Kilpisjärvi, Lapland

Kilpisjarvi Lapland In Kilpisjärvi begeef je je in een haast buitenaards landschap midden in de toendra. De kleine plaats ligt ingeklemd tussen de heilige berg Saana en het Kilpisjärvi-meer. Rendierkuddes grazen tussen de glasheldere meren en hier en daar zie je sporen van de militaire geschiedenis. In de zomer en het najaar komen de Finnen hier zelf ook graag, voor het maken van trekkings, de zwoele midzomernachtzon en het fotograferen van de prachtige herfstkleuren ('ruska'). In de lente wordt er veel gelanglauft en in de winter steelt het Noorderlicht de show. Kilpisjärvi bestaat uit twee delen die enkele kilometers uit elkaar liggen. Als je op zoek bent naar voorzieningen zoals winkels en eetgelegenheden, dan moet je in het zuidelijke deel zijn. Hier ligt ook het bezoekerscentrum Kilpisjärven Luontokeskus. Vanuit het noordelijke deel beginnen de wandeltochten. Het Kilpisjärven Retkeilykeskus (Hiking Center) is daarvoor een prima uitgangspunt.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Saana Fell

De Saana Fell is een markante, in het oog springende berg die bij alle Finnen welbekend is. Het is een heilige plek voor de Sami en komt veelvuldig voor in lokale legendes. De berg, die haast uit het niets oprijst, is erg steil en meer dan duizend meter hoog. Daarmee is de Saana een van de hoogste bergen van het land. Een klim naar de top is pittig en duurt minstens twee uur. Wil je de uitdaging aangaan, dan begin je bij het Kilpisjärven Retkeilykeskus. Een makkelijkere (vlakke) wandelroute die eveneens daar start, is de Saana Nature Trail. Deze vijf kilometer lange route brengt je onderlangs de Saana, over de Skirhasjohka-rivier naar de Jehkas Fell. Neem een gidsje mee vanuit het Retkeilykeskus voor leuke weetjes onderweg.

Kilpisjarvi Lapland, Saana Fell

Salmivaara trail

Voor een mooie oriëntatie op de omgeving wandel je de Salmivaara Trail. Neem de Salmivaara Road, 200 meter ten noorden van het bezoekerscentrum. Volg deze weg nog zo'n 200 meter en je komt bij het beginpunt van de wandelroute. In 800 meter klim je zo'n 120 meter omhoog, naar de top van Salmivaara Fell. Hier kijk je uit over de andere 'fells' van Zweden, Finland en Noorwegen. Je kijkt uit over Kilpisjärvi en ziet hoe het Tsahkaljärvi-meer zich onder je ontvouwt.

Kilpisjarvi Lapland, Salmivaara Fell

Drielandenpunt

Een leuke bezienswaardigheid is het drielandenpunt van Finland, Noorwegen en Zweden. Het exacte punt ligt in het water. Gelukkig is er een vlonder met een betonnen boei, waar je omheen kunt lopen. Vanuit Kilpisjärvi vaart de MS Malla uit, waarna het nog zo'n drie kilometer lopen is naar het drielandenpunt. Zin in een flinke wandeling? Maak dan de tocht van elf kilometer door het Malla Strict Nature Reserve. Deze wandeling begint in Siilaskoski en brengt je onder andere langs de Kitsiputous-waterval, bijgenaamd de 'Tranen van Malla'. Deze waterval bestaat uit verschillende delen. Als je ze bij elkaar optelt is het de hoogste waterval van Finland. In de vroege zomer is de waterstroom op zijn grootst.

Kilpisjarvi Lapland, Drielandenpunt

Militaire geschiedenis

Je verwacht het niet van zo'n klein dorp met nog geen honderd inwoners, maar Kilpisjärvi speelt een belangrijke rol in de militaire geschiedenis van Finland. In de Eerste Wereldoorlog bracht Rusland zijn oorlogsbenodigdheden via paarden en rendieren van de Noordelijke IJszee naar de Botnische Golf. Kilpisjärvi was hun opslagplaats en stopplaats. In 1916 bliezen Finse troepen een wapenopslag van de Russen op. Bij de Saana staat een herdenkingsbord. De Ahdaskuru Memorial Bridge, gelegen op de weg tussen het grenskantoor en de grens, is ook een aandenken uit oorlogstijd. De brug werd in 1943 voltooid om het gewicht van Duits oorlogsmaterieel te kunnen dragen. Ook is er aandacht voor de Laplandoorlog (winter van '44-'45), tussen Finland en nazi-Duitsland. Bij Muotkatakkavaara staat een standbeeld. Het einde van de Laplandoorlog, 27 april, is een nationale gedenkdag. Op deze dag hesen Finse soldaten de Finse vlag op het drielandenpunt. Een uur rijden ten zuiden van Kilpisjärvi, aan de E-8, liggen de Järämä-vestingwerken. Dit is een overblijfsel van de Duitse verdedigingslinie, de Sturmbock Stellung.

Kilpisjarvi Lapland

Omgeving

Rovijoki-waterval

Welkom in Noorwegen! Vanuit Kilpisjärvi ben je zo in Noorwegen. De eerste bezienswaardigheid die de moeite waard is, is de Rovijoki-waterval van bijna dertig meter hoog. Hij ligt direct naast de E-8, op 32,7 kilometer van het Kilpisjärven Luontokeskus, in de vallei op weg naar Skibotn. Goed opletten en houd de kilometers bij, want er staat geen bordje. Google Maps kent de waterval als 'Rovijoen putous'.

Kilpisjarvi Lapland, Rovijoki-waterval in Noorwegen

Lulledalen

Negen kilometer verderop ligt het natuurgebied Lulledalen. De hele zomer lang bloeien in Lulledalen de mooiste orchideeën. Een wandelpad van drie kilometer leidt je hier rond langs de bloeiende bloemen en taiga-bos. Een van de orchideeën die je hier ziet is het vrouwenschoentje, deze bloem bloeit in juni en juli. Stap weer in de auto en rijd naar Skibotn (‘Yykeänperä’) voor een lekker hapje en drankje met uitzicht op de bergen aan de andere kant van het fjord.

Lulledalen, Noorwegen
Ballon!