Saariselkä, Lapland

Saariselkä, Lapland Op een uurtje van de Russische grens ligt het bergdorp Saariselkä. Een uitstekende bestemming is voor avonturiers. Ga de ongerepte wildernis in bij het Urho Kekkonen Nationaal Park en verken dit prachtige wandelparadijs. In het centrum van Saariselkä zijn een aantal winkels, hotels en restaurants te vinden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Urho Kekkonen Nationaal Park

Start een bezoek aan Urho Kekkonen Nationaal Park bij het bezoekerscentrum net buiten Saariselkä. Ga op zoek naar mooie wandeltochten, het huren van een mountainbike of vis mogelijkheden. Dit park is de thuisbasis van vele wilde dieren zoals de steenarend, beren en vele rendieren. De wandelroutes zijn onderverdeeld in gemakkelijke en thematische Out on the Fell paden en wat moeilijkere Out into the Wilderness paden. De eerste zijn uitermate geschikt als dagtocht en beide zijn goed gemarkeerd met eigen symbool. Een aantal wandeling starten in Saariselka zelf.

Urho Kekkonen Nationaal Park, Saariselkä

Inari

Het dorpje Inari ligt op ongeveer een uurtje rijden van Saariselkä en de plek om meer te weten te komen over de Sámi cultuur. Dit is het centrum van de Finse Sámi cultuur met het gebouw Sajos als cultureel middelpunt. Bezoek het Siida museum om meer te weten te komen over dit inheemse volk en bekijk de oude gebouwen in het openluchtmuseum. Zoek naar ontspanning op het Inari meer, het twee na grootste meer van Finland bezaaid met vele eilanden. Vaar naar het eilandje Ukko en bekijk de vroegere Sámi offerplaats.

Inari, Saariselkä

Tankavaara

Op een klein half uurtje rijden ten zuiden van Saariselkä ligt het gouddorp Tankavaara. In dit gebied vond aan het einde van de negentiende eeuw de eerste Lapse goudkoorts plaats. En nog steeds wordt hier naar goud gezocht. In 1935 was de grootste goudklomp gevonden van 393 gram in Finland. In het Tankavaara Gold Village is ook het gelijknamige museum gevestigd. Naast overnachten, kan je hier lessen krijg in het goud zoeken. Ga daarna op pad om goud te zoeken en meer te weten komen over deze geschiedenis.

Tankavaara, Saariselkä

Middernachtzon

Een wel heel bijzonder fenomeen is de middernachtzon. Tussen half mei en eind juli is het in Saariselkä 24 uur per dag licht vanwege de noordelijke ligging. Maak een mooie wandeling door het Urho Kekkonen Nationaal Park en beleef de natuur op een andere manier midden in de 'nacht'. Of ga dan tijdens de middernachtzon vissen, mountainbiken of fietsen.

Middernachtzon, Saariselkä
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!