Luosto, Lapland

Luosto, Lapland Verken de ongerepte natuur van Luosto. Een klein authentiek plaatsje vormt samen met Pyhä de ingang naar een bezoek aan het Pyhä-Luosto National Park. Trek je wandelschoenen aan en ga op pad over de ruige heuvels langs eeuwenoude bomen. Wandel vanaf het bezoekerscentrum Naava naar een van de diepste kloven van Finland, de Isokuru kloof. Of stap binnen in de Lampivaara Amethyst mijn om zelf een edelsteen uit te hakken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Pyhä-Luosto National Park

Het Nationale Park van de ruige heuvels en diepe kloven en eeuwenoude bomen. Dit is het oudste Nationale Park van Finland, opgericht in 1938. Sommige bomen in het zuidwestelijke deel van het park zijn al meer dan 400 jaar oud. Ga naar het bezoekerscentrum in Pyhä voor de mooiste wandelroutes en bekijk de tentoonstelling. Er zijn verschillende soorten wandelingen mogelijk en een aantal start bij het bezoekerscentrum zelf. Of stap op de mountainbike en verken het park op een andere manier.

Pyhä-Luosto National Park, Luosto

Isokuru kloof

Prachtig gelegen in het Pyhä-Luosto National Park ligt de Isokuru kloof. Met haar 220 meter diepte is dit een van de diepste kloven van Finland. Wandel vanaf het bezoekerscentrum Naava in ongeveer twee kilometer via een breed vlonderpad naar de kloof toe. Je komt langs de schitterende vijver Pyhänkasteenlampi en de Pyhänkasteenputous waterval. In totaal is de kloof bijna acht kilometer lang. Meer informatie over de historie en de natuur is te vinden op de informatieborden langs het pad. Wegens lawinegevaar is dit pad niet toegankelijk in de winter.

Isokuru kloof, Luosto

Lampivaara Amethyst mijn

Tussen Luosto en Pyhä ligt de Lampivaar Amethyst mijn. De amethist natuursteen werd ongeveer 2000 miljoen jaar geleden gevormd in de oude bergen. Maak kennis met de wereld van edelstenen en luister naar de verhalen over de geschiedenis van de mijn tijdens een rondleiding. Het leuke is dat je zelf je eigen amethiststeen mag uitgraven. De mijn is niet met de auto te bereiken, je moet er lopend naar toe. Vanaf de parkeerplaats is het een kleine drie kilometer lopen naar de mijn op de top van de heuvel.

Lampivaara Amethyst mijn, Luosto

Kapel van het noorderlicht

In 1986 werd in Pyhä de eerste toeristenkerk gebouwd welke geheel mogelijk is gemaakt door donaties. Dat is de kapel van het noorderlicht geworden. De toeristen die in de regio Luosto en Pyhä verblijven kunnen de kerk tijdens een dienst bezoeken. Daarnaast worden er met regelmaat evenementen gehouden op deze plek. Neem een kijkje bij het kruis achter het altaar welke is gemaakt van een bijzonder oude boom, van ruim 400 jaar oud. Ook de bomen buiten weerspiegelen prachtig in het licht boven het altaar van de kerk.

Kapel van het noorderlicht, Luosto
Ballon!