Joensuu, Oost-Finland

Joensuu, Lapland Joensuu is de hoofdstad van de provincie Noord-Karelië, het gebied waar Finland en Rusland elkaar ontmoeten. De stad werd door een Russische tsaar gesticht en ligt hemelsbreed net zo ver van de Finse hoofdstad Helsinki als van Sint Petersburg. Joensuu is gebouwd op de oevers van de Pielisjoki-rivier en daar komt dan ook de Finse naam vandaan: ‘riviermonding’. Omdat er zowel een universiteit als twee hogescholen zijn, heeft Joensuu bovendien een gezellige studentenpopulatie. Wandel door het park langs de rivier, bezoek de botanische tuin of struin over het marktplein. De kraampjes verkopen specialiteiten uit de Karelische regio zoals ‘piirakka’, een pasteitje dat is gevuld met rijst.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Botanische tuin Botania

Joensuu heeft een uitstekende universiteit die jaarlijks veel (internationale) studenten aantrekt. De botanische tuin ontstond als onderdeel van de universiteit en is uitgegroeid tot de belangrijkste bezienswaardigheid van Joensuu. De tuin bestaat uit drie delen: de reguliere tuin, een bomentuin en de vlindertuin. Vooral de kassen zijn een tropisch tintje in het frisse Oost-Finland. Hier bewonder je vlinders in al hun levensfases en leer je meer over deze fotogenieke diertjes. In de zomer heeft Botania regelmatig live muziek en evenementen.

Botania, Joensuu

Carelicum Museum

Joensuu is de hoofdstad van de regio Noord-Karelië, een gebied met veel culturele invloeden. In het verleden was de provincie namelijk in handen van zowel de Denen als de Zweden, de Finnen en de Russen. Na een conflict werd het gebied uiteindelijk tussen Rusland en Finland verdeeld. Tijdens een bezoek aan het Carelicum Museum leer je meer over deze historie en over beide delen van de regio. Je bekijkt er gevonden voorwerpen uit de prehistorie, maar ook traditionele klederdracht, plattegronden en foto’s. Een bezoek is een aanrader als je dit deel van Finland beter wilt begrijpen.

Carelicum Museum, Joensuu

Joensuu Bunkermuseum

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in Finland een front aangelegd als verdediging tegen de Russen: de 1.200 kilometer lange Salpa-lijn. Op 10 kilometer van Joensuu zijn hier nog overblijfselen van te zien. Het Bunkermuseum heeft twee overgebleven bunkers, evenals wapens en ander materiaal dat tijdens de oorlog is gebruikt. Ook zijn er overblijfselen van oorlogstunnels. Het museum is alleen geopend in de zomer, van dinsdag tot en met zondag. In de maand juli zijn er regelmatig vrijwilligers verkleed in historische kleding aanwezig, die je graag meer informatie geven over wat hier is gebeurd.

Bunkermuseum, Joensuu

Omgeving

Nationaal Park Koli

Op een uur rijden van Joensuu (70 kilometer) vind je een van de mooiste nationale parken van Finland: Koli. Donkergroene oerbossen, rotsen die miljarden jaren oud zijn en een van de grootste meren van het land; dit is de Finse natuur op haar best. De Finnen zijn er dan ook zeer trots op en besteden veel aandacht aan het beheer van het park. Met 80 kilometer aan goed gemarkeerde paden is er volop keuze voor wandelaars. Gelukkig helpen de medewerkers van het bezoekerscentrum in het plaatsje Koli je graag met uitzoeken. Zet sowieso de wandeling naar de bergtop Ukko-Koli op je lijstje, want vanaf daar heb je het mooiste uitzicht van het Nationaal Park!

Nationaal Park Koli, Finland
Ballon!