangspoort tot de Kvarkenarchipel, een natuurgebied vol eilanden, uitkijktorens en wandelroutes. Ga je mee op ontdekkingstocht?

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ruïnes van Oud-Vaasa

Toen Vaasa in 1606 door de Zweedse koning Charles IV werd gesticht, stond het stadje op een andere locatie dan tegenwoordig. Door een verwoestende brand in 1852 bleven er van het oude Vaasa namelijk alleen ruïnes over. Je vindt ze op tien minuten rijden of twintig minuten fietsen van het centrum van het moderne Vaasa. Bij de wederopbouw werd Vaasa namelijk zes kilometer verderop geplaatst, in de buurt van een betere haven. De ruïnes van Oud Vaasa zijn nu een groot park, waar je kunt wandelen tussen de overblijfselen.

Ruïnes van Oud-Vaasa

Markthal

De Markthal in Vaasa, gebouwd in gotische stijl, is een van de oudste van Finland. Het is een fijne plek voor een budgetvriendelijke lunch of om lokale specialiteiten in te slaan. De inwoners van Vaasa geloven dat ingrediënten het beste puur moeten blijven, zonder al teveel poespas. Daarnaast staat de regio rondom Vaasa bekend als een van de beste plekken in Finland om te vissen. Ga je voor een portie snoek, baars of misschien een zalmsoep? Eet smakelijk!

Markthal, Vaasa

Kuntsi Museum voor Moderne Kunst

In dit museum draait alles om moderne kunststromingen, zoals pop art, surrealisme en postmodernisme. Je bewondert er meer dan 900 kunstwerken vanaf 1950 tot aan het heden. Het museum, dat vlakbij het centrale marktplein ligt, werd vernoemd naar de Finse kunstverzamelaar Simo Kuntsi. Op maandag is het museum gesloten.

Kuntsi Museum, Vaasa

Terranova Museum

Wist je dat het aardoppervlak in dit deel van Finland elk jaar negen millimeter stijgt? De reden hiervoor ontdek je in Museum Terranova. Dit museum focust zich op de natuur rondom Vaasa, van de IJstijd tot aan vandaag de dag. Het geeft interessante achtergrondinformatie voor wie een bezoek wil brengen aan de Kvarken-archipel, het natuurgebied vol water, bossen en eilanden vlakbij Vaasa. Dit natuurgebied staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat komt mede door de geologie die hier nog altijd in beweging is. Het museum is op maandagen dicht.

Kvarkenarchipel, Vaasa

Kvarken-archipel

World Heritage Gateway, op een kwartier van Vaasa, is het bezoekerscentrum voor de Kvarken-archipel. Als je van plan bent de archipel te bezoeken, is dit een uitstekend startpunt. Ook vertrekken hier in de zomermaanden boottochten door de archipel, bijvoorbeeld naar het eiland Valsörarna met een vuurtoren die wel iets weg heeft van de Eiffeltoren. Daarnaast is dit bij uitstek de plek om te leren over de geologie van het gebied. Het prachtige gebied is een must-see voor natuurliefhebbers. De archipel bestaat uit 5.600 eilanden en heeft een plekje veroverd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De impact van de IJstijd is hier nog goed te zien. Nog jaarlijks stijgt het oppervlakt. Daardoor rijzen er alsmaar meer rotseilanden op uit de zee.

Kvarkenarchipel, Vaasa

Wandelen

In de Kvarken-archipel kun je uitstekend wandelen, fietsen, kajakken en vissen. Bootexcursies vertrekken vanaf de World Heritage Gateway, maar ook vanuit de haven in Vaasa. Bezoek bijvoorbeeld de omgeving van Sommarö. Dit gebied vol bossen, meren en rotsen werd vroeger als oefenterrein gebruikt door het Finse leger. Ook het plaatsje Svedjehamn, op veertig minuten rijden van Vaasa, is een aanrader. Bekijk de rood geschilderde houten huizen in de vissershaven en wandel over de Bodvattnet-trail, een rondje van ruim drie kilometer. Voor mooie uitzichten beklim je de twintig meter hoge observatietoren Saltkaret en de uitkijktoren bij Klobbskat.

Svedjehamn, Vaasa

Söderfjärden

Door de inslag van een meteoor, miljoenen jaren geleden, ontstond er even ten zuiden van Vaasa een krater. Dat de Söderfjärden-krater helemaal rond is, kun je goed zien als je de Öjberget-heuvel beklimt. In het midden van de krater staat bezoekerscentrum Meteoria. De tentoonstelling in dit informatiecentrum vertelt je alles over de gebeurtenis die de krater creëerde. Ook zijn er een observatorium, een café en een toren vanaf waar je vogels kunt spotten. Dit gebied is namelijk populair bij kraanvogels.

Meteoor, Vaasa

Replot-brug

Met een lengte van iets meer dan een kilometer is dit de langste brug van Finland. Vanaf het centrum van Vaasa ben je er met een autorit van een kwartiertje. Je kunt ook over de brug fietsen. Of parkeer je auto aan de voet van de brug, bij restaurant Berny’s, en stap even uit om foto’s van het iconische bouwwerk te maken. Voordat deze brug in 1997 werd aangelegd, waren de Finnen voor de oversteek op veerboten aangewezen. Onderaan de brug staat ook de World Heritage Gateway, het bezoekerscentrum voor de Kvarkenarchipel.

Replot-brug, Vaasa

Haven, pier en stranden

Vaasa grenst aan de Botnische Golf en heeft daardoor niet alleen een kilometerslange kustlijn, maar ook negen openbare stranden! Statistisch gezien is Vaasa de meest zonnige stad van Finland. Het is dus de plek bij uitstek voor een strandwandeling, een wandeling over de houten vlonders bij de haven, of misschien zelfs wel een duik in zee. Langs de kust van deze universiteitsstad vind je tevens veel gezellige cafés.

Vaasa

Tropiclandia

Voor een portie waterpret hoef je in Vaasa niet per se naar de kust toe. Tropiclandia is een waterpark in een koepel vol met zwembaden, glijbanen en sauna’s. De baden zijn verwarmd en er is zowel een binnen- als buitengedeelte.

Tropiclandia, Vaasa

Overige musea

Met meer dan twintig musea hebben liefhebbers van geschiedenis en cultuur in het Finse Vaasa volop keuze! Zo zijn er een Maritiem museum, een Fotografiemuseum en musea over de thema’s oorlog, veteranen, auto’s, arbeiders en meer. Omdat het in veel gevallen om kleinschalige musea gaat, kun je voorafgaand aan een bezoek het beste de actuele openingstijden navragen.

Musea, Vaasa

Omgeving

Openluchtmuseum Stundars

Op vijftien kilometer van Vaasa vind je een van de grootste openluchtmusea van Finland. Het bestaat uit meer dan 60 historische gebouwen die, om de geschiedenis te behouden voor toekomstige generaties, vanuit de omgeving hier naartoe zijn verplaatst. Je bekijkt er molens, een dorpsschooltje, de werkplaatsen van een timmerman, smid en pottenbakker, een zeemanshuisje, rooksauna, soldatenwoning en meer. Bij veel gebouwen kun je bovendien binnenkijken. Openluchtmuseum Stundars is in de zomermaanden dagelijks geopend.

Stundars, Vaasa

Powerpark

Op tachtig kilometer van Vaasa vind je dit grote attractiepark. Het is een combinatie van een amusementspark met een kartbaan, die zelfs de langste van heel Europa is. Een wandeling door het park is leuk om te doen, want de themagebieden zijn mooi opgezet. Wie op zoek is naar een portie adrenaline kan in Powerpark prima uit de voeten. De Thunderbird-achtbaan is een van de beste houten achtbanen ter wereld en de Junker-achtbaan gaat sneller van start dan een Formule 1-auto!

Powerpark, Finland
Ballon!