Vuokatti, Oulu

Vuokatti, Oulu Denk je aan Finland, dan denk je waarschijnlijk aan meren en bossen. In Vuokatti krijg je het allebei! Deze stad ligt direct aan het Oulujärvi-meer, dat zich uitstekend leent voor wandelingen, kanoën en vissen. Ook is dit een ideale plek om het Finse dierenrijk te verkennen. Op de huskyboerderij van Vuokatti kun je met ze knuffelen, wandelen en een karrenrit maken. Laat je daarna door een gids meenemen naar een hut in de buurt - en vergeet je camera en verrekijker niet! Hoe stiller je bent, hoe groter de kans dat je beren of wolven kunt spotten. Voor wandelingen in de natuur kun je niet alleen terecht in de heuvels rond Vuokatti, maar ook in de twee nationale parken in de buurt: Tiilikkajärvi en Hiidenportti. Of maak een uitstapje naar de Hepoköngäs-waterval, een van de hoogste watervallen van Finland.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Huskyboerderij

Staat een ontmoeting met husky’s op je bucketlist voor Finland? Ga dan naar de huskyboerderij in Vuokatti. Hier wonen ongeveer honderd husky’s. Tijdens een rondleiding hoor je allerlei leuke weetjes over de dieren. Bijvoorbeeld waarom husky’s zulke lichte ogen hebben. Elk dier heeft zijn eigen specialiteit, van uithoudingsvermogen tot sprinten. Om de dieren ook in de zomer fit te houden, worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Maak een rit met een kar op wielen, getrokken door husky’s. Of wandel door de bossen met een husky die met een riem aan je middel vastzit. Zeven kilometer lang heb je letterlijk een band met jouw husky. Natuurlijk is er tijdens een bezoek aan de husky farm ook tijd voor knuffels!

Huskyboerderij, Vuokatti

Eino Leino Trail en Sapporo Trail

Door de heuvels van Vuokatti lopen twee wandelroutes: de Eino Leino (zeven kilometer, 2,5 uur) en de Sapporo Trail (tien kilometer, 3,5 uur). Beide routes starten vanaf het Vuokatti Sports Institute. Omdat je af en toe flink moet klimmen, vergen de routes de nodige inspanning. Je trakteert jezelf daarbij echter wel op mooie uitzichten. Wandel over natuurlijke paden die dwars door de natuur gaan en geniet van de bosrijke omgeving.

Wandelingen, Vuokatti

Kanoën

Het Oulujärvi-meer waar Vuokatti aan ligt, is een van de bekendste meren in deze regio. Zoals wij graag naar de kust trekken voor vakantie, voelt het meer voor de Finnen als een uitje naar de kust. Prachtige strandjes, mooie natuur en diverse watersportactiviteiten zijn mogelijk. Behalve dit grote meer zijn er ook verschillende smalle vertakkingen. Dit zijn nou de perfecte wateren om met een kano over te glijden! Je hebt keuze uit een kajak of kano’s in familieformaat. Peddel samen langs groene oevers met dennenbomen door een stille, rustige omgeving.

Kanoen, Vuokatti

Skitunnel

Finnen zijn gek op wintersport. Om deze activiteit in de zomer niet te hoeven missen, bouwde men in Vuokatti een heuse skitunnel. De naam geeft al precies aan wat het is: een tunnel met kunstsneeuw waar je in kunt skiën en snowboarden. De temperatuur wordt kunstmatig tussen de min vijf en min negen graden Celsius gehouden. Op verschillende plaatsen in Vuokatti zijn toegangspassen voor de skitunnel verkrijgbaar.

Skitunnel, Vuokatti

Vissen

Zin om een hengel uit te werpen? Ga dan naar het Nuasjärvi-meer. Dit is het grote meer waar het plaatsje Vuokatti aan grenst. Het is een van de beste vislocaties in de omgeving van Vuokatti. Qua grootte behoort het tot de top vijf van Finland. In het kraakheldere meer vis je op soorten als snoek, baars en forel. En of de vissen willen bijten of niet, de natuurlijke omgeving is erg mooi!

Vuokatti, Oulu

Omgeving

Beren spotten

Op een uur rijden van Vuokatti ligt Kuhmo. In de wildernis rond Kuhmo staan diverse hutten waarvandaan je beren kunt spotten. In de middag neemt de gids je mee naar de hut en in de late avond ben je weer terug in Vuokatti. De hut is zodanig opgezet dat de beren geen last hebben van je aanwezigheid, maar je ze wel goed kunt bekijken. Houd je camera en verrekijker dus bij de hand! De gids weet alles over de bruine beer, die ook wel de koning van het Finse bos wordt genoemd. Zo kan een volwassen mannetjesbeer wel 300 kilo wegen. Vanuit de hut maak je ook kans om veelvraten en wolven te zien.

Beren spotten, Oulu

Hepoköngäs-waterval

Wil je een mooie waterval zien, maar heb je geen zin om er uren voor te moeten lopen? Stap dan de auto in en rijd vanuit Vuokatti naar Puolanka. Dit is iets meer dan honderd kilometer ten noorden van Vuokatti. Vanaf de parkeerplaats is het nog maar 600 meter over een goed aangelegd pad door een dennenbos. Een deel daarvan is een plankenpad. Je komt uit bij een van de hoogste natuurlijke watervallen van Finland (24 meter hoog). Vanaf de parkeerplaats vertrekt ook nog een themaroute van 1,5 kilometer. Het thema van deze wandeling is geologie.

Hepoköngäs-waterval

Nationaal Park Hiidenportti

Dit nationaal park is een combinatie van een bos en een diepe kloof met tot wel twintig meter hoge rotswanden. Door dit natuurgebied loopt de Hiidenkierros Trail, een rondje van vijf kilometer. Hier doe je zo’n 2,5 uur over. Hoewel de route af en toe een kuitenbijter is, maakt de natuur veel goed. Het pad loopt namelijk langs de mooiste punten in het nationaal park. Voer in je navigatie de straat ‘Hiidenportintie’ in om bij het startpunt van de wandeling uit te komen. Dit ligt op drie kwartier rijden van Vuokatti.

Nationaal Park Hiidenportti, Oulu

Nationaal Park Tiilikkajärvi

Een uur ten zuiden van Vuokatti vind je Nationaal Park Tiilikkajärvi. Dit natuurgebied combineert bos en graslanden. In totaal is er twintig kilometer aan wandelroutes, die allemaal prima te doen zijn. De enige route met hetzelfde start- als eindpunt is de Uiton Kierto Trail. Dit is een rondje van zeven kilometer. Je start vanaf het Sammakkotammi informatiepunt of vanaf de parkeerplaats bij Pohjoisniemi. Vervolgens loop je met de klok mee om het Sammakkojärvi-meer heen. Een deel van de route gaat over plankenpaden. Als je een klein stukje van de route afwijkt (400 meter extra) kun je ook het Venäjänhiekka-strand zien.

Nationaal Park Tiilikkajärvi, Oulu
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!