Levi, Lapland

Levi, Lapland Wie van skiën houdt moet in de wintermaanden naar Levi gaan, maar ook in de zomer is er rondom deze wintersportplaats genoeg te doen. Huur een fatbike of mountainbike of stap in de zomerrodelbaan. In het Pallas-Yllästunturi Nationaal Park zijn vele kilometers aan gemarkeerde wandelpaden door de ongerepte natuur. Men zegt dat je hier de meest zuivere lucht van Europa inademt. Ook voor cultuurliefhebbers zijn er prachtige kunstmusea in de omgeving.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Pallas-Yllästunturi Nationaal Park

Bezoek dit prachtige Nationale Park, waar je de zuiverste lucht van Europa ervaart. In dit park zijn er in totaal meer dan 500 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden in allerlei niveaus. Loop de negen kilometer lange Taivaskere circle trail naar de top van de Taivaskero berg. Deze wandeling start vanaf het bezoekerscentrum in Muonio (Pallastunturi) Ook mountainbikers en fietsers kunnen hier prachtige routes rijden. De langste route is het Ylläs-Levi Mountainbikeparcours van ongeveer vijftig kilometer lang. Deze start bij het bezoekerscentrum in Kellokas (Ylläs).

Pallas-Yllästunturi Nationaal Park, Levi

Activiteiten

In de zomermaanden zijn er rondom Levi verschillende outdooractiviteiten te ondernemen. Ga met een hengel op pad om te vissen in een van de vele wateren. Stap in de panoramische Express lift van Levi en ga naar de top. Daal vervolgens af via de mooie wandelpaden of ga met de zomer rodelbaan naar beneden. Met de zomer rodelbaan ben je in ongeveer twee minuten beneden en bepaal je zelf de snelheid. Een leuke activiteit voor jong en oud. Huur een fatbike en ga op zoek naar het ruige terrein in de omgeving van Levi. Ook mountainbiken en fietstochten behoren hier tot de mogelijkheden.

Activiteiten, Levi

Winter in Lapland

Levi is een veelbezochte bestemming in de winter. Je kunt er veel outdooractiviteiten ondernemen zoals skiën en langlaufen. Ook kun je een rendiersafari of sneeuwscootertocht maken. Een bezoek aan een huskyfarm is ook echt een aanrader. In de winter maak je volop kans om het noorderlicht te spotten, dus pak je warme kleding maar in voor een onvergetelijk winters avontuur in Fins Lapland.

Activiteiten, Levi

Musea

Naast outdooractiviteiten kun je in de omgeving van Levi ook cultuur opsnuiven. Rij naar het plaatsje Kittilä, een klein half uurtje ten zuiden van Levi, en bekijk het Einari Junttila museum. Hij was een bekende kunstenaar uit deze plaats en de vertolker van de Lapse natuur. Ook het Palsa museum staat in Kittilä. In het huis van de kunstenaar Kalervo Palsa zijn nu prachtige muurschilderingen van hem te zien. Rij je nog iets verder door naar Kaukonen dan zie je het huis van de kunstenaar Reidar Särestöniemi, wat een museum is geworden.

Musea, Levi

Middernachtzon

Een wel heel bijzonder fenomeen is de middernachtzon. Tussen half mei en eind juli is het in Levi 24 uur per dag licht vanwege de noordelijke ligging. Maak een mooie wandeling door het Pallas-Yllästunturi Nationaal Park en beleef de natuur op een andere manier midden in de 'nacht'. Of huur een fatbike, fiets of mountainbike en ga op pad. Geniet van de koelte tijdens de lichte zomernachten in dit gebied.

Middernachtzon, Levi
Ballon!