Nationaal Park Syöte, Oulu

Nationaal Park Syöte, Oulu Waar Lapland de rest van Finland ontmoet, ligt Nationaal Park Syöte. Het natuurgebied ligt rond de bergen Iso-Syöte en Pikku-Syöte. Oftewel: de grote en kleine Syöte (zeg ‘suu-eute’). In de winter is dit een sprookjeslandschap vol sneeuw. In de zomer kun je eindeloze wandelingen maken in dit landschap vol oerbossen, veenmoerassen en meren. Gelukkig geven ze je in het uitstekende bezoekerscentrum graag advies. Onderweg pluk je cranberry's en spot je, met een beetje geluk, kraanvogels en vliegende eekhoorns. Liever niet te voet? Pak dan de mountainbike of stap in een kano.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Start je bezoek aan Nationaal Park Syöte bij het bezoekerscentrum in het gelijknamige plaatsje. De medewerkers weten namelijk alles over dit mooie natuurgebied. Laat je bijvoorbeeld vertellen waar je de bijzondere vliegende eekhoorns kunt spotten en waar je cranberry's mag plukken. Het nationale park heeft ontzettend veel wandelroutes en hier helpen ze je graag met kiezen welke het beste bij jou passen. Wil je bijvoorbeeld mooie uitzichten, maar geen uren wandelen? Dan is de Huippupolku Trail van één kilometer ideaal. Daarnaast is er een tentoonstelling over de flora en fauna van Syöte.

Nationaal Park Syöte, Oulu

Diverse wandelroutes vanaf het bezoekerscentrum

Loop vanuit het bezoekerscentrum direct de natuur in! De kortste wandelroute is de Salojen Siivekkäät trail, een rondje van 500 meter door het bos. De Naavaparran Trail van 3,2 kilometer lang leidt naar een boshut waar je kunt picknicken. Een langere route is de Teerivaara Trail (4,5 kilometer). Tijdens dit rondje van twee tot vier uur klim je naar een boshut en uitzichtpunt. Voor een stevige dagwandeling loop je de Syötteen Kierros Trail (19 kilometer). Door bossen en over plankenpaden kom je langs heuvels, vennen en riviertjes. De uitdaging van deze wandeling zit vooral in de lengte, want voor actieve vakantiegangers is het pad prima te doen.

Nationaal Park Syöte, Oulu

Vattukuru Nature Trail

Dit is een wandelrondje van 2,1 kilometer. Het startpunt is de Vattukuru parkeerplaats, tien kilometer ten westen van het bezoekerscentrum. Voor de route staat twee tot drie uur. Je wandelt door een oud sparrenbos en komt onderweg langs het Vattukuru-ravijn. Dit ravijn laat de enorme kracht van de natuur zien, want de rotspartijen zijn ontstaan toen het ijs van de IJstijd begon te smelten. Kijk ook goed omhoog naar de bomen, want je maakt kans om de Siberische vliegende eekhoorn te zien. Wanneer dit bijzondere diertje zich tussen de bomen verplaatst, lijkt het net alsof hij vleugels heeft.

Nationaal Park Syöte, Oulu

Pyhitys Trail

Maak een klim naar de hoogste heuvel in Nationaal Park Syöte. Het pad omhoog is steil, maar je wordt beloond met uitzicht op het bos en op het grote Kostonjärvi-meer. Het uitzicht wat je hier krijgt is een perfecte samenvatting van Nationaal Park Syöte: bossen, meren en wetlands. Daarnaast is de top van de heuvel bezaaid met grote platte rotsen. Duizenden jaren geleden gebruikten nomaden dit als offertafels. Hiermee vroegen ze hun goden om geluk bij de jacht en bij het vissen. In de taal van de Sami betekent 'Syöte' dan ook ‘heilige plek’. Je loopt dezelfde weg terug en in totaal ben je zeker vier uur onderweg. Je start in de buurt van het Kostonjärvi-meer, een uur rijden ten noordoosten van het bezoekerscentrum van Syöte Nationaal Park.

Nationaal Park Syöte, Oulu

Pytkyn Pyrähdys Trail

Dit is een langere wandeling van vier tot vijf uur. Het rondje begint bij de parkeerplaats bij het Kellarilammen-meertje. Dit is meteen al een mooi stukje Finse natuur! Loop door bossen en langs langgerekte heuvels die door de IJstijd zijn ontstaan. Onderweg zijn er drie picknickplaatsen. Stop je rugzak dus vol met Finse hapjes en geniet er middenin de natuur van. In deze omgeving smaken specialiteiten als bessensap en kaneelbroodjes (‘kanelipulla’) extra lekker.

Nationaal Park Syöte, Oulu

Mountainbiken

Het bezoekerscentrum is ook het ideale vertrekpunt voor mountainbikers. Er zijn vier mooie mountainbikeroutes uitgezet, allemaal rondjes. Je hebt keuze uit de Syötteen Kierros (negentien kilometer), de Pitämävaaran Lenkki (veertig kilometer), de Ahmankierros (zeventien kilometer) en de Toraslammen Taival Trail (33 kilometer). De eerstgenoemde route heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad en is daarmee de beste keus voor beginnende mountainbikers. De andere paden vallen in de categorie zwaar. Laat je bij het bezoekerscentrum adviseren welke route het beste past. Hier weten ze ook waar je mountainbikes kunt huren.Er is ook nog een speciaal mountainbikepark. Het idee is dat je de lift naar boven neemt en vanaf daar afdaalt met je mountainbike. Er zijn zes routes, elk zo’n twee kilometer lang.

Nationaal Park Syöte, Oulu

Frisbeegolf

Op zoek naar een originele activiteit tijdens je vakantie in Finland? In de buurt van het bezoekerscentrum is een speciale golfbaan. Hier golf je met een frisbee in plaats van met een bal! Er zijn achttien holes in totaal. De verste afstand tussen de holes is 228 meter. Daardoor heeft het parcours voor iedereen een uitdaging, of je nu voor het eerst gaat diskgolfen of het al vaker hebt gedaan. Het spelen van alle holes duurt minstens twee uur.

Nationaal Park Syöte, Oulu

Kanoën op de Pärjänjoki-rivier

Krijg je bij de gedachte aan een dagje kanoën in de natuur direct een vakantiegevoel? In Nationaal Park Syöte kun je een kanoroute van maar liefst 22 kilometer afleggen. Je peddelt enkele reis van Kuivaskoski naar Harriranta. Het is wel aan te raden een gids mee te nemen. Niet alleen weet de gids de weg, ook kent deze de rivier. Hartje zomer is de rivier op sommige plaatsen namelijk zo ondiep dat het soms onvermijdelijk is om met de onderkant van je kano even de rivierbodem te raken.

Nationaal Park Syöte, Oulu

Winter

In de winter is Nationaal Park Syöte een ondergesneeuwd sprookjeslandschap. In deze streek, net ten zuiden van de Poolcirkel, valt de meeste sneeuw van heel Finland. De sneeuw blijft op de takken van de sparren hangen en dat levert fantastische foto’s op. Syöte is een populair skigebied met twaalf hellingen en zeven liften. Door de bouw van het skigebied en alle faciliteiten die hierbij horen ging er wel natuur verloren. Om dit te compenseren en om de resterende natuur te beschermen werd Nationaal Park Syöte opgericht. Behalve skiën en langlaufen kun je in de winter wandelen met sneeuwschoenen, een sneeuwscootertocht maken en met een fatbike door de sneeuw fietsen. Of laat je door razendsnelle husky’s voorttrekken terwijl jij de slee bestuurt. Sneeuwpret en sterke verhalen voor het thuisfront gegarandeerd!

Nationaal Park Syöte, Oulu
Ballon!