Kemi, Lapland

Kemi, Lapland Een echte havenstad aan de Botnisch golf is Kemi. In de wintermaanden vooral bekend vanwege de ijsbreker Sampo en een van de grootste sneeuwkastelen ter wereld. Ook in de zomermaanden is hier genoeg te ondernemen. Verken het Nationale Park Perämeri,een beschermd natuurgebied voor vogels en zeehonden. Ook cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen, bijvoorbeeld in het kunst- en historisch museum. De Gemstone Gallery moet dan zeker niet vergeten worden, je kunt hier de ongedragen kroon van de koning van Finland bewonderen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Gemstone Gallery

Vlak bij de haven, aan de kust in een oud douanekantoor, is de Gemstone Gallery te vinden. Bekijk de vele prachtige sieraden en zeldzame stenen uit meer dan zestig landen in dit museum. Met name de ongedragen zilveren kroon met parels van de koning van Finland is heel bijzonder. Naast een replica van de keizerlijke staatskroon van Groot-Brittannië is er ook een replica van een diamanten halsketting van Marie Antoinette met vele edelstenen te vinden.

Gemstone Gallery, Kemi

Nationaal Park Perämeri

In de Botnische baai bij Kemi ligt het bijzondere Nationaal Park Perämeri bestaande uit vele eilandjes voor de kust. Dit Nationale Park is een belangrijk beschermd natuurgebied voor met name zeehonden en vogels. In de zomermaanden is dit park een ideale plek voor watersporters en vissers, ook duiken behoort tot de mogelijkheden. Op vele plaatsen is het ondiep rond de eilandjes en zijn er verschillende vissoorten te vinden. Of ga op zoek naar een van de vele wrakken in dit gebied, neem wel een duiklamp mee als je dieper wil duiken.

Nationaal park Perämeri, Kemi

Musea

Er zijn twee interessante musea in het oude havenkwartier van Kemi. Het oudste kunstmuseum van Noord-Finland is het Kemi Art Museum. Bekijk hier de prachtige collectie kunstwerken van Lapse kunstenaars. In het historisch museum van Kemi maak je een spannende reis door de geschiedenis van de stad. Leer meer over het lokale culturele erfgoed en bekijk een van de wisselende tentoonstellingen in dit museum.

Musea, Kemi

Kerken

Net buiten Kemi, in Keninmaa, staat de St. Michael kerk. Vroeger was hier de oorspronkelijk stad gevestigd, nu is het een kleine wijk. Deze kerk werd in de zestiende eeuw gebouwd en was destijds de meest noordelijke stenen kerk van Finland. Bekijk binnen de schitterende plafondschilderingen. Ook de hoofdkerk van Kemi is prachtig en ligt in het centrum van de stad. Met haar gotische invloeden, torentjes en de glas-in-lood ramen maakt deze kerk een bezoek zeker waard.

Kerken, Kemi

Sneeuwkasteel LumiLinna

In het winterse Kemi is het sneeuwkasteel LumiLinna toch wel een van de hoogtepunten in de stad. In 1996 voor het eerst gebouwd als project van Unicef en nu een hoogtepunt in winters Lapland. Een van de grootste sneeuwkastelen ter wereld en een architectonisch bouwwerk. Prachtig gelegen aan de bevroren Botnische Golf is dit heel bijzonder om te zien. Ieder jaar is er een nieuw ontwerp, maar er zijn altijd een sneeuwhotel, ijsbar, restaurant en kapel aanwezig.

Sneeuwkasteel LumiLinna, Kemi

IJsbreker Sampo

Een ander winterse attractie die erg populair is in Kemi is de ijsbreker Sampo. Dit schip was sinds de jaren zestig jarenlang een belangrijke ijsbreker voor de Finse regering., het schip ploegde de bevroren zeeën open voor de handelsschepen. In 1987 eindigde het schip in de haven van Kemi en werd het een echte toeristische attractie voor de lokale bevolking en toeristen. Stap op de boot en zie hoe het schip door de ijszee vaart. Erg bijzonder om te zien hoe deze boot het poolijs verplettert. In een speciaal pak is het mogelijk om zelf in het ijswater te duiken tijdens deze excursie.

IJsbreker Sampo, Kemi
Ballon!