Äkäslompolo, Lapland

Äkäslompolo, Lapland Äkäslompolo is een oud plaatsje gelegen in een bosrijke omgeving en nabij een prachtig Nationaal Park. Verken de natuur in de omgeving, trek de wandelschoenen aan en ga op pad. In het Pallas-Yllästunturi Nationaal Park zijn vele wandelingen door de natuur te maken. Stap binnen bij het Yllästunturi bezoekerscentrum Kellokas voor de beste routes. Ook bij het plaatsje Ylläs zijn verschillende wandel- en mountainbikeroutes te volgen. In de winter een echte skibestemming en in de zomer een plek voor vele outdooractiviteiten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Pallas-Yllästunturi Nationaal Park

Aan de rand van Äkäslompolo ligt het Pallas-Yllästunturi Nationaal Park. Stap als eerste binnen bij het Yllästunturi bezoekerscentrum Kellokas ten zuiden van Äkäslompolo om meer te weten te komen over het park. Met name de wandelroutes zijn bijzonder. Hier zijn de oudste wandelpaden van Finland te vinden. De 55 kilometer lange spectaculaire Hetta-Pallas tocht langs ravijnen en met veel hoogteverschillen is toch wel de bekendste. Over het algemeen kost deze wandeling drie dagen. Uiteraard zijn er ook kortere wandelingen en een aantal starten bij het Yllästunturi bezoekerscentrum Kellokas.

Pallas-Yllästunturi Nationaal Park, Äkäslompolo

Middernachtzon

Een wel heel bijzonder fenomeen is de middernachtzon. In de zomermaanden is het in Äkäslompolo 24 uur per dag licht vanwege de noordelijke ligging. Maak een mooie wandeling door het Pallas-Yllästunturi Nationaal Park en beleef de natuur op een andere manier midden in de 'nacht'. Of ga dan tijdens de middernachtzon vissen, mountainbiken of fietsen.

Middernachtzon, Äkäslompolo

Ylläs

Ten zuiden van Äkäslompolo ligt de wintersportplaats Ylläs. Hier vind je de meeste kilometers aan skipistes van Finland. Ook in de zomermaanden is Yllas en omgeving een prachtig gebied voor outdoor activiteiten. Stap op de mountainbike of maak een mooie wandeling. Neem de gondel naar de top van de berg en maak een mooie route naar beneden naar het dorp weer terug. In het Yllästunturi bezoekerscentrum Kellokas, net buiten het dorp, zijn meerdere mooie wandelingen en mountainbikeroutes te verkrijgen.

Ylläs, Äkäslompolo

Snow Village

Iedere winter wordt er in Lainio van kilo's natuurijs het spectaculaire Snow Village gebouwd. Dit ijsdorp heeft een hotel restaurant en meerdere sculpturen, allen gemaakt van ijs. Wandel door het dorp en bezoek de ijsbar of de kapel. Het is zelfs mogelijk om er te trouwen. Ieder jaar is er een ander thema. Dit ijsdorp ligt op ongeveer een half uur rijden van Äkäslompolo.

Snow Village, Äkäslompolo
Ballon!