Salla, Lapland

Hangbruggen in Oulanka, Lapland Salla is een klein dorp omgeven door uitgestrekte wildernis. Een groot gedeelte rondom Salla is onbewoond en echt een oase voor de rustzoekers. Kom oog in oog te staan met de rendieren in het Salla Rendier park net buiten het dorp. Op een klein uur rijden bevindt zich het Oulanka Nationaal Park, een van de bekendste Nationale Parken van Finland. Wandel over de metershoge hangbruggen, langs watervallen en ruige rivieren. Genoeg natuur om te verkennen tijdens een bezoek aan Salla.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Salla Museum van oorlog en wederopbouw

Wie interesse heeft in de geschiedenis van dit gebied moet naar het Salla museum van oorlog en wederopbouw gaan. Bekijk de tentoonstelling over de geschiedenis van de gemeente Salla, wat vroeger Kuolajärvi heette. Ook in Salla was de Tweede Wereldoorlog heftig met vele verwoestingen. De opbouw na de oorlog was sterk en er is veel werk verricht. Zo zijn er meerdere nieuwe boerderijen, een kerk en scholen gebouwd om het leven weer op gang te brengen. Het museum is gevestigd in een pand dat in 1948 is gebouwd voor spoorwegarbeiders.

Salla Museum van oorlog en wederopbouw, Salla

Salla Rendier Park

Kom oog in oog te staan met het nationale dier van Finland, het rendier. Leer meer over het hoeden van deze dieren en haal zelfs je rendierrijbewijs. Het park ligt op ongeveer tien minuten rijden van Salla. In het park maak je een mooie wandeling van ongeveer vijf kilometer over een schitterend natuurpad langs een moerasgebied rond het Tuohenlusikka meer. Veel rendieren lopen hier vrij rond en ze zijn vaak goed te zien tijdens een wandeling. Bekijk ook de carnivoor vallen, oude hutten en de souvenirwinkel.

Salla Rendier Park, Salla

Middernachtzon

Een wel heel bijzonder fenomeen is de middernachtzon. Tussen half mei en eind juli is het in Salla 24 uur per dag licht vanwege de noordelijke ligging. Maak een mooie wandeling door de omgeving van Salla en beleef de natuur op een andere manier midden in de 'nacht'. Of huur een kano, fiets of mountainbike en ga op pad. Geniet van de koelte tijdens de lichte zomernachten in dit gebied.

Middernachtzon, Salla

Omgeving

Oulanka Nationaal Park

Ten zuiden van Salla, op iets meer dan een uur rijden, ligt een van de bekendste Nationale Parken van het land. Wandel over de metershoge hangbruggen, langs watervallen en ruige rivieren. Geniet van de schone lucht in dit park. Vroeger werd Oulanka bewoond door het Sámi volk. Sla uitzichtpunten, waaronder de Oulankakloof en de Ristikallio, zeker niet over. De bekendste wandelroutes zijn de kleine berenroute (Pieni Karhunkierros) van ongeveer twaalf kilometer lengte en de grote berenroute (Karhunkierros) van zeker tachtig kilometer lengte. De laatste wordt gemiddeld in vijf dagen gelopen. Het bezoekerscentrum, waar meer informatie te vinden is over de vele wandelroutes en andere activiteiten in dit park, bevindt zich in Kuusamo ten zuiden van het park.

Oulanka Nationaal Park, Salla
Ballon!