Nationaal Park Oulanka, Oulu

Oulanka Nationaal Park, Oulu Een van de bekendste Nationale Parken van Finland. Wandel over de metershoge hangbruggen, langs watervallen en ruige rivieren. Geniet van de schone lucht in dit park. Vroeger werd Oulanka bewoond door het Sámi volk. Ga naar een van de vele uitzichtpunten, waaronder de Oulankakloof en de Ristikallio. De bekendste wandelroutes zijn de kleine berenroute (Pieni Karhunkierros) van ongeveer twaalf kilometer lang en de grote berenroute (Karhunkierros) van zeker tachtig kilometer lang.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kiutaköngäs watervallen

De Kiutaköngäs watervallen zijn misschien wel de bekendste watervallen van heel Finland. Eigenlijk is het geen waterval, maar meer een stroomversnelling met gigantisch veel water dat door de Oulanka rivier stroomt en meer dan veertien meter naar beneden stort. Vanaf de parkeerplaats gaat een mooie wandeling van ongeveer een kilometer (one way) naar de waterval toe.

Kiutaköngäs watervallen, Oulanka Nationaal Park

Wandelen

Door het park heen lopen verschillende wandelroutes, waarvan de kleine en de grote berenroute toch wel de bekendste zijn. De kleine berenroute (Pieni Karhunkierros) is ongeveer twaalf kilometer lang en de grote berenroute (karhunkierros) is ongeveer tachtig kilometer lang die vaak in vier tot tien dagen gelopen wordt. Wandel langs de vele watervallen over hangende bruggen en bekijk een van de vele uitzichtpunten, waaronder de Oulankakloof en de Ristikallio.

Wandelen, Oulanka Nationaal Park

Mountainbiken

Wie van wat meer actie houdt kan het Oulanka Nationaal Park ook goed per fiets verkennen. Huur een mountainbike en maak een schitterende tocht over hangbruggen met houten planken. Houdt rekening met uitstekende rotsen en boomstammen gedurende de tocht. Rij bijvoorbeeld de Taivalköngäs route van ongeveer negen kilometer lang, waarvan sommige delen goed begaanbaar zijn en sommige plekken een echte uitdaging zijn.

Mountainbiken, Oulanka Nationaal Park

Raften

Vanwege de vele stroomversnellingen in de Oulanka rivier is het park een ideale bestemming om te gaan raften. Start in Ruka bij het raft startpunt en bekijk welke route je het beste kunt gaan varen. Ook kanoën is goed te doen in deze omgeving. Dit kun je het beste doen vanuit Salla, van waar je via een rustige baai door de natuur vaart. Natuurlijk is het ook mogelijk een georganiseerde tour te boeken.

Raften, Oulanka Nationaal Park

Bezoekerscentrum

Start bij een bezoek aan dit Nationale Park bij het bezoekerscentrum in Kuursamo. Koop een mooie wandelkaart of bekijk een prachtige tentoonstelling. Hier zijn visvergunningen te verkrijgen en het bezoekerscentrum is tevens een souvenirwinkel. Het bezoekerscentrum is te vinden aan Oulangan luontokeskus, Liikasenvaarantie 132, 93900 Kuusamo

Bezoekerscentrum, Oulanka Nationaal Park
Ballon!