Kajaani, Oulu

Kajaani, Oulu Een typisch Finse stad, omringd door bossen en meren. Dat is Kajaani, een plaats in het hart van Finland. Een Zweedse graaf stichtte Kajaani in 1651 en bouwde er een groot kasteel als bescherming tegen de Russen. Tijdens de Grote Noordse Oorlog werd kasteel Kajaneborg door diezelfde Russen opgeblazen, maar de ruïnes staan nog altijd middenin de stad. Je bekijkt de kasteelruïnes het beste tijdens een korte wandeling. Rij daarna rond het Oulujärvi-meer, een van de grootste meren van Finland, en maak fotostops bij de mooie kerken van Kajaani en Paltaniemi. Of gooi je hengel uit bij het kleine Ruuhijärvi-meer, dat bekend staat om de hoge vangkans.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ruïnes van kasteel Kajaani

In de zeventiende eeuw had Kajaani een groots kasteel: Kajaneborg. Het stond op het eilandje Linnansaari, in het midden van de Kajaaninjoki-rivier. Kasteel Kajaneborg was destijds een belangrijk militair verdedigingswerk en een gevangenis. Naar hoe het er precies uitgezien moet hebben, kunnen we nu alleen nog maar gissen. Tijdens de Grote Noordse Oorlog werd het kasteel namelijk belegerd en vervolgens opgeblazen door de Russen. Dit gebeurde in het jaar 1716. De kasteelbewoners werden door de Russen naar Siberië afgevoerd.

Kajaani, Oulu

Kainuun Museum

In dit museum staat de geschiedenis van de regio Kainuu centraal. De bijna 20.000 museumstukken, waaronder veel foto’s, geven hier een goede indruk van. Zo bekijk je er wapens die zijn gevonden bij het kasteel van Kajaani. Het museum geeft handige achtergrondinformatie voor wie op eigen gelegenheid de kasteelruïnes wil bezoeken. Ook kom je meer te weten over de teer- en houtindustrie, die erg belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van deze regio. Nog altijd werkt een groot deel van de inwoners van Kajaani in de houtverwerkende industrie. Tijdens een bezoek aan deze Finse plaats kun je dan ook vrachtwagens vol boomstammen voorbij zien rijden. Een bezoek aan het Kainuun Museum is gratis.

Kajaani, Oulu

Kerken van Kajaani

Dit is een leuke, korte fotostop in het centrum van Kajaani. De neogotische kerk uit de achttiende eeuw heeft een opvallend uiterlijk. In het ontwerp is veel hout gebruikt. Daarnaast is er slechts één klokkentoren, aan de voorkant van de kerk. Op steenworp afstand van de Lutherse kerk staat daarnaast nog een Orthodoxe kerk. Zoals gebruikelijk is bij Byzantijnse kerken, is het gebouw van binnen rijkelijk versierd met muurschilderingen en iconen. In de kleine kapel passen slechts vijftig mensen tegelijkertijd.

Kajaani, Oulu

Omgeving

Kerk van Paltaniemi

Tien kilometer ten noorden van Kajaani staat een geel, houten kerkje uit 1726. Deze kerk wordt ook wel ‘de plaatjeskerk’ genoemd. Op de muren en plafonds in de kerk zie je namelijk prachtige schilderingen uit de achttiende eeuw. Dit maakt het een populaire fotostop in de omgeving van Kajaani. Een van de meest spectaculaire schilderingen is ‘het laatste oordeel’, op het plafond boven de ingang. Deze plafondschildering laat het goede van de hemel en het slechte van de hel zien. De aanhangers van deze kerk moeten overigens wel iets over hebben voor hun geloof. Omdat de kerk geen elektriciteit of verwarming heeft, kunnen de kerkdiensten in de winter ijzig koud zijn. Voor toeristen is de kerk tussen eind mei en half augustus te bezoeken.

Kajaani, Oulu

Meren

Kajaani ligt in een omgeving vol meren. Zo ligt het plaatsje aan de oostkant van het Oulujärvi-meer, een van de grootste meren van Finland. In deze groene omgeving is het heerlijk wandelen, kajakken en vogels spotten. In de maand juli kun je het Oulujärvi-meer bovendien op een bijzondere manier verkennen. Vanuit Kajaani vertrekken dan namelijk begeleide boottochten met een historisch stoomschip van meer dan honderd jaar oud. Daarnaast kun je helemaal om het meer heen rijden. Onderweg neem je dan de gratis veerboot voor de oversteek naar het eiland Manamansalo, dat middenin het Oulujärvi-meer ligt. Dit eiland staat vol met dennenbomen. Andere meren in de buurt zijn het Nuasjarvi-meer en het kleine Ruuhijärvi-meer, dat bekend staat als een uitstekend meer om in te vissen.

Nuasjarvi-meer, Oulu
Ballon!