Rovaniemi, Lapland

Rovaniemi, Lapland Altijd al eens de poolcirkel willen overstappen? Het bijzondere van de stad is dat het vrijwel op de poolcirkel ligt, waardoor het 's zomers nooit donker wordt. In de Tweede Wereldoorlog is Rovaniemi bijna geheel verwoest. De Finse architect Alvar Alto ontwierp de plannen voor wederopbouw en de gebouwen zoals het stadhuis en het interessante museum Arktikum. Het nabijgelegen Ounasvaara gebied biedt veel recreatiemogelijkheden zowel in de zomer als in de winter. Bezoek je de stad in de winter? Maak een sneeuwscootertocht, verken de adembenemende Korouoma-kloof en zijn bevroren watervallen of trek de uitgestrekte en ruige natuur in.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Arktikum

Het Arktikum is een wetenschapscentrum en museum in een. Maak een ontdekkingstocht door de arctische gebieden en ontdek de geschiedenis van Fins Lapland. De exposities laten je kennismaken met het noordelijke manier van leven, het hoeden van rendieren door de Sami bevolking en de Lapse cultuur. Krijg uitleg over de werking van het noorderlicht (de Aurora), de klimaatverandering bij de poolcirkel en de invloed van de mens op de natuur van Lapland. In het historische gedeelte van het museum zijn tentoonstellingen over het ontstaan van Lapland en Finland, de oorspronkelijke bewoners en de dieren.

Arktikum, Rovaniemi

Pilke Science Centre

Geïnteresseerd in de noordelijke natuur van Lapland en de uitgestrekte bossen? Bezoek dan de tentoonstellingen van het wetenschappelijk centrum Pilke. Op interactieve wijze ontdek je het leefgebied van de planten en dieren. Klim in een vogelhuis en ontmoet de mascotte Tuksu; de dennenkever. Vind de houten onderdelen die zijn gebruikt voor de bouw van het Pilke House.

Pilke Science Centre, Rovaniemi

Santa Claus Village, Arctic Circle

In Santa Claus Village kun je iedere dag van het jaar op bezoek gaan bij de kerstman. Stap binnen in zijn kantoor in de enige echte Santa's Main Post Office. Bestempel hier je kerstkaarten met een speciale zegel en laat de kaart rond kerst bezorgen. Struin langs de verschillende souvenirwinkeltjes en stap de poolcirkel die dwars door het dorp loopt over. In de Arctic Reindeer boerderij kun je de rendieren van dichtbij bekijken en zelfs voeren.

Santa Claus Village, Arctic Circle

Santa Park

Diep in de aarde van Rovaniemi ligt een mysterieuze grot genaamd Santa Park. Dit is de enige plek ter wereld waar je de poolcirkel ondergronds kunt overstappen. Voel je welkom in dit Finse kerstthemapark in Rovaniemi, vlak bij het dorp van de kerstman. Ervaar de fantasiewereld en ontmoet de elfen van de kerstman. De ijsgallerij met prachtige sculpturen is zeker een bezoek waard.

Santa Park, Arctic Circle

Ounasvaara

Geniet van het heuvelachtige gebied van Ounasvaara nabij het stadscentrum van Rovaniemi. Een recreatiegebied dat zowel 's zomers als in de winter een grote variatie aan activiteiten biedt. Van heerlijke wandeltochten tot mountainbiken, van rodelen tot sneeuwschoen-wandelen, skiën en langlaufen. Dit gebied heeft voor ieder wat wils.

Ounasvaara, Rovaniemi

Korundi House of Culture

Het kunstmuseum Korundi House of Culture is gehuisvest in het oude postbus depot dat bespaard is gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum combineert tentoonstellingen over de lokale geschiedenis met culturele evenementen. De concertzaal vormt de thuishaven voor optredens van het internationaal bekende Chamber Orchestra of Lapland.

Korundi House of Culture, Rovaniemi

Omgeving

Auttiköngäs watervallen

Gelegen in het rustgevende Taiga bos op ongeveer een uur rijden van Rovaniemi bevinden zich de zestien meter hoge Auttiköngäs watervallen. Een beschermd natuurgebied met een prachtige canyon. Wandel over goed aangelegde wandelpaden door de uitgestrekte en oeroude bossen en laat je verbazen door een van de mooiste watervallen in Finland.

Auttiköngäs watervallen, Lapland

Ranua Wildlife Park

Het biedt een thuis aan meer dan 50 arctische diersoorten en 200 individuele diersoorten. Het Ranua Wildlife Park in het gelijknamige plaatsje is zeker een bezoek waard. Observeer de arctische dieren zoals de bruine beer, ijsberen, lynxen en elanden in een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving.

Ranua Wildlife Park, Lapland

Korouoma Canyon en Frozen Waterfalls

Breng je in de winter een bezoek aan Rovaniemi? Sla dan de adembenemende Korouoma-kloof niet over. Korouoma is een miljoenen jaren oude breuk in het gesteente met in het midden een prachtige kloof. Laat je betoveren door de iconische bevroren watervallen en ontdek dit natuurgebied met verschillende stroomversnellingen en watervallen die in de winter bevriezen.

Korouoma Canyon en Frozen Waterfalls, Lapland
Ballon!